Motståndarkollen: Falkenbergs FF

ÖSK söker efter en större dos av konsekvent jämnhet i sitt spel. På lördagen vill laget hitta tillbaka på vinnarspåret och ta sin tredje seger i rad på hemmaplan. Att slå jumbon Falkenberg är av största vikt – på många olika sätt.

Falkenberg må ligga sist i serien, men har trots allt lyckats desto bättre med sitt anfallsspel än vad ÖSK har. Hallänningarna, som ligger fem poäng bakom tiondeplacerade ÖSK, har svarat för tolv mål. För de svartvita har det endast blivit nio fullträffar.

Falkenberg klarade med nöd och näppe sig ifrån att kvala sig kvar i Allsvenskan som nykomling i höstas. Det mesta talar för att laget kommer att få slåss för sin överlevnad även 2020. Inledningen har innehållit en ynka vinst, fem kryss och lika många förluster.

Aningen anmärkningsvärt är dock att Falkenbergs hittills enda vinst kommit på bortaplan, som inte var en särskillt uppskattad miljö att vistas i förra säsongen, genom 1–0 mot Mjällby. Att poängskörden, åtta till antalet, varit skral innebär dock inte att laget är det minsta enkelt att ha att göra med.

Falkenberg har luggat både AIK, Häcken och IFK Göteborg på poäng. Senast bjöd laget på en imponerande prestation och ledde med såväl 2–0 som 3–2 mot suveräna serieledaren IFK Norrköping på ett Falcon Alkoholfri Arena som kantades av ösregn och tunga västkustsvindar. Gästernas Sead Haksabanovic kvitterade dock på straffspark i den 95:e (!) minuten och berövade de gulklädda segern.

Falkenberg har fortsatt att göra sig känt för att vara ett tufft spelande lag med offervilja och som inte tvekar att ställa om snabbt när möjlighet ges. Tränaren Hans Eklund säger följande till klubbens hemsida inför mötet med ÖSK.

– Örebro och vi brukar ha jämna matcher. Vi får se upp med deras passningsspel som tillhör övre halvan i Allsvenskan när det gäller kvalitet och vårt försvarsspel kommer att testas på konstgräset.

Avstängde mittbacken Carl Johansson kommer att saknas på Behrn Arena. Meriterade Tobias Karlsson, hemmahörande på samma position, återkommer dock efter att ha varit borta på grund av en hjärnskakning.

ÖSK har goda minnen från 2019 års drabbning i Örebro. Det blev 4–0 efter att Filip Rogic svarat för ett hattrick och även Kevin Wright lyckats hitta nätet. Falkenberg gick dock segrande ur tillställningen i den uppskattade sommarstaden. John Björkengren gjorde det enda målet i premiären på en då ytterst blåsig Falcon Alkholfri Arena i slutet av mars.

ÖSK ligger fem placeringar och lika många poäng före Falkenberg i tabellen. 13 pinnar att jämföra med åtta. ÖSK har även en aningen bättre målskillnad än vad Falkenberg har. Fyra minusmål, 9–13, att jämföra med sex stycken, 12–18.

Lagen har mötts 15 gånger tidigare genom historien. ÖSK har vunnit sex gånger, fyra matcher har slutat lika och vid fem tillfällen har Falkenberg varit starkast.

Avspark i den 16:e matchen mellan Örebro SK och Falkenbergs FF genom tiderna sker lördagen den 1 augusti klockan 15.00 i Allsvenskans 12:e omgång på Behrn Arena i Örebro. Den rådande coronaviruspandemin gör att det blir en väldigt tom och trist kuliss med tomma läktare på nytt.

Tre spelare att ha ögonen på i Falkenbergs FF:

Edi Sylisufaj
20-åringen, som blev den förste spelaren född på 2000-talet att spela i Allsvenskan 2016, har slagit igenom ordentligt i år. Anfallaren har svarat för fem av Falkenbergs sammanlagt tolv mål och inte sällan bjudit på spektakulära fullträffar. Talangen har ett redan brett register som tycks utvecklas för varje dag och ser ut att gå en lysande framtid till mötes. Här gäller det för ÖSK att inte bjuda på några lägen i onödan.

Tobias Karlsson
Den robuste och rutinerade försvararen är tillgänglig för spel på nytt. Betyder mycket för sitt lag både på och utanför planen och är alltid svår att ha att göra med. Stark på huvudet, skicklig på fasta situationer och bestämd i duellerna. Det blir en utmaning att vinna matchen i matchen mot Falkenbergs mittlås.

John Björkengren
Mittfältaren, som kanske är lite mer defensivt inriktad, har fortsatt att ta steg och ser ut att bygga vidare på sitt fina 2019. Är nyttig över hela banan, ger sig aldrig och är tuff att sätta stopp för. Har sänkt ÖSK förut och vill garanterat göra det igen.

Tidigare möten mellan lagen i modern tid:
20 juli 2019 (Allsvenskan): Örebro SK–Falkenbergs FF 4–0.
31 mars 2019 (Allsvenskan): Falkenbergs FF–Örebro SK 1–0.
28 augusti 2016 (Allsvenskan): Örebro SK–Falkenbergs FF 3–2.
23 juli 2016 (Allsvenskan): Falkenbergs FF–Örebro SK 1–3.
3 oktober 2015 (Allsvenskan): Örebro SK–Falkenbergs FF 2–1.
12 april 2015 (Allsvenskan): Falkenbergs FF–Örebro SK 2–0.
20 september 2014 (Allsvenskan): Falkenbergs FF–Örebro SK 1–3.
8 maj 2014 (Allsvenskan): Örebro SK–Falkenbergs FF 0–0.
29 augusti 2013 (Superettan): Örebro SK–Falkenbergs FF 1–1.
5 maj 2013 (Superettan): Falkenbergs FF–Örebro SK 1–1.
9 mars 2013 (Svenska Cupen): Örebro SK–Falkenbergs FF 0–1.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908