Informationsbrev från Lars Larsen & Jonas Lindegren

Nu kan vi lägga sommaren 2023 till historien. Vi är nu i september och lägre temperaturer vittnar om att hösten är här. En mycket spännande höst att se framemot! Serier ska avgöras. Vem har toppat formen bäst? Vilket lag klarar sig bäst från skador? Vem klarar tycket?

Vårt damlag har tagit 46 poäng på 20 matcher, vilket är oerhört starkt. I tabellen återfinns laget på en andra plats, bara två poäng efter serieledande Smedby AIS. Samma Smedby som väntar i en seriefinal 30/9 kl 13.00 på Grönpepparparkens IP. Missa inte den matchen! Seriesegraren spelar i Elitettan 2024.

På Akademisidan spelar alla våra tre lag, P19, P17 och P16, i de högsta nationella serierna. Detta ger oss väldigt bra matchmiljöer och våra spelare har haft tuffa och bra matcher under året. Det främsta syftet med akademins verksamhet är dock att utbilda, fostra och forma spelare som ska konkurrera och även ta plats i våra A-lag.

Herrlaget har, efter en resultatmässigt tung vårsäsong där vi låg på 13:e plats vid sommaruppehållet, fått spelet att stämma bättre och i skrivande stund har vi precis vänt 1-3-underläge mot Skövde till seger med 5-3! Det är en oerhört jämn tabell där vi just nu parkerar på 8:e plats. De avslutade åtta matcherna blir oerhört spännande!

En höjdpunkt under sommaren var definitivt jubileumsmatchen mot Västerås SK 26/8. 8500 åskådare trotsade vädrets makter och intog Behrn Arena för att fira Eyravallen/Behrn Arena som fyllde 100 år! Fritt inträde möjliggjordes av 60 företag och privatpersoner som stod för sponsring av entréavgiften för all publik. En härlig inramning som visar att fotbollsintresset finns i staden! Totalt har publiksnittet ökat till 3600 åskådare 2023, vilket är 1 050 fler än 2022. Det återstår nu tre hemmamatcher för herrlaget och vi hoppas att så många som möjligt sluter upp och stöttar laget i avslutningen av serien.

Sommarens transferfönster har varit intensivt. Både på herr- och damsidan har det inneburit flera övergångar. Försäljningarna av två spelare i Noel Milleskog och Samuel Dahl till Djurgårdens IF visar att vi som klubb är bra på att utveckla unga spelare och att vi tar ytterligare ett steg mot att bli ”en säljande klubb”. Att vara en säljande klubb innebär att vi visar att vi erbjuder en bra utvecklingsmiljö för unga spelare, som gör det attraktivt för spelare att komma till oss. Det kommer även att lägga grunden för en bättre ekonomi för klubben. Kortsiktigt, fotbollsmässigt, har värvningarna av Kalle Holmberg och Samuel Kroon inneburit ett lyft för herrlaget. Vi har dessutom skrivit kontrakt på 3,5 respektive 2,5 år med Kalle och Samuel, vilket ger oss en starkare stomme inför 2024. Även Rasmus Bonde och Hamse Shagaxle har förstärkt laget under sommaren.

På damsidan har Frida Abrahamsson, Jonna Dahlberg, Ellen Karlsson och Maja Eriksson förstärkt laget under sommaren. Rutinerade och erfarna, samt en yngre, spelare ger oss ett ännu starkare lag inför slutspurten av serien.

På kontoret är vi fortsatt en liten organisation. En förändring är gjord under sommaren. Camilla Sydner Svensson axlar rollen som säljare, samtidigt som vi tackar Fanny Schulstad för hennes tid i klubben.

I början av september genomfördes den årliga Partnerresan, denna gång till Krakow. Totalt var det 96 personer som styrde kosan söderut för tre dagar (fredag-söndag) på polsk mark. En väldigt lyckad resa där konferenspass varvades med tid för nätverkande. Partnerresan är en väldigt viktig del i det starka affärsnätverk som klubben byggt upp under många år, vilket också är en väldigt viktig del i klubbens ekonomi.

Ekonomiskt är det viktigt att fortsatt vara medveten om att klubben är inne i en omställning från en Allsvenskkostym till den betydligt mindre versionen som råder i Superettan. Det gör att vi även fortsättningsvis kommer att behöva göra hårda prioriteringar. Vi gick in i året med en budget på -4,2 miljoner. Den senaste prognosen visar ett något bättre resultat på -3-3,5 miljoner. 2024 behöver budgeten vara +-0 och vägen dit innebär både minskade kostnader och ökade intäkter.

På det långsiktiga planet arbetar styrelsen just nu med en ny strategiplan som ska vara klar att presentera i november 2023. Det är ett väldigt viktigt arbete där klubbens vision, värderingar och målsättningar ur ett strategiskt perspektiv ska arbetas igenom.

En väldigt viktig del av den strategiska planen har vi från klubben redan kommunicerat. Det handlar om satsningen på akademin. Akademin utgör, på många sätt, grunden för klubbens långsiktiga framgång, såväl ekonomiskt som sportsligt. Vi vill skapa en av Sveriges bästa akademier, på både pojk- och flicksidan, där förutsättningarna för att utbilda morgondagens elitfotbollsspelare ska stärkas successivt under en tioårsperiod. I denna satsning ingår alltifrån förbättrade förutsättningar för ledare, fördjupade skolsamarbeten till att på sikt ha möjlighet att rekrytera spelare utanför Örebros gränser.

Rekryteringsprocessen av en ny Akademiansvarig är i full gång. Vi fick in 35 ansökningar till tjänsten och har därefter valt ut fem för intervju. Nästa steg är att banta ned antalet till tre för att därefter göra vårt val av slutkandidat. Förhoppningen är att en ny Akademiansvarig ska vara utsedd i början av oktober.

Ett annat viktigt strategiskt område är samarbetet med våra lokala klubbar i länet. Detta är ett område som är prioriterat för att stärka hela örebrofotbollen. Ja, egentligen hela örebroidrotten. Vi tror att genom att ”kroka arm” i flera frågor så skapar vi bättre förutsättningar för att framgångsrika örebrolag på alla nivåer. Faktum är att örebrofotbollen generellt sett, just nu, har det tufft resultatmässigt. Vi är gång med arbetet med att träffa de största klubbarna i Örebro. Inledande möten som lägger grunden för goda relationer och på sikt mer konkreta samarbeten.

Vi arbetar dessutom med konceptet ”Örebrofamiljen” som syftar till att stärka bredden inom örebrofotbollen genom att vi som största klubb i länet sträcker ut handen och skapar en familj där vi hjälper varandra. Främst genom utbildningar, både på ledarsidan och för spelare. En större bredd skapar även på sikt en vassare spets.

Vi ses snart igen på Behrn Arena och Grönpepparparkens IP!

Ordförande Lars Larsen & VD/Klubbchef Jonas Lindegren

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908