Succéinhopparna frälste ÖSK mot Östersund

I den 20:e omgången av Allsvenskan mötte ÖSK under onsdagskvällen Östersunds FK på Behrn Arena. Matchen var mållös i paus efter några chanser åt vardera håll. Även den andra såg ut att sluta utan mål men några lyckosamma ÖSK-byten ändrade på det. Gerzic gjorde 1-0 innan Broberg på tilläggstid spikade slutresultatet. ÖSK vann efterlängtat med 2-0 och närmar sig konkurrenterna i botten.

Höstkänsla på Behrn Arena mötte två lag i akut behov av poäng för att närma sig konkurrenterna i bottenskiktet av tabellen. ÖSK och Östersunds FK klev ut i Örebrokvällen i en match med mycket på spel. ÖSK-tränare Gazimba tvingades återigen till förändringar i startelvan i och med skador på duon Mårtensson och Friday. Ersättare blev Seger och Mehmeti.

ÖSK inledde matchen framåtlutat. Redan i den tredje minuten pressade Collander fram en hörna som Hjertstrand nickade strax över ribban. I den 6:e minuten fälldes Hamad strax utanför straffområdet och ÖSK tilldelades frispark i ypperligt läge. Besara stegade fram och sköt bollen i muren. Returen studsade tillbaka till Nahir som testade skottet igen, men den återigen studsade bollen på ÖFK-försvarare och ut till en resultatlös hörna. I den elfte minuten spelade Besara bollen snett bakåt till Hamad som tyvärr inte fick någon bra träff på bollen, utan strumprullaren kunde rulla in i famnen på Keita.

Gästerna i rödsvart skapade lagets första chans i den 17:e minuten. Efter bollvinst på offensiv planhalva letade sig bollen fram till måltjuven Turgott som avslutade med utsidan av foten. Krasniqi kunde dock se skottet gå en bit utanför den bortre stolpen. Tio minuter senare fick anfallaren ett nytt läge när Hörberg slog ett inlägg från högerkanten, men återigen gick avslutet utanför målramen. Östersund åt sig allt mer in i matchen men saknade liksom ÖSK spets den sista tredjedelen. Ställningen var 0-0 i paus.

Östersund inledde den andra halvleken med att bita sig fast på ÖSK:s planhalva, dock utan att skapa några chanser. Efter fem minuter tog sig ÖSK ur greppet. Collander drev upp en kontring på vänsterkanten och bollen hittade slutligen fram till Wright som fyllt på in i boxen. Vänsterbacken sköt hårt på volley men skottet blockerades.

I den 67:e minuten trampade Walker på bollen på egen planhalva. Östersund kunde sätta fart framåt och bollen spelades i djupled. Turgott tog emot, rundade en försvarare och utrusande Krasniqi men kom något ur vinkel för att kunna skjuta. Istället spelade han bollen snett inåt bakåt men Walker revanscherade sig genom att rensa undan bollen. Två minuter senare drog Hjertstrand upp ett anfall. Mehmeti tog emot och släppte vidare ut på högerkanten till Seger som slog ett hårt inlägg mot boxen. Bollen droppade ned på Hamad som spelade vidare till Besara som i sin tur försökte skjuta, men återigen blockerades skottet. I nästa moment hamnade bollen hos Seger som fick bollen förbi alla försvarare men utanför målramen.

I den 74:e minuten stod inhopparen Larsson för en fin aktion när han kroppsfintade sig förbi en försvarare och avlossade ett tungt skott med vänsterfoten som tyvärr också gick utanför. Tio minuter senare hade Larsson bytt kant men dribblade på nytt förbi en motståndare. Jake hann upp bollen innan kortlinjen och stötte den i boxen där den andra inhopparen Broberg mötte direkt. Keita räddade men returen studsade till den tredje inhopparen Gerzic som någon meter från mållinjen petade in bollen i öppet mål. 1-0 till ÖSK och vilt jubel framför Kubanerna.

Östersund försökte gå framåt men lyckades aldrig etablera något tryck. Slutfasen av matchen rycktes sönder av många spelavbrott. På tilläggstid fick ÖSK möjlighet att kontra. Hamad frispelades men hans skott räddades av Keita. Hamad löpte snabbt mot returen och vann en frispark. Besara snappade upp en fristående Broberg i straffområdet och slog frisparken snabbt. Fullständigt fri med Keita dunkade Broberg upp bollen i nättaket och matchen var avgjord. Återigen känsloexplosion hos alla med svartvita sympatier, med lika doser glädje och lättnad. Strax därefter blåste domaren av. Matchen slutade 2-0 vilket innebär att ÖSK ökar avståndet till Östersund och närmar sig lagen på platserna framför i tabellen.

På presskonferensen inledde gästernas tränare Hansen med att beskriva matchen som en lång kamp. Inget vidare skönspel men två lag som kämpade hårt. Det blev en första målet vinner -känsla, och där segrade ÖSK trots några chanser för hans egna lag innan 1-0.

ÖSK:s Vitor Gazimba var såklart mycket nöjd med tre inkasserade poäng och den känsla dessa förde med sig in i omklädningsrummet efter matchen. Han lyfte fram inhopparnas påverkan på såväl matchbilden som slutresultatet, men konstaterade samtidigt att laget har ett fortsatt stort arbete att göra framöver.

Nästa allsvenska match för ÖSK spelas på bortaplan mot Malmö FF på lördag den 25:e september kl. 17.30.

Resultat: 2-0 (0-0)
Mål: Gerzic (84’), Broberg (90+6’)
Varningar: Fritzson, Walker, Colkett
Hörnor: 7-3
Byten ÖSK: Mehmeti ut - Larsson in (72’), Hjertstrand ut - Ali in (72’), Seger ut - Gerzic in (79’), Collander ut - Broberg in (79’)
Byten Östersunds FK: Mensiro ut - Weymans in (46’), Sellars ut - Kroon in (62’), Colkett ut - Stolt in (83’)
Domare: Adam Ladebäck (huv.), Niclas Ivarsson, Mark Josef, Richard Sundell (fjärde).