Förlust i cupderbyt mot Degerfors IF

Foto: Retouched Reality / Daniel Lubner

Det har bara gått tre dagar sedan damernas senaste seriematch när det denna onsdagskväll blivit dags för den första kvalomgången i Svenska Cupen. I den tog ÖSK emot seriekollegan Degerfors IF för ännu ett derby hemma på Grönpepparparken. Den första halvleken var jämn men slutade med en 1-2 ledning till ett mer effektivt Degerfors. Den andra halvleken var även den jämn men efter en utvisning och ett straffmål till ställningen 1-3 emot ÖSK kunde man inte ta sig tillbaka. Matchen slutade också 1-3 och Svenska Cupen är därmed över för ÖSK.

Matchen öppnades med ett böljande spel och redan i den 4:e minuten kunde ÖSK spräcka Degerfors nolla. Detta genom Emilia Andersson som efter ett inlägg från högerkanten kunde vinna sin duell i straffområdet och sätta dit 1-0 målet. Glädjen skulle dock bli kortvarig eftersom Degerfors kunde kvittera bara några minuter senare. Efter kvitteringen var det däremot ÖSK som skapade flera hundra procentiga lägen. Detta efter att man ett flertalet gånger lyckades bryta bollen med ett högt och intensivt presspel. Tyvärr kunde man inte ta vara på sina chanser och matchen svängde tillbaka till en mer jämn och därmed även stängd match. Detta skulle dock ändras när Degerfors tog ledningen med 1-2 i den 39:e minuten efter att ÖSK inte lyckats rensa bollen från eget straffområde. Något som utifrån chanser skapade och bollinnehav kändes orättvist.

Till den andra halvleken gjorde tränare Dennis Gabrielsson två byten när han tog ut 2x Andersson och satte in Izabella Hurtig och Emelie Alfredsson. Matchbilden i starten av andra var, likt den första halvlekens andra del, ganska stängd med få målchanser. ÖSK hade bollen mest men lyckades inte spela sig igenom Degerfors försvar. Efter den 60:e minuten tog Degerfors över spelet och på två distanskott fick Alice Hultman göra två svettiga räddningar. Dessutom kunde Degerfors utöka ledningen i den 67:e minuten. Detta på straff efter att Olivia Stråle fällt en Degerfors spelare i straffområdet. Det var en chanslös Hultman när Sara Sandberg klev fram och sköt bollen från straffpunkten in i mål för sitt andra mål för dagen. I samband med detta fick Stråle sitt andra gula kort och ÖSK fick fortsätta jakten på reducering med en spelare mindre. ÖSK stod upp bra och fortsatte att äga boll trots 10 spelare. Däremot kunde Degerfors försvara sin ledning och förutom ett ribbskott i den 85:e minuten så kom aldrig ÖSK tillräckligt nära för att hota om en reducering. Matchen slutade därmed 1-3 till Degerfors, som avancerar vidare i Cupen.

Dennis Gabrielsson, Tränare ÖSK Fotboll:
– Jag tycker vi börjar matchen bra. Vi har en bra speluppbyggnad och följer med med mycket folk. Dessutom skönt med 1-0 tidigt, men sen fastnar vi lite för mycket i deras press och blir sårade av deras starka djupledsspel. Vi går in i halvlek och underläge med 1-2 och känner att vi behöver justera lite för att ändå kunna vända detta.

  • - I andra händer det inte så mycket från något håll och jag känner att vi har kontroll men så får vi ju en straff och utvisning emot oss. Så när de gör 1-3 är det ju lite kört för oss men jag tycker ändå att vi gör ett jättebra 10 mot 11 spel. Där vi med lite marginal med oss hade kunnat fått ett reduceringsmål och nerv i matchen igen.
  • - Det är såklart många matcher nu och vi har valt att inte ha för mycket belastning på vissa spelare men jag tycker inte att det ska påverka oss. Vi ska klara av att spela många matcher och vi är länge nära i den här matchen. Nu laddar vi om inför Tyresö på söndag och går för tre poäng!

Nästa match för ÖSK:s damlag spelas redan i helgen när man får besök av Tyresö FF på söndag 4 juni kl. 13:00 hemma på Grönpepparparken.

Statistik
Resultat: 1–3 (1–1).
ÖSK:s målskyttar: Emilia Andersson (4').
ÖSK byten: E.Andersson ut - Hurtig in (46'), A. Andersson ut - Alfredsson in (46'), Eriksson ut - Karlsson in (61'), Weinacht ut - Olofsson in (73').

Startelva:
1. Alice Hultman
– – – – – – – – – –
7. Alva Holmqvist
21. Olivia Stråle
15. Nellie Thörngren
– – – – – – – – – –
6. Agnes Andersson (K)
17. Alva Hyttinen
– – – – – – – – – –
12. Karin Weinacht
13. Maja Eriksson
16. Lisa Bergman
9. Emilia Andersson
– – – – – – – – – –
18. Inda Dervisevic

Ersättare:
26. Ellen Portugués
8. Matilda Wennberg
10. Ella Gunnarsson
11. Cornelia Karlsson
14. Izabella Hurtig
19. Amelia Olofsson
22. Emelie Alfredsson

Text: Liam Larsson-Hellsing

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908