Tredje raka segern på Behrn Arena

Foto: Bildbyrån / Johan Bernström

I den 22:a omgången av Allsvenskan mötte ÖSK under lördagseftermiddagen IK Sirius hemma på Behrn Arena. Gästerna hade visst spelövertag i första halvlek men ÖSK gick till halvtidsvila i ledning efter mål av Rasmus Karjalainen. I början av andra gjorde Nahir Besara ett drömmål vilket innebar 2-0 till ÖSK. Vecchia reducerade sen till 2-1 och Sirius fick ny energi. ÖSK lyckades dock hålla ledningen intakt till matchens slut och tog därmed den tredje raka segern på hemmaplan.

Under lördagseftermiddagen väntade ny allsvensk hemmamatch för ÖSK. För motståndet stod IK Sirius som gjort en stark säsong och som vann lagens första möte i Uppsala i somras. I ÖSK-elvan var Hümmet och Wright åter från avstängning, medan Mårtensson och Seger missade matchen efter kort i förlustmatchen mot Mjällby.

Första chansen skapade Sirius i den sjätte minuten. Ett vänsterinlägg hittade fram till Netabay som dock fick felträff med skallen och Jansson behövde inte ingripa. Några minuter senare stod Collander för en fin aktion vid kortlinjen och spelade fram till en felvänd Karjalainen. Finländaren försökte vänd runt och skjuta men vinkeln var dålig och bollen gick i burgaveln. Sirius satte en hög press på ÖSK, som i matchinledningen hade bekymmer att ta sig upp på offensiv planhalva med bollen i behåll. I den 20:e minuten bröt Vecchia in från vänsterkanten och avlossade ett tungt skott mot första stolpen där Jansson sträckte ut och räddade till hörna.

I den 25:e minuten stod Gerzic för en rejäl bjudning som ledde fram till att Sugita avancerade fram mot Almebäck. Den kvicke japanen vek åt vänster och gav sig själv ett friläge, men Jansson kom snabbt ut och räddade avslutet. Efter dryga halvtimmen fick Vecchia ännu ett fint läge men skottet styrdes på ÖSK-ben till hörna. Efterspelet till hörnan blev farlig, när en nick var förbi Jansson men på mållinjen stod Granlund och agerade vikarierande målvakt med huvudet.

Med tio minuter kvar till paus fick Besara bollen i boxen. Han släppte ut den till höger där Collander tog emot och slog ett hårt inlägg längs marken. Jonsson såg ut att ha kontroll på situationen men tappade bollen och Karjalainen kunde enkelt rulla in 1-0 i öppet mål.

Under återstående del av första halvlek gick Sirius framåt i jakt på en kvittering, medan ÖSK försvarade lågt och kompakt. Bästa chansen fick Sugita som sköt direkt med vänsterfoten efter en passning i sidled utanför straffområdet men bollen touchade en försvarare och gick strax öve ribban till en resultatlös hörna. ÖSK-ledningen med 1-0 i paus.

ÖSK kom ut till andra halvlek med en förändring i laget. Collander som fick en smäll mot huvudet precis i slutet av första halvlek kunde inte spela vidare. Istället fick lånet Romain Gall göra ÖSK-debut efter att den första tiden i Örebro präglats av skaderehab. Några minuter in på andra halvlek fick de svartvita ett jätteläge att utöka ledningen. Besara bröt ett uppspel högt upp på offensiv planhalva, satte fart framåt och spelade osjälviskt i sidled till en fristående Karjalainen. Finländaren la bollen tillrätta och sköt men Jonsson revanscherade sig med en fin räddning.

