Säkrat kontrakt efter en poäng i Jönköping

På lördagskvällen mötte ÖSK:s herrlag Jönköpings Södra på bortaplan i den sista omgången av Superettan. En speciell match som avbröts två gånger om. Först för att domaren skadade sig och behövde byta och sedan för att brandlarmet gick på arenan. Sett till det spelmässiga var det Jönköping som tog ledningen och länge såg ut att ta alla tre poäng. Men ÖSK lyckades kvittera på tilläggstid och matchen slutade 1-1 vilket innebär att ÖSK säkrat kontraktet och spelar i Superettan även nästa år.

Inför den sista omgången i Superettan valde Christian Järdler att göra en förändring i sin startelva sedan förra matchen mot Landskrona. Valgeir Valgeirsson kom in i startelvan på bekostnad av Niclas Bergmark, vilket innebar att Kevin Custovic fick flytta ner i backlinjen.

Hemmalaget satte i gång matchen och ägde majoriteten av bollinnehavet de första 15 minuterna. Dock utan att skapa några vidare målchanser. Matchens första riktiga målchans kom i den 25:e minuten då en J-södras Moenza tog avslut från distans men utan att träffa mål.

Efter 33 minuters spel valde domare Martin Strömbergsson att blåsa av matchen. Det visade sig att Strömbergsson ådragit sig en skada och inte kunde döma vidare. I stället fick fjärdedomare Gheorghe Piscoran komma in och ta över visselpipan.

När matchen väl kom i gång igen var det ÖSK som fick nästa målchans. Noel Milleskog nickskarvade fram Ahmed Yasin som bröt in i banan och avslutade från strax utanför straffområdeslinjen. Avslutet blev dock inte bättre än att Nilsson i hemmalagets mål bekvämt kunde stoppa och hålla bollen.

En ännu bättre chans skulle Yasin få i matchens 42:a minut. Efter ett väggspel med Valgeirsson kunde Yasin avsluta inne i boxen, men denna gång gick bollen tätt över ribban.

Hela åtta tilläggsminuter blev det på den första halvleken till följd av ett par skadeavbrott och en byte av domare. Under tilläggstiden lyckades Noel Milleskog så när får ett friläge när han snappade upp en klen hemåtpass av en grönklädd försvarare. Men J-Södras målvakt kom ut och stoppade upp Milleskog från att komma fri med öppet mål.

I den andra halvleken hann man inte spela mer än knappt tre minuter innan spelarna fick gå av banan igen. På grund av att brandlarmet gick tvingades man utrymma arenan och spelet fick därmed ett rejält avbrott på ca 25 minuter innan det återupptogs.

I matchen 55:e spelminut fick J-Södra en bra chans efter en hörna som nickades strax utanför Eskelinens högra stolpe. Strax därefter skulle hemmalaget även ta ledningen. En krossboll från vänster in i bortre delen av straffområdet där en fristående Anton Thorsson fick ta emot bollen och placera in den bakom Eskelinen.

I matchens 69:e minut genomförde ÖSK ett trippelbyte. Jake Larsson, Erik Björndahl och Daniel Gustavsson kom in och ersatte Noel Milleskog, Daniel Björnquist och Samuel Dahl. Kort därefter kom även de två sista svartvita bytena när Kevin Walker och Elias Barsoum byttes in för Valgeir Valgeirsson och David Seger.

Med fem minuter kvar av ordinarie tid fick hemmalagets Robin Book en fin möjlighet att utöka ledningen med avslutet smet tätt utanför målburen.

ÖSK försökte få till en forcering för att kvittera och i den 90:e minuten fick man med sig en hörna. Efter en tilltrasslad situation damp bollen ner hos Axel Óskar Andrésson som sköt via Kevin Custovic och in i mål till 1 – 1.

Mer än så blev det inte av matchen och ÖSK kunde resa hem från Jönköping med en poäng. Det innebär att ÖSK är klara för spel i Superettan även 2023.

Resultat: 1 – 1 (0 – 0)
Mål: 1 – 0 Thorsson (56’), 1 – 1 Custovic (92')
Varningar: Dahl, Valgeirsson
Hörnor: 7 – 5
Byten ÖSK: Larsson in – Dahl ut (69’), Gustavsson in – Björnquist ut (69’), Björndahl in – Milleskog ut (69’), Walker in – Seger ut (73’), Barsoum in – Valgeirsson ut (73’)
Byten Jönköpings Södra: Fendrich in – Nikolic ut (75’), Al-Hamlawi in – Thorsson ut (75’), Strandsäter in – Natami ut (93’), Edqvist in – Moenza ut (95’)