Förlust mot IK Sturehov i Distriktscupen

Idag den sista juni klev ÖSK in i distriktscupens åttondelsfinal. Detta gjorde man borta på Sörbyvallen mot ett division 4 lag som stavas IK Sturehov. Det var till början en mörk himmel som omgärdade matchen men kvällen skulle sluta i en fin kvällssol som lyste starkast för IK Sturehov. Detta då de tar sig vidare i cupen genom resultatet 4-1 och gör ÖSK:s vistelse i den samma kort.

Matchen började i högt tempo och redan i den tredje minuten gjorde ÖSK sitt första och enda mål för dagen. Detta på en hörna där bollen ramlar ner hos Daniel Hultqvist som klipper till och bollen hamnar i nät. Sturehov som inte valde att lägga sig i försvar och vänta på ÖSK satte hög press och vågade att gå framåt. Detta gjorde att ÖSK trots målet och ledning blev lite förvirrat och stressigt till en början. Sturehovs höga press satte käppar i ÖSK:s spel och man hade en del problem att spela sig förbi.

Receptet för att lösa problemen var att hitta upp på Elias Barsoum som efter en lång skade period var på spelhumör i matchinledningen. Flera gånger på kort tid kunde han vända bort sin försvarare för att sedan sätta fart rättvänd mot mål. Första gången tog han avslut själv där Sturehovsmålvakten fick sträcka på sig ordentligt för att tippa den till hörna. Den andra gången spelade han Noel Milleskog i djupet som avslutade snabbt men tätt utanför. Att man hade hittat igenom ett flertalet gånger gjorde också att den inledande höga pressen avtog efter cirka en kvart. ÖSK började föra matchen mera och kunde flera gånger hålla i bollen länge och dessutom återerövra den när man tappade den. I detta läget sjönk tempot också betydligt då ÖSK med sin ledning kunde kontrollera spelet.

I den 21:a minuten kom Sturehovs första stora läge. Detta när de får ett friläge efter att ett skott täck landat hos en fri spelare. Men ÖSK:s målvakt Amar Dzevlan kom ut, gjorde sig stor och gör en fin räddning. Efter flera minuter utan en ÖSK chans tar Tyson Afshari i den 26:e minuten upp bollen och spelar igenom Sturehovs försvarslinje till en djupledslöpande Milleskog som tar ett snabbt avslut. Ett avslutas som räddas till hörna. Trots ett stort spelövertag hade ÖSK efter minut 30 inte den extra skärpa som krävs för att skapa de 100 procentiga målchanserna för att hota till 0-2. Sturehov i sin tur gjorde det också bra i försvaret och höll ÖSK på utsidan från minut 30 och fram till paus. Hade Sturehov själva också haft lite mer skärpa vid sina kontringar hade det lika gärnat kunna stå 1-1 innan pausen.

Av de fyra bonusstraffarna som skulle slås av Sturehov efter pausen. Satte dem tre av fyra vilket resulterade i 3-1 när andra halvleken startade. Den första straffen räddades enkelt av Dzevlan då skottet gick mitt i mål. Den andra straffen var säkrare och skjöts i det hörn Dzevlan inte slängde sig åt. Den tredje straffen hade Dzevlan fingrarna på men skottet var för hårt och gick in. På den fjärde och sista straffen var Sturehovs spelare mycket kylig och väntade ut Dzevlan, som slänger sig, och lägger den i andra hörnet.

Med målen och en 3-1 ledning lade nu Sturehov sig lågt och direktiven att spela framåt från ÖSK bänken var tydliga. När spelet återupptagits var det däremot Sturehov som fick det första avslutet i andra halvlek. Ett skott som gick tätt utanför stolpen redan i minut 46. För ÖSK hade man de första tio minutrarna av andra halvlek svårt att skapa något. Detta gjorde att man förutom bytet i paus gjorde två byten till. Nu satte man in Adi Fisic och Victor Backman, vilket gjorde att Hamse Shagaxle blev ensam defensiv sexa på mitten och ett ÖSK som gick framåt. I den 60:e minuten kommer ÖSK i en kontring där Jake Larsson som blev inbytt i paus driver fram bollen från eget försvar, viker in från vänster och avslutar i första stolpens insida. Bollen går jämns med målinjen och ut mot sidlinjen på andra sidan och sedan tillslut till en hörna.

I den 62:a minuten är det däremot Sturehov som gör matchens nästa mål. Detta genom ett vackert mål av nr 24 Nemanja Plamenic. Han får bollen till vänster i straffområdets övre kant, lägger upp bollen för skott och skjuter bollen stenhårt i ribban och ner i marken för att sedan gå in. Bittert för ÖSK som i läget innan målet skulle haft en solklar frispark med minst gultkort utanför Sturehovs straffområde. Domaren valde att fria helt och istället mål för Sturehov i andra änden och nu en 4-1 ledning. Uppförsbacken för ÖSK blev helt plötsligt mycket större och kom precis efter en fin period.

Efter målet fortsätter ÖSK att parkera på Sturehovs planhalva och försöker att bryta ner deras försvar. I den 65:e får Milleskog bollen till höger utanför straffområdet och skjuter ett skott med båge mot bortre stolpen men målvakten sträcker ut och räddar. Laget skapar många halvchanser men inget som på allvar hotar Sturehov. När väl ÖSK fick sina lägen var det ofta en målvakt eller ett försvarsben i vägen. Som i tillfället när man kommer fyra mot tre i den 78:e minuten men där det är stor uppoffring hos Sturehovspelare som hoppar och täcker skottet av Jake Larsson. Denna matchbild fortsätter hela vägen till slutsignalen och resultatet 4-1 i Sturehovs favör står sig.

Christian Järdler, huvudtränare ÖSK fotboll:
-
Jag tycker vi gör en okej första halvlek där vi dock måste göra fler mål. Det påminner om tidigare matcher där avslut går utanför, fastnar på motståndare på vägen eller där sista passningen inte är tillräckligt skarp. Det gör att vi slarvar bort en del lägen och får inte dit bollen. Sen är reglerna som de är och de gör tre mål på straff och efter det så möter vi elva man på sista tredje delen av planen. Vilket gör att det blir ännu svårare att skapa något. Vi kommer ändå till en del avslut under denna delen av matchen och vi har en i stolpen som vi såklart hade behövt sätta dit. Men det är svårt även mot ett lag från lägre divisioner att skapa många målchanser. För att göra det behöver man ha mycket bättre kvalite i sista passningen och avsluten än vad vi hade idag.

Nästa match för ÖSK spelas nästa fredag 7:e juli kl 19.00 när man möter Östers IF på hemmaplan för återstart av superettan.

Resultat: 4-1 (0-1)
ÖSK mål: Daniel Hultqvist (3')
Byten ÖSK: Johannes Danho ut - Jake Larsson in (46'), Tyson Afshari ut - Adi Fisic in (54'), Malïk Mokédé ut - Victor Backman in (54'), Elias Barsoum ut - Linus Alperud in (61').