I den 52:a minuten var Sirius nära en kvittering när Vecchia för tredje gången vek inåt banan och skapade utrymme för skott med högerfoten, men Jansson läste bollbanan och räddade med handen till hörna. Tre minuter senare fick Besara bollen på offensiv planhalva, drev framåt och avlossade en riktig bomb med högerfoten. Träffen var perfekt och ett ögonblick senare passerade bollen mållinjen i trakten av krysset. Ett av säsongens vackraste ÖSK-mål och det var 2-0. Några minuter efter drömmålet var Sirius ytterst nära en replik. Vecchia släppte bollen utåt till överlappande Björnström varefter den offensiva kantspringaren slog ett lågt inlägg styrde bollen i stolpen varpå den studsade vidare i huvudet på en liggande Skovgaard och sen ut till hörna någon decimeter från stolpen.

I den 69:e minuten rullade ÖSK fint upp Siriusförsvaret. I andravågen tryckte Amin iväg ett fräsande direktskott men Jonsson sträckte ut och enhandsräddade till hörna. I den 73:e minuten avancerade Vecchia mot ett passivt ÖSK-försvar. Han la som många gånger tidigare upp bollen på högerfoten och avlossade ett välplacerat lågt skott. Jansson hann inte ner och bollen smet in i bortre hörnet. Reducerat till 2-1. Med tio minuter kvar avlossade Vecchia bössan på nytt när han fick bollen i andravågen efter en hörna. Denna gång gick dock bollen utanför målramen och Jansson kunde lugna ner spelet med en inspark. Två minuter senare gick Vecchia i djupled och plockade skickligt ner en passning i steget. Hårt uppvaktad misslyckades han dock med chippavslutet och Jansson kunde rädda.

I den sista ordinarie matchminuten vände förre ÖSK-spelaren Igboananike upp med bollen utanför straffområdet och sköt ett lurigt skott med studs. Jansson tappade bollen men kunde kvickt fånga upp returen framför fötterna på framrusande Vecchia. Det blev några nervösa tilläggsminuter men Sirius kom aldrig riktigt nära någon ytterligare chans. ÖSK vann matchen med 2-1, vilket också innebar tredje raka segern på hemmaplan.

På presskonferensen efter matchen inledde Henrik Rydström för Sirius. Han tyckte att det var en bra och intensiv match och var nöjd med hur Sirius hanterade motgångar under matchens gång. Rydström passade också på att berömma Janssons insats i ÖSK-målet, såväl som hela ÖSK:s förmåga att vinna andrabollar.

ÖSK:s manager Axel Kjäll var glad och stolt över lagets seger, mot en motståndare som i hans tycke stått för den bästa laginsatsen på Behrn Arena i år. Han lyfte också fram den stora insatsen i försvarsspelet som en nyckel till segern.

Nästa match för ÖSK spelas om en vecka, lördagen den 3:e oktober kl. 15.00. Då kommer IF Elfsborg på besök till Behrn Arena.

Statistik
Resultat: 2-1 (1-0)
Mål: Karjalainen (35’), Besara (55’), Vecchia (73’)
Varningar: Almebäck, Wright, Björnström, Larson
Hörnor: 2-10
Byten ÖSK: Collander ut - Gall in (46’), Almebäck ut - Hjertstrand in (66’), Karjalainen ut - Björndahl in (76’), Amin ut - Ali in (90+2’)
Byten IK Sirius: Andersson ut - Shabani in (58’), Roche ut - Karlsson in (79’), Hellborg ut - Igboananike in (87’)
Domare: Kaspar Sjöberg, Daniel Ekman (ass.), Daniel Yng (ass.) och Richard Sundell (fjärde)

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Albin Granlund - Michael Almebäck - Andreas Skovgaard - Kevin Wright
Nordin Gerzic - Simon Amin
Deniz Hümmet - Nahir Besara - Dennis Collander
Rasmus Karjalainen

Startelva IK Sirius
Lukas Jonsson
Karl Larson - Tim Björkström - Hjalmar Ekdal - Axel Björnström
Jamie Roche - Adam Hellborg - Elias Andersson
Yukiya Sugita - Nahom Girmai Natabay - Stefano Vecchia

Text: Carl Rosén och Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908