Hümmet säkrade efterlängtad ÖSK-seger

Foto: Bildbyrån / Johan Bernström

På Behrn Arena spelade ÖSK under lördagen mot Halmstads BK i Allsvenskans femte omgång. Matchen var mållös efter första halvlek. Precis i början av andra halvlek satte Deniz Hümmet ett efterlängtat ÖSK-mål. Trots en tung forcering från Halmstad höll ÖSK-försvaret rent i eget straffområde. ÖSK vann matchen med 1-0, en seger lika viktig som efterlängtad.

Inför lördagens match mot Halmstad genomförde Axel Kjäll ett par förändringar i laget. Ali, Larsson och Björndahl var alla antecknade i den svartvita startelvan. Första avslutet på mål stod gästerna för. Efter en hörna lyftes andrabollen in i straffområdet mot Antonsson. Anfallaren nickade bollen mot mål men bollen hade dålig fart och Allain kunde komfortabelt rädda. Någon minut senare fick Boakye läge att skjuta från långt håll efter kommunikationsmiss mellan Allain och Almebäck men mittfältarens misslyckades med volleyförsöket. ÖSK hade några enstaka framstötar, ofta regisserade av Larsson på vänsterflanken, men gästernas försvar var kompakt.

I den 16:e minuten anföll Halmstad centralt och bollen spelades ut till vänster där Tot Wikström mötte med ett direktskott. Bollen gick snabbt längs med marken och såg ut att kunna passera under Allain, men fransmannen lyckades stoppa bollen med ena handen bakom kroppen. Minuten därpå kombinationsspelade sig ÖSK fram till ett utmärkt läge. Björndahl nickade ned bollen till Seger som hittade vidare till en bortglömd Larsson i bortre delen av straffområdet. Jake fick gott om tid på sig ta emot bollen och sikta, men avslutet gick rakt på den välplacerade Nilsson Säfqvist i HBK-buren.

I den 27:e minuten fick Tot Wikström en ny chans efter en lurig passning från Bengtsson men Allain skar av vinkeln och Halmstad fick hörna. Tio minuter före paus kontrade ÖSK efter bra presspel av Hümmet. I andravågen efter inlägget skickade Hjertstrand i väg ett hårt skruvat skott med vänsterfoten som Nilsson Säfqvist tvingades tippa till hörna. I den 40:e minuten flög Larsson fram på vänsterkanten och tog sig in i straffområdet. Han valde att släppa bollen till Hümmet som skottfintade och la upp bollen på vänsterfoten, men misslyckades sen med avslutet genom att slå bollen på stödjebenet. Fler lägen bjöd inte den första halvleken på. 0-0 i paus.

I den 48:e minuten pressade Björndahl HBK:s mittback Baffoe djupt nere vid hörnflaggan och vann bollen. Med ena mittbacken ur position fick Seger bollen och kunde sätta fart längs med kortlinjen. Hümmet löpte in framför målet och fick bollen serverad rakt på foten. Ett läge som inte gick att missa. Förlösande 1-0 till ÖSK och ett stort jubel vid den andra hörnflaggan.

Ett par minuter efter målet var Boman sånär att nå fram på ett inspel från vänster med Skovgaard kastade sig och täckte varefter Hjertstrand kunde skicka undan bollen. ÖSK sjönk allt djupare i syfte att slå vakt om ledningen. I den 61:a minuten nådde ett långt HBK-inlägg vänsterbacken Bengtsson som skickade iväg ett volleyskott en bit utanför den bortre stolpen. Några minuter senare stod Skovgaard för en fin defensiv aktion när han slängde sig och stressade Boman till att från ett fint läge i boxen peta ut bollen till inspark för ÖSK.

De svartvita anfallaren blev allt kortare. Halmstad skickade in allt fler inlägg i straffområdet men oftast var det ÖSK-spelares ben eller huvuden som var först på bollarna. På tilläggstid fick Antonsson det bästa läget för en kvittering men anfallarens nickskarv fick över ribban. Efter ytterligare någon höjdboll blåste domaren av matchen. ÖSK tog efter efterlängtad seger med 1-0.

På presskonferensen inledde gästernas tränare Magnus Haglund att berätta om matchens första halvlek som han ansåg vara jämn och att känslan var god inför andra. Målet kändes onödigt men han var nöjd med sitt lags spel i jakten på kvittering. Samtidigt grämde han sig över att kvalitén de sista meterna kring ÖSKs mål dessvärre var för låg. Axel Kjäll gladdes åt segern. Han var nöjd med de nya startspelarna Björndahl och Larssons insatser som gav ett lite enklare spel. Axel berömde hela laget som jobbade stenhårt matchen igenom och konstaterade att det var oerhört sköna poäng att få med sig efter den tuffa starten på säsongen.

Nästa match för ÖSK spelas på onsdag den 12 maj kl. 18.30. Då väntar BK Häcken på bortaplan.

Statistik
Resultat: 1-0 (0-0)
Mål: Hümmet (48’)
Varningar: Inga
Hörnor: 2-5
Byten ÖSK: Larsson ut - Gerzic in (72’), Hümmet ut - Björnquist in (86’)
Byten Halmstads BK: Kurtulus ut - Ahlstrand in (46’), Tot Wikström ut - Lundevall in (72’), Bengtsson ut - Karim in (86’)
Domare: Granit Maqedonci, Johan Thalin (ass.), Mark Josef (ass.) och Erik Mattsson (fjärde)

Startelva ÖSK
Bobby Allain
Hussein Ali - Michael Almebäck - Andreas Skovgaard - Benjamin Hjertstrand
David Seger - Dennis Collander - Johan Mårtensson - Jake Larsson
Deniz Hümmet - Erik Björndahl

Startelva Halmstads BK
Malkolm Nilsson Säfqvist
Edvin Kurtulus - Andreas Johansson - Joseph Baffoe - Andreas Bengtsson
Thomas Boakye - Joel Allansson - Amir Al-Ammari - Emil Tot Wikström
Marcus Antonsson - Mikael Boman

Text: Carl Rosén och Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908