Imponerande ÖSK besegrade Malmö

I den 19:e omgången av Allsvenskan ställdes ÖSK under torsdagskväll mot serieledarna Malmö FF hemma på Behrn Arena. Efter en skada på Broberg i matchinledningen byttes Seger in och gjorde direkt 1-0 till ÖSK. Berget kvitterade dock snabbt för Malmö, innan Besara åter gav ÖSK ledningen. I början på andra halvlek utökade Besara till 3-1 på straff. I slutskedet reducerade Nalic för gästerna, men trots en intensiv forcering på tilläggstid höll de svartvita ledningen intakt. ÖSK vann matchen med 3-2 - den andra segern i rad och Malmös förlustfria svit är bruten.

Efter landslagsuppehållet där ÖSK haft spelare uttagna i Nations League-spelet var det under torsdagen dags för allsvensk match igen. För det svartvita laget väntade tuffast möjliga motstånd i och med att serieledarna Malmö FF stod på motsatt planhalva. I ÖSK-elvan noterades att Martin Broberg för första gången på lång tid inledde en match från start. Malmö startade matchen bra. I den tredje minuten slog Larsson ett inlägg som Toivonen nickskarvade mot målet men Jansson stod för en reflexräddning till hörna. Glädjen över Broberg åter i startelvan blev kortvarig. I den sjätte minuten fick han kliva av banan skadad och Seger ersatte. Kort därefter slarvade Ahmedhodzic i uppspelsfasen. Hümmet snappade upp bollen och satte den i djupled till en fri Seger. Inhopparen gjorde ensam med Johansson inget misstag utan rullade snyggt in 1-0 under Malmömålvakten.

Den intensiva matchinledningen fortsatte med ytterligare noteringar i målprotokollet. I den 14:e minuten överraskade Malmö ÖSK med en snabbt inkast till vänster på mittplan. Bollen hittade så småningom fram till Berget som vände upp i straffområdet och tryckte bollen förbi Wright och Jansson och in i det bortre hörnet. Kvitterat till 1-1. I den 23:e minuten stod Malmö för nytt slarv i uppbyggnadsfasen. Lewicki slog bollen rakt på Besara som vände upp och skickade iväg ett hårt skott som touchade på Malmöspelaren. Styrningen ställde Johansson som slängde sig men inte nådde bollen och det var 2-1 till ÖSK. Malmö var direkt nära ett ny snabb replik. Bara minuten efter målet slog Larsson på nytt ett hårt inlägg mot Toivonen. Anfallaren skarvade denna gång bollen med foten, men Jansson var återigen alert och parerade vid första stolpen.

I den 29:e minuten dribblade ÖSK-Larsson ute på vänsterkanten och slog ett inspel som Seger mötte på volley. Johansson hade vissa besvär med det studsande skottet, men lyckades fånga upp returen innan nästa ÖSK-spelare hann fram. Fem minuter senare skickade Malmö-Larsson iväg ett hårt vänsterskott som gick strax över ribban. Nästa kvitteringsläge fick Kiese Thelin efter en Malmökontring där Berget löpte i djupled till höger och skickade in bollen i boxen. Anfallaren misslyckades dock helt med avslutet och det slutade med inspark för Jansson. Med en minut kvar till 45 slog Toivonen en lurig frispark genom en inte överdrivet tät ÖSK-mur. Jansson såg dock bollbanan och kunde på nytt rädda till hörna. Trots ett par minuters tilläggstid blev det inte några ytterligare chanser. 2-1 till ÖSK i paus.

Två minuter efter paus gavs den ständigt involverade Toivonen på nytt chansen med huvudet, men nicken blev lös och Jansson räddade. I nästa spelmoment vände ÖSK och bollen spelades in i boxen. Hümmet tog emot och fick en smäll på foten. Domaren blåste straff. Besara klev fram och slog bollen lågt vid stolproten. Johansson touchade bollen med fingertopparna men kraften i skottet var hårt och det var 3-1 till ÖSK. I den 55:e minuten vann Malmö boll på mittplan. Rakip satte en fin boll vidare mot Rieks till vänster som satte fart framåt och sköt i steget. Situationen slutade med hörna för Malmö.

Med dryga halvtimmen kvar lyfte ÖSK upp spelet efter en period av viss Malmöpress. Wright avlossade ett studsande skott från distans som Johansson styrde till hörna. I den 79:e minuten stod Jansson för ännu en reflexräddning på Malmönick. Jansson fortsatte rada upp räddningar på såväl distansskott och var stabil i inläggspelet trots tung skånsk trafik i boxen. I 89:e minuten nickade Ahmedhodzic från några meters håll. På mållinjen stod dock Jansson som säkerheten själv och plockade upp bollen i famnen.

I den 90:e minuten kontrade Malmö. Berget släppte bollen snett bakåt till inhopparen Nalic som bombade in 3-2 via Janssons händer. Malmö lyfte upp allt i offensivt straffområdet och i den andra tilläggsminuten var Kiese Thelin centimeter från att skalla in kvitteringen men nådde inte bollen. Trycket tilltog mer och mer under de fem tilläggsminuterna, men ÖSK försvarade heroiskt det egna målet. Slutligen blåste domaren av matchen och därmed hade ÖSK tagit andra raka segern, liksom brutit Malmös långa förlustfria svit.

Nästa match för ÖSK spelas på måndag den 14 september kl. 19.00. Då reser laget till Jämtland för bortamatch mot Östersunds FK.

Statistik
Resultat: 3-2 (2-1)
Mål: Seger (9’), Berget (14’), Besara (23’, straff 48’). Nalic (90’)
Varningar: Almebäck, Berget, Granlund, Wright
Hörnor: 4-9
Byten ÖSK: Broberg ut - Seger in (8’), Almebäck ut - Hjertstrand in (80’), Hümmet ut - Karjalainen in (86’), Mårtensson ut - Amin in (86’)
Byten Malmö FF: Christiansen ut - Rakip in (21’), Rieks ut - Sarr in (67’), Toivonen ut - Nalic in (67’)
Domare: Victor Wolf, Niclas Ivarsson (ass.), Mark Josef (ass.) och Richard Sundell (fjärde)

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Albin Granlund - Michael Almebäck - Andreas Skovgaard - Kevin Wright
Martin Broberg - Johan Mårtensson - Nordin Gerzic - Jake Larsson
Deniz Hümmet - Nahir Besara

Startelva Malmö FF
Marko Johansson
Eric Larsson - Anel Ahmedhodzic - Lasse Nielsen - Jonas Knudsen
Jo Inge Berget - Anders Christiansen - Oscar Lewicki - Sören Rieks
Ola Toivonen - Isaac Kiese Thelin

Text: Carl Rosén och Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908