Motståndarkollen: IK Sirius

Foto: Bildbyrån / Jesper Zerman

ÖSK söker ett trendbrott efter två matcher i rad utan både mål och vinst. Laget är dessutom revanschsuget mot just det kommande motståndet efter att ha förlorat det senaste mötet. Men att ge tillbaka och besegra säsongens stora succélag Sirius kommer att kräva en väldigt stor insats från samtliga i svartvita tröjor.

Endast en poäng på de två bortadrabbningarna mot Östersund och Mjällby var så klart en missräkning för ÖSK. Laget är alltjämt inblandat i den allsvenska bottenstriden och i behov av att komma in på rätt spår omedelbart igen för att inte dras djupare ned i träsket.

Ambitionen är givetvis att bryta den såväl seger-, som mållösa sviten när Sirius gästar Behrn Arena på lördagen. Men för att lyckas med en sådan bedrift kommer det att behövas att alla inblandade lyfter sig ett par nivåer.

Uppsalalaget har nämligen övertygat stort under en minst sagt speciell säsong och får nog tituleras vara 2020 års största positiv överraskning så här långt. Under profilstarke tränaren Henrik Rydströms ledning har Sirius utvecklat sitt spel till att innehålla massvis av framgångsrika ingredienser på båda delarna av planen.

Lagets imponerande jämnhet och långa stunder sylvassa offensiv gör att de blåsvarta supportrarna kan drömma om spel i Europa 2021 lagom tills att hösten tar vid. Sirius ligger på en sjätteplats med sina 32 poäng och har, med all rätt, hyllats för sin underhållande fotboll. Upp till andraplacerade Häcken är avståndet endast fyra poäng.

ÖSK har revansch att utkräva mot Sirius. Det blev förlust med 2–1 på en ekande tom Studenternas IP, där flera segrar tidigare bärgats inför hundratals tillresta supportrar, efter att laget tappat den 1–0-ledning som Robin Book ordnat i första halvlek i somras. Ett olyckligt självmål av Albin Granlund och en desto snyggare avslutning av nyckelkreatören Yukiya Sugita fixade segern åt Sirius.

Det finns ett par frågetecken i Sirius inför det stundande mötet med ÖSK. Backarna Daniel Jarl och Adam Ståhl plus Örebrobördige och tidigare ÖSK-mittfältaren Mohammed Saeid är tveksamma till spel.
Henrik Rydströms trupp är dock bred och reser till Närke med en positiv känsla efter att ha vunnit så sent som i måndags. Falkenberg slogs tillbaka med 2–1 i den välkända studentstaden efter att Elias Andersson och skyttekungen Stefano Vecchia, som har noterats för tio fullträffar, hittat nätet.

Det skiljer fem placeringar och åtta poäng mellan ÖSK och Sirius för närvarande. Sjätteplacerade Sirius har skrapat ihop 32 poäng och elvan ÖSK har 24 pinnar på sitt konto. Sirius målskillnad är även klart bättre än vad ÖSK:s motsvarighet är. Fyra plusmål, 35–31, att jämföra med ÖSK:s sex minusmål, 23–29.
Värt att notera är att när lagen tog sig an varandra i Örebro 2019 passade Sirius på att ta sin första seger i en tävlingsmatch mot ÖSK på 50 år. Slutresultatet skrevs till 2–0 efter att tidigare nämnda Adam Ståhl och Mohammed Saeid överlistat Oscar Jansson samtidigt som förre ÖSK-målvaktshjälten John Alvbåge höll nollan. ÖSK har dessutom inte lyckats få hål på Sirius på hemmaplan i allsvenskt sammanhang sedan den 29 maj 2017.

Örebro SK och IK Sirius har mötts 13 gånger i seriespel. Från 1975 och 2016 stötte lagen inte på varandra en enda gång när det fanns poäng i potten. ÖSK har vunnit sju matcher, tre gånger har det blivit lika och vid samma antal tillfällen har Sirius dragit det längsta strået.
Avspark i det 14:e mötet av tävlingskaraktär lagen emellan i historien sker lördagen den 26 september klockan 15.00 på Behrn Arena i Örebro. På grund av den fortsatt rådande coronaviruspandemin blir det spel inför en tom och trist kuliss.

Tre spelare att ha ögonen på i IK Sirius:

Stefano Vecchia
Snabbe, skicklige och smarte Stefano Vecchia har fått det genombrott som många spådde skulle ske redan för flera år sedan. Den mångsidige offensive spelaren, som kan agera såväl ytter som forward, har ett av de anfallsmässigt mest breda registerna i Allsvenskan och är en viktig faktor bakom Sirius förbättrade utdelning framåt. Kan göra mål på flera olika sätt och vet även hur han ska sätta sina lagkamrater i fina lägen. Tio mål och fem assister lyder facit så här långt. Frågan är var och i vilken liga 25-åringen spelar 2021.

Axel Björnström

Vasalundsfostrade ytterbacken har tagit enorma steg och blivit en betydande del av den ryggrad som formar ett framgångsrikt Sirius. Är kvick, spelintelligent och svår att handskas med i närkamperna. Tvekar inte att följa med upp i anfallen, fylla på och ge sitt lag övertag på sin kant. Är ständigt ett hot och även en flitig poängproducent. Fyra mål och fem assister imponerar.

Yukiya Sugita

Japanen verkar trivas som fisken i vattnet i Henrik Rydströms spelsystem. Mittfältaren är mycket sevärd, väldigt bra på att hålla i bollen och på att skapa ytor åt både sig själv och andra. Inte sällan bjuds det på en och annan dribbling samtidigt som det jobbas ännu hårdare för laget. Har en lika bra inläggsfot som han har tryck i skottet. Sänkte ÖSK senast och har potentialen att göra det igen.

Allsvenska möten mellan lagen i modern tid:
5 juli 2020: IK Sirius–Örebro SK 2–1.
24 augusti 2019: IK Sirius–Örebro SK 3–4.
27 maj 2019: Örebro SK–IK Sirius 0–2.
25 september 2018: Örebro SK–IK Sirius 0–0.
7 maj 2018: IK Sirius–Örebro SK 2–4.
25 september 2017: IK Sirius–Örebro SK 3–4.
29 maj 2017: Örebro SK–IK Sirius 2–1.

Text:
David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908