Mållöst ÖSK föll tungt på Stora Valla

På Stora Valla möttes under tisdagen Degerfors IF och ÖSK i det första allsvenska derbyt lagen emellan på 24 år. Hemmalaget tog initiativet och gick till halvtidsvila med 2-0 efter dubbla mål av Edvardsen. Efter paus lyfte ÖSK upp spelet men saknade skärpa. Istället avgjorde Edvardsen matchen med sitt tredje mål. Matchen slutade 3-0 till Degerfors.

Inför tisdagens efterlängtade derby genomförde manager Kjäll ett antal byten i elvan. Nya från start jämfört med senaste matchen mot Häcken var Björnquist, Gerzic och Mehmeti.

Degerfors satte full fart framåt direkt. Edvardsen gick högt i press, vann bollen från Skovgaard och avlossade ett tungt skott som dock gick en bit över ribban. I den sjätte minuten fick Gerzic tid att skicka in ett inlägg i straffområdet. Den hårda bollen nådde fram till Mehmetis huvud men Agon tajmade nicken fel och det blev inspark för Diawara.

I den 9:e minuten vann Ayaz andrabollen efter en misslyckad rensning och sköt från snäv vinkel, men Allain täckte vid första stolpen och bollen studsade ut till hörna. Några moment senare fick Bertilsson bollen centralt utanför straffområdet och sköt direkt, men Allain var på nytt välplacerad och räddade. I den 17:e minuten fick Bertilsson ett instick i djupled, rundade Allain och skulle lägga in bollen i öppet mål men Skovgaard blockerade skottet till hörna.

Två minuter senare lyftes ett inlägg in i ÖSK-boxen från vänster. Nära målet befann sig Edvardsen och nickskarvade bollen mot bortre hörnet. Bollen gick i insidan av stolpen och in till 1-0 för Degerfors. Degerforsanfallaren slog sig inte till ro med ett mål. I den 29:e minuten fick Edvardsen bollen i djupled, löpte förbi ÖSK:s mittbackar och rullade säkert in 2-0.

Efter stor dominans för hemmalaget lyfte ÖSK under några minuter efter halvtimmen spelad kvar till paus upp spelet en aning, med hjälp av några fasta situationer. Hjertstrand hade först ett avslut som blockerades och därefter en nick i stolpen. Några fler mål blev det inte innan paus. 2-0 till Degerfors efter 45 minuter.

Fem minuter efter pausvilan byggde Degerfors upp ett anfall på högerkanten. Ett långt inlägg nådde från till Kralj vid bortre stolpen men Degerforsspelaren misslyckades med avslutet. Några minuter senare ställde Degerfors om anförda av Ayaz på högerkanten. Bollen hittade slutligen fram till Bertilsson vars första skottförsök blockerades och nästa landade i famnen på Allain.

I den 55:e minuten kroppsfintade sig Hümmet in i straffområdet från vänster. Ur snäv vinkel skickade han iväg ett skruvat skott mot bortre. Bollen gick ännu en gång i stolpen och ut. Strax därefter byttes Björndahl in och han hade inte varit på planen i mer än några minuter innan han fick ett jätteläge för att reducera. Björnquist tryckte sig in i straffområdet och slog bollen snett inåt bakåt. Ett misslyckat skott blev till en passning till Björndahl som någon meter från målet tog bollen i sidled. Diawara läste dock ÖSK-anfallarens aktion, kastade sig och räddade avslutet vid stolpen.

ÖSK etablerade allt mer spel på Degerfors planhalva och anfallen skedde ofta från högerkanten där Björnquist fyllde på med offensiva löpningar. Efter att han på nytt löpt in i straffområdet och spelat bollen snett inåt igen fick Hümmet öppet läge. Anfallaren sköt direkt men bollen gick rakt på Diawara. Medan ÖSK saknade effektivitet var Degerfors desto mer kliniska i avslutsmomentet. I den 76:e minuten sprang sig Edvardsen fri på nytt och dunkade in 3-0. Hattrick för Degerforsanfallaren.

ÖSK var sen nära ett tröstmål när Hümmet sköt och Björndahl försökte på returen, men Diawara i målet höll nollan intakt. Matchen slutade 3-0 till Degerfors.

Nästa match för ÖSK spelas måndag 24 maj kl. 18.30. Då gästar Malmö FF Behrn Arena i den sista omgången innan EM-uppehållet.

Resultat: 3-0 (2-0)
Mål: Edvardsen (19’, 29’, 76’)
Varningar: Saidi, Lindell, Olsson
Hörnor: 4-5
Byten Degerfors IF: Ayaz ut - Lindell in (61’), Saidi ut - Abraham in (72’), Bertilsson ut - Rajamohan (88’), Carlén ut - Granath in (88’), Kralj ut - Tamimi in (88’)
Byten ÖSK: Mehmeti ut – Björndahl in (59’), Collander ut - Gall in (72’), Almebäck ut - Ali in (80’), Mårtensson ut - Walker in (80’).
Domare: Bojan Pandzic, Per Rehnlund (ass.), Johan Thalin (ass.) och Kastriot Gerxhaliu (fjärde)