Motståndarkollen: Hammarby IF

Foto: Bildbyrån / Simon Hastegård

ÖSK kan nå sin bästa placering på flera år. Men för att ta en lika efterlängtad som viktig sjunde plats gäller det att bryta en trist trend och ta sin första trepoängare sedan maj 2016 mot ett revanschsuget Hammarby som återfinns alldeles ovanför de svartvita i tabellen.

Det är dags att sätta punkt för en, minst sagt, ytterst märklig upplaga av Allsvenskan. För första gången någonsin spelas det fotboll i högsta serien i Sverige så långt in som i december.

Ett lag som inte riktigt fått det att stämma under pandemiåret är Hammarby. Publikgänget från Södermalm i Stockholm har saknat sina passionerade anhängare enormt, vilket både spelare och ledare har betonat, och trots en på pappret riktigt stark trupp med kvalitetsspelare på varje position har Bajen blandat och gett i alldeles för stor utsträckning för att kunna vara med och utmana om det SM-guld som föreningen siktade mot inför säsongen.

När laget gästar Behrn Arena för att avsluta säsongen ser förutsättningarna ut som sådana att de inte längre kan nå en Europaplats eller medalj. Det stod klart efter att det endast blev en poäng på de två mötena med Malmö FF och IFK Norrköping på Tele2 Arena trots rätt så bra prestationer.

Istället är det ett måste för Hammarby att inte förlora mot ÖSK för att behålla sin plats som sjua i tabellen. Laget ligger två poäng före ÖSK och vid händelse av en vinst finns möjligheten att gå förbi Mjällby och summera säsongen som sexa om succénykomlingen från Blekinge förlorar mot Falkenberg.

Bajen har trivts väldigt bra mot ÖSK de senaste åren. Faktum är att det har blivit sju segrar i följd och att senaste gången Hammarby kammade noll mot ÖSK var måndagen den 9 maj 2016. Då räddade Jacob Rinne Kennedy Bakirciouglus straff på övertid och säkrade en minnesvärd 3–2-seger för ÖSK.

Visst, Hammarby har varvat i prestationsnivå under säsongen, men det går inte att komma ifrån att det osar kvalitet runt en ifrågasatt Stefan Billborns lagbygge. Det fick inte minst ÖSK känna på i somras. Hammarby var både ett och två nummer större och vann drabbningen på Tele2 Arena med klara 3–0 efter mål av Gustav Ludwigson, Mads Fenger och Abdulrahman Khalili. Det skiljer, som sagt, en placering och två poäng mellan lagen inför mötet i den 30:e och sista omgången av Allsvenskan 2020. Sjuan Hammarby står på 41 poäng medan ett åttondeplacerat ÖSK har skrapat ihop 39 pinnar. Hammarbys målskillnad är även bättre än vad ÖSK:s motsvarighet är. Ett plusmål, 46–45, att jämföra med ÖSK:s fem minusmål, 35–40.

Hammarby har beslutat att endast ta med spelare vars kontrakt sträcker sig över årsskiftet till Närke. Det innebär att skyttekungen Aron Johannsson och Serge Junior Martinsson-Ngouli inte finns med. Saknas gör även skadade målvakten Davor Blazevic och mittfältaren Darijan Bojanic.

Hammarby IF och Örebro SK har mötts 67 gånger i seriesammanhang genom historien. Hammarby har vunnit 31 gånger, elva matcher har slutat lika och ÖSK har varit starkast vid 25 tillfällen.

Avspark i den 68:e drabbningen lagen emellan sker söndagen den 6 december klockan 14.30 på Behrn Arena i Örebro. Om ÖSK går segrande ur striden blir laget sjua i serien, når sin bästa placering sedan sjätteplatsen 2014 och spräcker 40-poängsgränsen för första gången sedan 2016.

Säsongen avslutas precis som den började. Inför en tom och trist kuliss i och med den alltjämt rådande coronaviruspandemin.

Tre spelare att ha ögonen på i Hammarby:

Alexander Kacaniklic
Den landslags- och Premier League-meriterade yttermittfältaren har ett brett register. Är snabb, smart och har ett bra tillslag med sin fina inläggsfot. Vet vad som krävs och har gjort sig känd för att både skapa målchanser och bidra med poäng. Här gäller det för ÖSK att vinna sin match i matchen.

Aimar Sher
Den lovande mittfältaren har slagit igenom ordentligt under 2020. 18-åringen är både klok och mycket mogen för sin ålder och har ett brett register. Har tagit en större plats i laget ju längre säsongen lidit och har alla möjligheter att gå en ljus fotbollsframtid till mötes.

Gustav Ludwigson
Nyförvärvet från Örgryte har vuxit ut till en av de riktigt stora ljusglimtarna i Hammarby. Anfallaren jobbar stenhårt, ger alltid allt och viker sig aldrig en tum i närkamperna. Genom sitt flitiga löpande skapar han chanser åt både sig själv och sina lagkamrater. Öppnade målskyttet mot ÖSK i somras och har totalt hittat nätet åtta gånger i Allsvenskan. Har som ambition att visa vägen för sitt lag även på söndagseftermiddagen.

Allsvenska möten mellan lagen i modern tid:
27 juli 2020: Hammarby IF–Örebro SK 3–0
30 september 2019: Hammarby IF–Örebro SK 5–1.
5 maj 2019: Örebro SK–Hammarby IF 2–3.
20 augusti 2018: Hammarby IF–Örebro SK 2–0.
13 maj 2018: Örebro SK–Hammarby IF 1–2.
21 augusti 2017: Örebro SK–Hammarby IF 0–3.
8 juli 2017: Hammarby IF–Örebro SK 3–1.
12 september 2016: Hammarby IF–Örebro SK 1–1.
9 maj 2016: Örebro SK–Hammarby IF 3–2.
13 september 2015: Hammarby IF–Örebro SK 1–1.
30 april 2015: Örebro SK–Hammarby IF 2–2.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908