Motståndarkollen: Helsingborgs IF

Foto: Bildbyrån / Christoffer Borg Mattisson

ÖSK jagar efter sin femte seger på hemmaplan i rad. På söndagen väntar ett sexpoängsmöte mot ett pressat Helsingborgs IF – som ÖSK inte besegrat i Närke sedan 2010.

ÖSK hittade tillbaka i vinnarspåret direkt efter den sura förlusten mot Falkenberg och avancerade i Svenska Cupen genom 2–1 mot IFK Haninge på bortaplan i onsdags.

Nu är lagets ambition att komma in på rätt köl igen även i seriesammanhang. Sent på söndagseftermiddagen sätter de svartvita punkt för helgen genom att välkomna Helsingborgs IF till Behrn Arena som på senare tid blivit lite av en borg för laget med fyra trepoängare i följd som gör laget till femte bäst på hemmaplan i Allsvenskan.

Helsingborg, som är seriens sämsta bortalag med endast en seger på tolv försök, är i skrikande poängbehov och har siktet inställt på att klättra från sin negativa kvalplats och ta in mark på konkurrenterna.

Skåningarna har haft en i mångt och mycket kämpig säsong som innehållit allt från massvis av skador, till svag utdelning sett till många fina prestationer och problem med covid-19 i truppen.

Men att det finns kvalitet i landslagsikonens tillika tränaren Olof Mellbergs manskap går inte att tvivla en sekund på. I måndags svarade laget för en riktigt bra insats mot tvåan BK Häcken på Olympia, men återigen spökade effektiviteten och HIF fick nöja sig med 0–0.

Helsingborg befinner sig i skrivande stund på en 14:e-plats, som innebär kval för fortsatt överlevnad i Allsvenskan, och står på 22 poäng. Kalmar och Falkenberg jagar bakom. Båda har 19 poäng, men sämre målskillnad än HIF. Avståndet till IFK Göteborg, första lag på säker mark, är två pinnar.

Det råder alltjämt en tuff skade- och frånvarosituation i Helsingborg. Superrutinerade kvartetten Andreas Granqvist, Marcus Olsson, Andreas Landgren och Rasmus Jönsson är alla borta och samma gäller för Kalle Joelsson, Jakob Voelkerling Persson, Assad Al-Hamlawi och Skhodran Maholli.

Det verkar dock som om skicklige målvakten Anders Lindegaard och kreative offensive pjäsen Mix Diskerud ska kunna vara med mot ÖSK.

Sommarens möte mellan Helsingborg och ÖSK i “Sundets pärla” blev av ytterst dramatisk karaktär. Helsingborgs utjämning kom först i den 96:e minuten, på tilläggstid på tilläggstiden, efter att Brandur Hendriksson Olsen slagit in en retur. Men sanningen var att Helsingborg dominerade totalt efter Erik Björndahls ledningsmål redan i den tredje minuten och i ärlighetens namn borde ha vunnit den match som slutade 1–1.

Det skiljer tre tabellplatser mellan lagen inför söndagens tillställning i den 25:e omgången av Allsvenskan 2020. Elvan ÖSK står på 30 poäng medan ett 14:e-placerat Helsingborg har skrapat ihop 22 poäng. ÖSK:s målskillnad är även bättre än vad motståndarnas är. Fem minusmål, 29–34, att jämföra med Helsingborgs tolv minusmål, 26–38.

Värt att notera är att ÖSK inte besegrat Helsingborg i Örebro på över tio år. Den 29 augusti 2010 bjöd ÖSK på en riktig smällkaramell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och fullständigt körde över dåvarande SM-guldutmanaren Helsingborg. Slutresultatet skrevs till 3–0 efter mål av Magnus Wikström, Magnus Kihlberg och Magnus Kihlberg, men ÖSK fick även hela fyra (!) fullträffar bortdömda.

Förra säsongens möte på Behrn Arena vann dock Helsingborg med 1–0 efter att Rasmus Jönsson gjort det enda målet.

Örebro SK och Helsingborgs IF har mötts 74 gånger i tävlingssammanhang genom årens lopp. Vid 28 tillfällen har ÖSK vunnit, 23 möten har slutat lika och samma antal gånger har Helsingborg dragit det längsta strået.

Avspark i den 75:e bataljen mellan lagen sker klockan 17.30 den 25 oktober 2020 på Behrn Arena. I och med den rådande coronaviruspandemin blir det fortsatt spel inför en tom och trist kuliss.

Tre spelare att ha ögonen på i Helsingborgs IF:

Anthony van den Hurk
Den fysiskt starke och mycket kraftfulle anfallaren har visat vägen för Helsingborg under 2020. Är väldigt oöm och alltid oerhört tuff att möta. Holländaren är även skicklig på att både göra mål själv och att skapa chanser åt sina lagkamrater. Åtta fullträffar hittills och fler behövs om HIF ska klara det allsvenska kontraktet.

Max Svensson
En lovande, irrationell offensiv spelare som behärskar flera olika positioner. Mycket bra på att öppna upp ytor och har ett lika fint tillslag. Gör sällan en dålig match och är ständigt ett hot i anfallet. Har svarat för fyra mål och en framspelning så här långt. Siffror som kunde vara betydligt större sett till prestationerna. Kommer utdelningen nu när laget behöver den som mest under hösten?

Alex Timossi Andersson
Den 19-årige egna produkten, som är inlånad från Bayern München, har alla förutsättningar att bli en riktig stjärna på den europeiska fotbollsscenen. Anfallaren är snabb, teknisk och har ett skott som sätter alla målvakter på prov. Har, precis som Max Svensson, gjort fyra mål, men kunde haft ett desto finare facit i och med alla skapade lägen. Återstår att se om det lossnar i protokollet även för honom.

Tidigare möten mellan lagen i modern tid:
23 juli 2020: Helsingborgs IF–Örebro SK 1–1.
27 juli 2019: Helsingborgs IF–Örebro SK 1–4.
28 juni 2019 (Allsvenskan): Örebro SK–Helsingborgs IF 0–1.
24 februari 2018 (Svenska Cupen): Örebro SK–Helsingborgs IF 1–1.
23 oktober 2016 (Allsvenskan): Örebro SK–Helsingborgs IF 0–0.
7 april 2016 (Allsvenskan): Helsingborgs IF–Örebro SK 1–3.
24 september 2015 (Allsvenskan): Helsingborgs IF–Örebro SK 0–2.
3 juni 2015 (Allsvenskan): Örebro SK–Helsingborgs IF 0–0.
27 juli 2014 (Allsvenskan): Helsingborgs IF–Örebro SK 1–1.
20 juli 2014 (Allsvenskan): Örebro SK–Helsingborgs IF 1–1.
21 oktober 2012 (Allsvenskan): Helsingborgs IF–Örebro SK 1–1.
11 april 2012 (Allsvenskan): Örebro SK–Helsingborgs IF 0–0.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908