Motståndarkollen: IF Elfsborg

Foto: Bildbyrån / Jörgen Jarnberger

ÖSK:s målsättning är att ta sin fjärde hemmaseger i rad och att äntligen lyckas slå ett lag som har gäckat de svartvita stort i flera år. Det kommer att krävas en hundraprocentig prestation för att bryta trenden mot ett väldigt skickligt Elfsborg – som dock nyligen tappat sin klart mest lysande stjärna.

ÖSK tog en viktig seger mot Sirius med 2–1 för prick en vecka sedan. Det var lagets tredje vinst i följd på hemmaplan och Behrn Arena börjar att förvandlas lite till den svårintagliga borg som alla ledare, spelare och supportrar länge drömt att den ska bli.

Nu är målsättningen att upprepa bedriften – och dessutom göra slut på en tråkig svit i den 23:e omgången av Allsvenskan 2020. Det kommande motståndet Elfsborg har nämligen utvecklats till en form av mardrömsmotståndare de senaste åren.

ÖSK har inte slagit boråsarna sedan den 15 maj 2016 då Erik Moberg nickade in 1–0 i den 95:e minuten och har nio matcher på raken utan triumf mot de gulsvarta.

Som om det inte vore nog har Elfsborg tagit väldigt stora steg i utvecklingen och överraskat positivt på många hittills under 2020. Tidigare hårt kritiserade Jimmy Thelin har fått sin kreativa spelidé att fungera i en betydligt större utsträckning och utvecklingen har lett fram till fina resultat.

Däremot har Elfsborg haft det aningen tyngre på sistone och halkat efter i kampen om SM-guldet. De senaste fem (!) matcherna har alla slutat oavgjort och laget fick nöja sig med 0–0 mot IFK Göteborg på Borås Arena förra helgen.

Elfsborg, som ligger på tredje plats och står på 36 poäng, har nyligen även tappat sin starkaste offensive ledargestalt. 22-årige Jesper Karlsson växte successivt in i kostymen efter flytten från Falkenberg och har bitvis burit Elfsborg på sina axlar under säsongen.

Det blev elva mål och fyra assist på 22 framträdanden för den mångsidige yttern 2020. Nu väntar spel i holländska AZ Alkmaar för Jesper Karlsson, som kvitterade Agon Mehmetis ledningsmål på en straffspark och spikade slutresultatet till 1–1 i sommarens möte mellan Elfsborg och ÖSK i Västergötland.

Jimmy Thelin förfogar dock fortsatt över en bred trupp fylld med kvalitetsspelare på varje position. För att stärka konkurrensen framåt har även Jeppe Okkels plockats in från Silkeborg. Dansken gjorde två mål i sin debut i onsdags när Elfsborg gjorde processen kort med division 2-klubben Stenungsund i Svenska Cupen och avancerade till gruppspelet via 3–0.

Värt att notera är att Elfsborg slog ÖSK i just cupens gruppspel i vintras. Den 8 mars avgjorde Marokhy Ndione i de absoluta slutminuterna i Rydahallen och skickade sitt lag vidare i turneringen och ÖSK ur densamma.

På sin webbplats skriver Elfsborg att knäskadade Alexander Bernhardsson saknas på lördagen. I övrigt finns alla spelare tillgängliga.

Det skiljer åtta placeringar och nio poäng mellan Elfsborg och ÖSK. Trean Elfsborg har 36 poäng på sitt konto medan elvan ÖSK har skrapat ihop 27 pinnar. Elfsborgs målskillnad är även klart bättre än vad ÖSK:s motsvarighet är. Sex plusmål, 34–28, att jämföra med ÖSK:s fem minusmål, 25–30.

Örebro SK och IF Elfsborg har mött varandra 88 gånger i tävlingssammanhang genom tiderna. ÖSK har vunnit 32 matcher, 16 har slutat oavgjort och vid 40 tillfällen har Elfsborg tagit alla poäng.

Avspark i det 89:e mötet mellan lagen i historien sker lördagen den 3 oktober klockan 15.00 på Behrn Arena i den 23:e omgången av Allsvenskan 2020. Det blir fortsatt spel inför en tom och trist kuliss i och med den rådande coronaviruspandemin.

Tre spelare att ha ögonen på i Elfsborg:

Johan Larsson
Den rutinerade återvändaren har bidragit till att höja nivån på det mesta i Elfsborg. Ytterbacken är skicklig över hela planen och med sitt lugn och sitt kunnande ser han till att göra sina medspelare bättre. Ständigt ett hot i offensiven med sin snabbhet och sin smarthet och kan både göra mål och sätta sina kollegor i fina lägen. Toppar, efter Jesper Karlssons uttåg, den interna poängligan med tre mål och sju assist.

Per Frick
En stark, tuff och oerhört jobbig anfallare att möta. Ger alltid järnet och har en förmåga att dyka upp i straffområdet och ställa till det för motståndarna. Är en flitig målskytt och har hittills hittat nätet sex gånger under 2020. Värmlänningen vill garanterat snygga till den siffran ytterligare idag.

Rasmus Alm
Mittfältaren har blommat ut i Elfsborg och har varit en del av en i mångt och mycket framgångsrik offensiv. Behöver nu, precis som sina lagkamrater, höja sig ett hack för att återigen hitta den jämnhet som tidigare funnits och inneburit trepoängare frekvent. Har svarat för fem mål och är en spelare som ÖSK behöver se till att sätta stopp för.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908