Motståndarkollen: Djurgårdens IF

Foto: Bildbyrån / Maxim Thoré

ÖSK har redan brutit en trist svit mot Djurgårdens IF den här säsongen. När serien nu vänder och regerande mästarna kommer på besök till Närke jagar laget ytterligare ett trendbrott mot blåränderna.

Första halvan av Allsvenskan är 2020 är avverkad. ÖSK har blandat och gett så här långt. Men en riktig höjdpunkt kom i den andra omgången. Då besegrade laget Djurgården på Tele2 Arena med 2–1 efter att Robin Book avgjort i 89:e minuten. Innan dess hade Emir Kujovic gett Djurgården ledningen och Nahir Besara kvitterat kort därefter.

Tre fina och viktiga poäng i all ära, men något som stack ut mer var att det var ÖSK:s första seger mot DIF på nästan sex år. 20 oktober 2014 vann ÖSK mot det som under 10-talet varit en riktig mardrömsmotståndare med 3–0 på bortaplan.

När Djurgården nu gästar Örebro på lördagseftermiddagen är fokus på att spräcka vad som fortsatt är en trist annan trend. ÖSK har nämligen inte vunnit mot de regerande mästarna på hemmaplan sedan den 9 maj 2010 då ett självmål låg bakom lagets 1–0-vinst.

Djurgården inledde med ett par trevande resultat och insatser, men har hittat en större jämnhet i spelet ju längre säsongen pågått. Så sent som i onsdags besegrades Mjällby med 2–1 på hemmaplan och som en följd av en stigande form har stockholmarna klättrat ordentligt i tabellen.

Laget ligger på en tredjeplats och står på 26 poäng efter 15 omgångar. Avståndet upp till serieledande Malmö är åtta pinnar.

Djurgårdens trupp är bred och innehåller massvis av skickliga spelare på samtliga positioner i helt olika åldrar. Inte minst har laget, anfört av pjäser som Erik Berg och Jacob Une Larsson, fått sin defensiv att fungera. 15 insläppta mål på lika många omgångar är näst bäst i serien efter Malmö FF.

I lördagens möte med ÖSK saknar Djurgården Fredrik Ulvestad som är avstängd och skadade Alexander Abrahamsson. Viktige mittfälaren Ulvestad toppar den interna skytteligan med sina sex mål. Även förre ÖSK-profilen Astrit Ajdarevic saknas då han tagit en time-out från fotbollen.

Däremot återvänder en betydelsefull trio i Edward Chilufya, Haris Radetinac och Nicklas Bärkroth efter skadefrånvaro. Den sistnämnde riskerar dock ändå att missa matchen eftersom att han ska bli pappa inom kort.

Det skiljer sju placeringar mellan tian ÖSK och trean Djurgården i tabellen. Djurgården, som snart kliver in i kvalet till Champions League-gruppspelet mot ungerska Ferencvaros, är nio poäng före ÖSK. 26 stycken, jämfört med ÖSK:s 17. Blåränderna har även en klart bättre målskillnad än vad de svartvita har. Sju plusmål, 22–15, att jämföra med ÖSK:s tre minusmål, 15–18.

ÖSK och Djurgårdens IF har mötts 91 gånger i tävlingssammanhang genom tiderna. ÖSK har vunnit 25 matcher, 18 har slutat lika och Djurgården har gått segrande ur så många som 48 strider.

Avspark i den 92:a matchen mellan lagen sker klockan 15.00 lördagen den 15 augusti i den 16:e omgången av Allsvenskan 2020. Det blir alltjämt en tom och trist kuliss inför tomma läktare på Behrn Arena i och med den rådande coronaviruspandemin.

Tre spelare att ha ögonen på i Djurgårdens IF:

Kalle Holmberg
Örebroaren tillika tidigare ÖSK-anfallaren tog stora kliv under sina tre och ett halvt år i IFK Norrköping. Nu vill han bygga vidare och utvecklas ytterligare i huvudstaden. 27-åringen vet var målet står och är skicklig på att skapa chanser åt både sig själv och andra. Har svarat för fyra fullträffar hittills och ligger på andra plats i Djurgårdens interna skytteliga efter avstängde Fredrik Ulvestad.

Jesper Karlström
Ett mittfältsankare som spelar en stor roll i att hålla ihop lagets linjer. Tuff och jobbig att möta i närkamperna, på samma gång som bollbehandlingen och förmågan att bidra i offensiven är mycket fina egenskaper. Här gäller det för ÖSK att vinna matchen i matchen.

Aslak Witry
Norrmannen har ett brett register och är väldigt användbar för sitt lag. Ytterbacken har ett oerhört fint tillslag och tvekar inte att bidra i offensiven. Svarade för två mål av högsta klass, som blev till på helt olika sätt, när Djurgården körde över ÖSK på Behrn Arena i 2019 års hemmapremiär med 3–0. Visade klass så sent som för ett par veckor sedan när han sköt DIF till en derbyseger mot AIK efter att ha skruvat in en elegant frispark.

Allsvenska möten mellan lagen i modern tid:
17 juni 2020: Djurgårdens IF–Örebro SK 1–2.
8 april 2019: Örebro SK–Djurgårdens IF 0–3.
28 oktober 2018: Örebro SK–Djurgårdens IF 1–1.
17 maj 2018: Djurgårdens IF–Örebro SK 2–0.
16 september 2017: Djurgårdens IF–Örebro SK 4–1.
7 maj 2017: Örebro SK–Djurgårdens IF 0–4.
2 oktober 2016: Djurgårdens IF–Örebro SK 3–2.
3 april 2016: Örebro SK–Djurgårdens IF 0–2.
27 juli 2015: Örebro SK–Djurgårdens IF 0–1.
4 juli 2015: Djurgårdens IF–Örebro SK 2–0.
20 oktober 2014: Djurgårdens IF–Örebro SK 0–3.
30 maj 2014: Örebro SK–Djurgårdens IF 0–1.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908