Motståndarkollen: IFK Haninge

Foto: Johan Borehed

Ett revanschsuget ÖSK kliver i kväll in i Svenska Cupen. För att drömmen om klubbens första stora titel ska hållas vid liv över årsskiftet gäller det att svara för en riktigt stark prestation. IFK Haninge, succénykomling i division 1, blir allt annat än enkelt att avfärda på bortaplan.

Efter den sura förlusten mot Falkenberg i lördags siktar ÖSK på att hoppa upp på hästen omedelbart igen. På onsdagen väntar ett avbrott från Allsvenskan när Svenska Cupens andra omgång står på agendan. Laget reser till Stockholm för att drabba samman med division 1-klubben IFK Haninge.

Motståndet må hålla till två serier under ÖSK, men det innebär inte att det inte finns kvalitet i massvis. De vitblåa från huvudstadens södra delar har gjort succé som nykomling i division 1 under ledning av välmeriterade 08-tränarprofilen Tino Katsoulakis.

Haninge är med och slåss om uppflyttning till Superettan. Laget ligger på fjärde plats i division 1 norra, med bland andra Karlslund och Örebro Syrianska som konkurrenter. IFK är endast en poäng bakom BP på kvalplatsen uppåt efter 24 avverkade omgångar. Till suveräna serieledaren Vasalund skiljer det dock hela tio pinnar.

Haninge har gjort sig känt för sitt stabila grundspel kryddat med en fantastisk offensiv. 57 mål framåt imponerar stort. Det finns många intressanta namn i den breda truppen och spelare av hög klass på varje position.

Engelske anfallaren Ashley Coffey sticker ut med så många som 21 mål på 23 framträdanden. Den kreative och flitigt poängproducerande mittfältaren Marijan Cosic är en annan viktig pjäs och har tryckt dit 14 mål. Tillsammans har duon alltså svarat för 35 av Haninges 57 fullträffar.

Laget har dock tappat farten en aning på senare tid och gått på ett par nitar i serien. Därför kändes det nog extra bra för Haninge att lyckas besegra toppkonkurrenten Sylvia i helgen. Slutresultatet skrevs till 2–1 efter att Ashley Coffey och Hady Saleh Karim hittat nätet på Torvalla IP.

Haninge, som gick vidare till andra omgången i cupen genom att slå Enköpings SK med 3–2, har i skrivande stund inte publicerat någon information om läget i truppen inför mötet med ÖSK, men lita på att det är ett lag med siktet inställt på skräll som Tino Katsoulakis skickar ut på konstgräset i södra Stockholm.

För ÖSK:s del finns det inget annat än att svara för en hundraprocentig insats i minst 90 minuter om ett avancemang ska bli verklighet. Inte sällan blir det överraskningar i cupsammanhang där lag från lägre divisioner ställer till det för klubbar från Allsvenskan eller Superettan. Ingen har väl glömt ÖSK:s bistra förlust i Svenska Cupens gruppspel mot Haninges seriekollega Nyköpings BIS i februari 2019?

Vinnaren av mötet mellan IFK Haninge och Örebro SK är klar för turneringens gruppspel som äger rum i februari–mars 2021.

Matchen spelas inför en tom och trist kuliss i och med den alltjämt rådande coronaviruspandemin, men går att se på na.se. Vid händelse av likaläge efter 90 minuter väntar 30 minuters förlängning. Är det fortsatt inte avgjort då blir det straffläggning. Avspark sker klockan 19.30 onsdagen den 21 oktober på Torvalla IP.

Tre spelare att ha ögonen på i IFK Haninge:

Ashley Coffey
Den engelske anfallaren, som värvades från närliggande Huddinge IF inför säsongen, har kommit in helt rätt i spelet sedan dag ett i klubben. 26-åringen har skrämt slag på motståndarbackarna, gjort ett hästjobb och anfört Haninges anfallsspel med sina 21 mål. Är ständigt ett hot och har en förmåga att hitta nätet på flera olika sätt. Ashley Coffey är fostrad i klassiska Bradford City och lär, oavsett hur säsongen slutar för Haninge, ha alla möjligheter att spela högre upp i seriesystemet 2021.

Marijan Cosic
24-åringen har ett långt förflutet i Djurgården och var bland annat kapten i blårändernas U19-lag och en ledande figur i ett SM-guldvinnande U21-lag. Mittfältaren har länge setts som en väldigt stor talang och har verkligen blommat ut under 2020. Kan både hålla ihop centrallinjen och bidra med en stabilitet på sin position samtidigt som han har stora kvaliteter i offensiven. Har noterats för hela 14 mål. Det lär inte saknas intressen från lag på högre nivåer för Marijan Cosic.

Carlos Gaete Moggia
Den meriterade mittfältaren, som bland annat har ett allsvenskt förflutet från tiden i Hammarby, anslöt till Haninge från Västerås SK i somras. 33-åringen har varit med länge och vet vad som krävs för att lyckas. Betyder mycket för ett i övrigt i mångt och mycket ungt Haninge och blir extra viktig i en match mot ett lag som ÖSK.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908