Motståndarkollen: Kalmar FF

Foto: Bildbyrån / Suvad Mrkonjic

ÖSK har verkligen hittat formen på hemmaplan. Idag jagar laget sin sjätte seger i rad och ett tangerat rekord i historieböckerna. Men för att skriva ett nytt kapitel gäller det att besegra ett av de mest utsatta lagen i Allsvenskan. Jumbon Kalmar FF i skrikande poängbehov gästar Behrn Arena.

Det går inte att säga något annat än att ÖSK har fått upp farten på senare tid. Inte minst på hemmaplan. Laget har fem trepoängare i följd på Behrn Arena och är nu på jakt efter att tangera klubbrekordet med sex vinster efter varandra i Allsvenskan på egen mark.

Men för att nå den starka milstolpen krävs det att laget kommer upp i en ordentlig nivå. Det kommande motståndet Kalmar FF må ligga sist i tabellen, men det finns mycket kvalitet i Nanne Bergstrands trupp som har allt att spela för och verkligen behöver börja plocka segrar och poäng på löpande band för att sejouren i högsta serien inte ska stanna vid 16 år.

Kalmar har haft en jobbig säsong. Laget har haft stora problem med skador och svårt att hitta en kontinuitet och jämnhet i spelet utöver en fortsatt pressad ekonomi och turbulens runt klubben som knappast förenklas av covid-19-pandemin.

Inte minst har det varit oerhört tufft för smålänningarna att prestera på hemmaplan. Laget har faktiskt inte vunnit en enda match på Guldfågeln Arena (däremot besegrades Helsingborg med 3–0 i den andra omgången på anrika Fredriksskans IP) och har bara gått segrande ur två av sina senaste 23 framträdanden.

Laget har dock visat sin högstanivå genom att besegra både BK Häcken och IFK Göteborg på bortaplan och har även luggat lag som AIK och Hammarby på poäng. Den svaga hemmaformen i kombination med näst flest insläppta mål i serien, 46 till antalet, räcker dock inte till något bättre än sistaplatsen i Allsvenskan.

Med sina 21 poäng är laget två poäng bakom Falkenberg på den negativa kvalplatsen, tre poäng efter IFK Göteborg på rätt sida strecket medan det skiljer en pinne till nästjumbon Helsingborg. Bottenstriden är tät, oviss och intensiv – och inte blir den mindre spännande av att Helsingborg och Göteborg tar sig an varandra senare idag.

Kalmar reser ändå till Örebro med en skapligt skön vind i ryggen. Laget svarade nämligen för en stark upphämtning mot Sirius senast. Slutresultatet skrevs till 2–2 på Studenternas IP i Uppsala efter att Kalmar hämtat upp ett tvåmålsunderläge. Piotr Johansson och Geir Herrem hittade nätet för de rödklädda.

Nanne Bergstrand har dock drabbats av två avbräck inför mötet med ÖSK. Avstängde nyckelmittfältaren Romario och lovande, hungrige anfallaren Nils Fröling saknas på grund av avstängning respektive skada. Viktige och rutinerade Viktor Elm, som aviserat att han avslutar karriären efter säsongen, är däremot tillbaka i full träning och kanske kan vara aktuell mot ÖSK.

Det skiljer sju placeringar och 15 poäng mellan lagen inför drabbningen i den 27:e omgången. Ett niondeplacerat ÖSK har skrapat ihop 36 poäng medan jumbon Kalmar står på 21 poäng. ÖSK:s målskillnad är även klart bättre än Kalmars. Tre minusmål, 33–36, att jämföra med Kalmars 18 stycken, 28–46.

När lagen möttes i somras var ÖSK klasser bättre än Kalmar och vann med hela 3–0 på Guldfågeln Arena. Nahir Besara satte laget i förarsätet dubbelt upp och sedan avrundade David Seger målskyttet.

Örebro SK och Kalmar FF har drabbat samman 39 gånger i seriesammanhang genom åren. ÖSK har vunnit 16 gånger, Kalmar har tagit lika många segrar och sju möten har slutat oavgjort.

Avspark i den 40:e matchen mellan lagen genom tiderna sker klockan 14.30 söndagen den 8 november 2020 på Behrn Arena. Tillställningen äger rum inför en alltjämt tom och trist kuliss i och med den rådande coronaviruspandemin. Värt att notera är att laget som vinner på eftermiddagen, förutsatt att något gör det, tar ledningen i den interna statistiken mellan ÖSK och Kalmar.

Tre spelare att ha ögonen på i Kalmar FF:

Isak Magnusson
22-årige anfallaren har varit en av rätt få ljusglimtar i Kalmar under säsongen. Han har utvecklats till en anfallare med ett betydligt bredare register än tidigare. Ger alltid allt och kan göra mål på olika sätt. Leder den interna skytteligan med sina fem fullträffar och behöver kliva fram ännu mer om KFF ska kunna klara sig kvar i serien.

Erik Israelsson
En meriterad och mångsidig mittfältare som betyder mycket för sitt lag genom att vara en stor del av centrallinjen. Är kreativ, lugn och metodisk och har en förmåga att göra sina medspelare bättre. Har dessutom ett bra tillslag, kan göra både mål och assist och vet vad som krävs för att ta sig ur den svåra sits som Kalmar befinner sig i.

Sebastian Ring
Örebroaren och tidigare ÖSK-spelaren har fått en stor roll och vuxit med uppgiften sedan flytten från engelska Grimsby Town till de östra delarna av Småland. Är snabb, skicklig och ett offensivt hot från sin ytterbacksposition. Det har blivit två mål och en framspelning så här långt. Lär garanterat vilja återvända till sin hemstad och sedan lämna densamma med tre poäng och en riktigt bra insats mot sin förra klubb som facit.

Allsvenska möten mellan lagen i modern tid:
6 augusti 2020: Kalmar FF–Örebro SK 0–3.
12 augusti 2019: Kalmar FF–Örebro SK 1–1.
29 april 2019: Örebro SK – Kalmar FF 1–1.
27 augusti 2018: Kalmar FF–Örebro SK 0–1.
22 maj 2018: Örebro SK–Kalmar FF 2–1.
1 oktober 2017: Örebro SK–Kalmar FF 1–0.
3 juni 2017: Kalmar FF–Örebro SK 0–1.
16 oktober 2016: Örebro SK–Kalmar FF 2–1.
2 maj 2016: Kalmar FF–Örebro SK 3–2.
28 september 2015: Örebro SK–Kalmar FF 2–1.
4 maj 2015: Kalmar FF–Örebro SK 3–0.
15 september 2014: Örebro SK–Kalmar FF 2–0.
4 maj 2014: Kalmar FF–Örebro SK 2–0.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908