Motståndarkollen: IFK Göteborg

Foto: Bildbyrån / Fredrik Karlsson

Nyblivna cupmästare – men i Allsvenskan har det inte gått lika bra. Nu gästar IFK Göteborg Behrn Arena för att drabba samman med ÖSK i ett riktigt nyckelmöte.

Sedan Poya Asbaghi blev tränare i IFK Göteborg har den klassiska storklubben genomgått många stora förändringar.

Ett tufft 2018, där kontraktet klarades med nöd och näppe, följdes upp av ett desto mer lovande 2019.

Nyligen vann laget sin första titel sedan 2015 efter att ha besegrat Malmö FF med 2–1 efter förlängning i en dramatisk final av Svenska Cupen. Europaspel hägrar för Blåvitt framöver.

Innebär det att allt är frid och fröjd? Nej, inte riktigt. I Allsvenskan har IFK blandat och gett och inte sällan visat upp flera olika ansikten i enskilda matcher. Inte minst har laget tappat många poäng mot kollegor på nedre halvan efter att ha tappat ledningar sent.

Ojämnheten räcker inte till något annat än en elfteplats efter 13 plockade poäng på lika många omgångar. Senast mot Östersund räddade dock August Erlingmark oavgjort i slutminuterna genom sitt 2–2-mål på Gamla Ullevi.

IFK Göteborg har sakta men säkert byggt en trupp som innehåller en mix av både välmeriterade, på allsvensk nivå etablerade och massvis av unga, lovande spelare. Namn som Mattias Bjärsmyr och Jakob Johansson har återvänt till klubben och bidrar, tillsammans med en stabil sista utpost i Giannis Anestis, till en form av stabilitet.

Samtidigt har bland andra mer offensivt lagda Hosam Aiesh och Patrik Karlsson Lagemyr tagit stora steg. Ovan nämnde Erlingmark och Alhassan Yusuf är två exempel på yngre kuggar som vuxit i styrka och tagit för sig mer och mer.

ÖSK och IFK Göteborg bjöd publiken på tre minnesvärda tillställningar sinsmellan 2019. ÖSK tappade en 3–1-ledning till 3–3 i Svenska Cupens gruppspel i mars i Örebro. Sedan bröt ÖSK en åtta år lång segertorka på bortaplan mot IFK genom att vinna med 1–0 efter att Filip Rogic gjort matchens enda mål.

Returen på Behrn Arena dominerades av ÖSK, men efter två mål av Robin Söder såg IFK ut att dra det längsta strået. ÖSK kom dock tillbaka och hämtade upp till 2–2. Kevin Wright kvitterade med matchens sista bolltouch i den 94:e minuten efter att Jake Larsson reducerat.

Blåvitt har värvat in anfallaren Christian Kouakou, som har gjort succé för Brage i Superettan, men tvingas avvara en viktig duo i André Calisir och Giorgi Kharaishvili i söndagens möte. Just långtidsskadade Robin Söder saknas sedan tidigare.

Det skiljer i skrivande stund två placeringar mellan lagen i tabellen. ÖSK ligger nia med sina 16 poäng medan Blåvitt är placerat som elva med 13 pinnar. ÖSK:s målskillnad är även aningen bättre än vad IFK:s motsvarighet är. Två minusmål, 13–15, att jämföra med IFK:s fem minusmål, 15–20. Förutsättningarna gör att det onekligen är viktiga poäng som finns i potten.

ÖSK och IFK Göteborg har mötts 94 gånger i tävlingssammanhang genom historien. ÖSK har vunnit 21 matcher, 27 har slutat lika och IFK har gått segrande ur striden 46 gånger.

Avspark i den 95:e matchen lagen emellan sker klockan 14.30 söndagen den 9 augusti på Behrn Arena. Mötet i Allsvenskans 14:e omgång äger även det rum inför en trist och tom kuliss i och med den rådande coronaviruspandemin.

Tre spelare att ha ögonen på i IFK Göteborg:

Hosam Aiesh
Den kreative och mångsidige offensive spelaren går från klarhet till klarhet. Kan användas på flera olika positioner i anfallet och besitter allt från snabbhet och smartness till förmågan att skapa lägen åt både sig själv och andra. Hittills har det blivit tre mål och en framspelning från 25-åringens sida.

Patrik Karlsson Lagemyr
Så här långt har den tidigare så olyckligt skadedrabbade anfallaren fått hålla sig frisk. Då har han passat på att visa vilken potential han har. 23-åringen är inte den störste sett till längd och fysik, men kompenserar det väl genom en spelintelligens, kvickhet och en vilja av järn. Vet även var målet står. Toppar, tillsammans med Hosam Aiesh, den interna poängligan med sina tre mål och en assist.

August Erlingmark
Mittfältaren, som har en stark koppling till Örebro genom sin far tillika förre ÖSK-spelaren Magnus Erlingmark, fortsätter att utvecklas på sin position och har etablerat sig alltmer i Blåvitt. Är bra över hela planen och väldigt jobbig att möta. Senast lossnade det dessutom framåt för 22-åringen från Partille som gjorde IFK:s båda mål i 2–2-matchen mot Östersund. En spännande spelare som det gäller att sätta stopp för.

Möten mellan lagen i modern tid:
5 augusti 2019 (Allsvenskan): Örebro SK–IFK Göteborg 2–2.
1 juni 2019 (Allsvenskan): IFK Göteborg–Örebro SK 0–1.
3 mars 2019 (Svenska Cupen): Örebro SK–IFK Göteborg 3–3.
11 november 2018 (Allsvenskan): Örebro SK–IFK Göteborg 1–3.
14 juli 2018 (Allsvenskan): IFK Göteborg–Örebro SK 2–0.
23 juli 2017 (Allsvenskan): IFK Göteborg–Örebro SK 2–2.
16 juli 2017 (Allsvenskan): Örebro SK–IFK Göteborg 4–2.
22 september 2016 (Allsvenskan): IFK Göteborg–Örebro SK 3–2.
24 april 2016 (Allsvenskan): Örebro SK–IFK Göteborg 3–2.
2 augusti 2015 (Allsvenskan): IFK Göteborg–Örebro SK 6–0.
17 maj 2015 (Svenska Cupen-final): IFK Göteborg–Örebro SK 2–1.
8 april 2015 (Allsvenskan): Örebro SK–IFK Göteborg 0–2.
24 september 2014 (Allsvenskan): Örebro SK–IFK Göteborg 3–4.
11 maj 2014 (Allsvenskan): IFK Göteborg–Örebro SK 2–1.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908