Motståndarkollen: Malmö FF

Foto: Bildbyrån / Petter Arvidson

ÖSK jagar vidare efter att hitta kontinuitet och vill gärna ta andra segern i rad i Allsvenskan för första gången på över ett år. Att göra det direkt efter landslagsuppehållet kommer dock att bli allt annat än enkelt. Suveräna serieledaren Malmö FF gästar nämligen Behrn Arena för att bjuda upp till kamp.

ÖSK bröt en tre matcher lång förlustsvit senast när IFK Norrköping besegrades med 4–3 i en svängig och rafflande tillställning på Behrn Arena. Nyförvärvet Deniz Hümmet stod för ett hattrick när han avgjorde på övertid i sin debut.

En, i alla fall på pappret, aningen överraskande triumf för ÖSK som nu vill göra om bedriften mot ett om möjligt ännu tuffare motstånd. ÖSK har inte vunnit två matcher efter varandra i seriesammanhang sedan augusti 2019 när Sirius och AFC Eskilstuna avfärdades med 4–3 respektive 3–1 inom loppet av en vecka.

Att hitta jämnhet och plocka poäng mer frekvent är ett måste för att laget ska kunna ta sig upp på säker mark. Men det kommer krävas en enorm insats av alla svartvita för att återupprepa bedriften mot IFK Norrköping när Allsvenskan drar igång på nytt efter landslagsuppehållet.

Serieledaren Malmö FF åker norrut i landet med sikte på Närkes residensstad för att ta sig an ÖSK för andra gången på mindre än en månad. Den 12 augusti tog ÖSK ledningen på Eleda Stadion genom Jake Larsson och Erdal Rakip kvitterade strax före paus. I den andra halvleken avgjorde inbytte Adi Nalic och spikade slutresultatet till 2–1.

Skåningarna har verkligen hittat rätt i sina linjer under nye tränaren, tillika danske anfallsikonen Jon Dahl Tomasson, efter en liten inkörningsperiod där allting inte fungerade lika bra i början och har flera gånger om visat upp en imponerande styrka.

Laget, som även hunnit med att avancera i kvalet till Europa Leagues gruppspel och att förlora finalen i Svenska Cupen mot IFK Göteborg, toppar tabellen med sina 39 poäng inför mötet med ÖSK. MFF har endast förlorat en match i Allsvenskan under 2020. Avståndet till tvåan Häcken är sex poäng stort.

Den breda truppen innehåller minst två spelare av högsta allsvensk klass på varje position och det går inte att säga att det saknas alternativ för Jon Dahl Tomasson att välja mellan.

Malmö har haft flera spelare på landslagsuppdrag nyligen och både Felix Beijmo och Arnor Traustason får vila mot ÖSK. Däremot finns stjärnduon Anders Christiansen och Örebrokillen Isaac Kiese Thelin tillgängliga. Den sistnämnde väntas starta på Behrn Arena, enligt klubbens webbplats.

Avstängde Franz Brorsson och Bonke Innocent kan dock inte medverka. Tidigare skadade målvakten Johan Dahlin kommer att finnas med i Örebro, men det är ännu osäkert om han gör comeback eller om Marko Johansson fortsätter mellan stolparna.

Det skiljer elva placeringar och 19 poäng mellan Örebro SK och Malmö FF i tabellen. Ettan MFF har skrapat ihop 39 pinnar, att jämföra med ÖSK:s 20. MFF:s målskillnad är också klart bättre än vad ÖSK:s motsvarighet är. 19 plusmål, 36–17, går att ställa mot ÖSK:s sex minusmål, 20–26.

ÖSK har inte lyckats slå både Hussein Alis, Agon Mehmetis och Deniz Hümmets uppväxtklubb sedan den 10 september 2017. Då gjorde Nahir Besara segermålet till 2–1 i den 91:a minuten inför ett kokande Västra Stå.

Malmö FF är det framgångsrikaste laget i svensk fotboll genom tiderna med 20 SM-guld och en överlägsen förstaplats i maratontabellen. ÖSK har mött klubben 104 gånger i tävlingssammanhang genom tiderna. ÖSK har vunnit 18 matcher, 36 har slutat lika och vid 50 tillfällen har MFF gått segrande ur striden.

Avspark mellan Örebro SK och Malmö FF sker klockan 19.00 torsdagen den 10 september på Behrn Arena i Allsvenskans 19:e omgång 2020. Drabbningen äger rum inför en fortsatt tom och trist kuliss på grund av den rådande coronaviruspandemin.

Tre spelare att ha ögonen på i Malmö FF:

Anders Christiansen
Den ytterst skicklige mittfältaren är en av Allsvenskans absolut bästa spelare. Har ett brett register, är bra över hela banan och skapar massvis av lägen åt både sig själv och sina lagkamrater. Går att se som en form av dirigent i en väl ackompanjerad orkester fylld av offensiva krafter. Har svarat för sju mål och två assist så här långt.

Oscar Lewicki
Innermittfältaren, som trots sin relativt unga ålder redan har samlat på sig väldigt mycket erfarenhet, spelar en nyckelroll i att hålla ihop Malmös starka centrallinje. Verktygslådan är stor och han har en förmåga att vara en viktig del i att stänga ned motståndarnas försök till kreativitet i offensiven. Här måste ÖSK vinna matchen i matchen. Kan dessutom användas på flera positioner i MFF:s spelsystem.

Isaac Kiese Thelin
Karlslundsfostrade Örebrokillen är tillbaka i klubben som bidrog till att han fick ta steget ut i det europeiska proffslivet. Anfallaren har imponerat i sin återkomst till Sverige. Han är oerhört jobbig att möta, stark i närkamperna och har en förmåga att vinna bollen och komma till skottlägen i helt rätt yta. 28-åringen är en av fyra spelare som toppar skytteligan med sina nio fullträffar. Isaac Kiese Thelin är garanterat sugen på att skaffa sig ett tvåsiffrigt målfacit i sin hemstad.

Allsvenska möten mellan lagen i modern tid:
12 augusti 2020: Malmö FF–Örebro SK 2–1.
2 november 2019: Örebro SK–Malmö FF 0–5.
6 juli 2019: Malmö FF–Örebro SK 2–1.
1 november 2018: Malmö FF–Örebro SK 4–0.
21 juli 2018: Örebro SK–Malmö FF 1–2.
10 september 2017: Örebro SK–Malmö FF 2–1.
1 maj 2017: Malmö FF–Örebro SK 2–1.
1 augusti 2016: Örebro SK–Malmö FF 0–3.
11 juli 2016: Malmö FF–Örebro SK 1–0.
18 juli 2015: Örebro SK–Malmö FF 1–1.
11 juli 2015: Malmö FF–Örebro SK 2–2.
13 augusti 2014: Malmö FF–Örebro SK 3–2.
16 april 2014: Örebro SK–Malmö FF 1–2.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908