Stort övertag men bara en poäng i länsderbyt

I den 20:e omgången av Division 1 väntade för ÖSK:s damer ett länsderby på bortaplan mot Degerfors IF. Detta var lagens tredje möte för säsongen där de tidigare slutade med att ÖSK vann seriematchen och förlorade i Svenska Cupen hemma på GPP i våras. Likt de två tidigare matcherna var även denna en jämn tillställning. 0-0 i paus och händelsefattig första halvlek följdes upp av en andra halvlek i mycket högre tempo från ÖSK. Man skapade många lägen och var klart bättre än Degerfors. Trots detta lyckas man inte få in bollen och resultatet blev, surt för ÖSK, 0-0 och delad poäng.

Matchens inledning var inte en av de bästa från något av lagen. De båda hade svårt att få ordning på spelet och en del slarv satte stor prägel på de första fem minutrarna. I den 8:e minuten kommer matchens första målchans och det är via en inåtskruvad Degerfors hörna. De väljer att packa ihop med mycket spelare på första stolpen vilket gör det svårt för Ellen Portugués att komma ut. Trots det vinner hon duellen och kan boxa bort bollen som tillslut hittar ut över kortlinjen för inspark.

Trots en del svårighter och slarv under de första tio minuterna är det tydligt att ÖSK vill och har ett bättre bollinnehav än Degerfors som ofta när de får bollen vill gå mer direkt framåt genom sitt djupledsspel. I den 16:e minuten spelar ÖSK sig fram och in i Degerfors straffområde. Det är Amelia Olofsson som hittar Emilia Andersson i djupled, vars avslut störs och Degerfors målvakten kan rädda. Returen går dock till Olofsson som vid straffområdeslinjen inte hittar rätt med avslutet som går ut till en hörna. ÖSK:s bollinehav blev efter det större och större. När klockan tickat över 20 minuter avtog också Degerfors höga press som man försökt med inledningsvis.

I den 25:e minuten får ÖSK ett mål bortdömt på grund av offside. En situation som såg ut att vara onside men alltså blev avblåst. Det var synd då Emelie Alfredssons, Izabella Hurtigs och Amelia Olofssons kombinationspel förbi Degerfros försvaret hade förtjänat ett bättre öde. Efter denna händelse bryts matchtempot upp av en del inkast och frisparkar samt mer duellspel mellan lagen, vilket i sin tur gör att bollen byter lagtillhörighet ofta och till stor del återfinns på mittplan.

I den 41:a minuten skruvar ÖSK upp tempot igen och får tillbaka spelövertaget. Det leder till ett par hörnor som skapar oroligheter för Degerfors försvaret, men de 100-procentiga chanserna finns inte riktigt där. Någon mer målchans får vi inte. Den första halvleken sumeras som jämn när det kommer till resultat och målchanser men där ÖSK som så många matcher tidigare haft ett större bollinnehav.

Till den andra halvleken kommer ÖSK ut med mer aggresivitet än Degerfors och kan tidigt ta kommandot. Efter 60 minuter har man inte fått utdelning av sitt övertag. Närmast var Izabella Hurtig som i den 57:e minuten får ett läge på ett inspel från Alfredssons högerkant. Men avslutet i trångmål och högt över. I den 62:a gör ÖSK ett trippelbyte, däribland Frida Abrahamsson som får göra debut för svartvitt.

När matchminut 70 precis påbörjas kommer andra halvleks farligaste chans dittills. Den tillskrivs ÖSK som efter en hörna och en tilltrasslad situation vid första stolpen har bollen nära målinjen men inte över den, när den sedan kan rensas bort. I den 77:e minuten är det inhopparen Ella Gunnarsson som så när hinner först på ett inspel för att styra den förbi Degerfors målvakten, men hon gör det ej och bollen kan rensas bort igen.

ÖSK fortsatte att vara det klart bättre laget när man i den 83:e minuten genom Cornelia Karlsson avlsutar utifrån och tvingar Degerfors målvakten till en kvalificerad räddning lågt i hennes vänstra hörn. Efter den jättechansen gjorde man sina sista byten där även Ellen Karlsson fick komma in och göra sin debut. Degerfors som nu bara får skicka ifrån sig bollen är nära att hamna i underläge igen i den 88:e minuten. Detta efter ytterligare en farlig ÖSK hörna som Alfredsson leverar in till en fri Lisa Bergman som däremot missar bollen som bara skulle stötas in i ett öppet mål.

ÖSK har bollen nära Degerfors straffområde nästan hela vägen in till slutsignal men lyckas inte hitta fram till en till målchans. Därmed slutar matchen 0-0 till stor förtret hos ÖSK som med sin överlägsna andra halvlek och sitt bortdömda mål i första borde ha vunnit matchen. Laget får ta med sig att man inte förlorat mot Degerfors i serien i år samt att man står för en fin insats och ytterligare en hållen nolla. ÖSK som är det lag som släppt in allra minst mål i Division 1 Mellersta är återigen tillfälliga serieledare och det beroende på hur Smedby AIS match slutar senare i helgen.

Nästa match för ÖSK spelas hemma på GPP mot Segeltorps IF söndagen 24:e september kl. 16:00.

Resultat: 0–0 (0–0).
ÖSK byten: Amelia Olofsson ut - Ella Gunnarsson in (62'), Izabella Hurtig ut - Jonna Dahlberg in (62'), Matilda Wennberg ut - Frida Abrahamsson in (62'), Emilia Andersson ut - Maja Eriksson in (84'), Lisa Bergman ut - Ellen Karlsson in (84').