Tappad ledning i slutsekunderna mot Helsingborg

Foto: Bildbyrån / Christoffer Borg

Under torsdagskvällen var det dags för Allsvenskans tionde omgång och ÖSK gästade Helsingborgs IF på Olympia. Björndahl gav ÖSK en drömstart med sitt 0-1 mål redan i den fjärde minuten. ÖSK försvarade sig bra matchen igenom och ledningen stod sig fram till matchens sista spark då Hendriksson kvitterade till 1-1 och delad poäng i Skåne.

Det blev en nästintill intakt 4-4-2 uppställning, Axel Kjäll valde att enbart göra en förändring jämfört med vinstmatchen mot Mjällby. David Seger fick inleda på bänken till förmån för Jake Larsson. Matchen var bara drygt 3 minuter gammal när Lahne drev upp bollen ute till höger. Han slog ett lågt inlägg som nådde Björndahl fri framför mål och Erik kunde säkert bredsida in bollen förbi en chanslös Lindegaard i hemmamålet, 0-1. Drömstarten gav ÖSK självförtroende och såg säkra ut i passningsspelet under matchinledningen. Helsingborg blev det offensivare laget i jakten på kvittering ju längre första halvlek fortskred. I den 24:e minuten drog Hendriksson till med ett fint distansskott som Jansson tvingades sträcka ut rejält på och tippa ut till en högerhörna. På den efterföljande hörnsparken uppstod en röra av spelare och boll framför mål och Diskerud tryckte till ett nytt skott, Almebäck han få fram en täckande fot och en ny hörna. Efter det gick matchen in i en tempofattigare och chanslösare period där ÖSK försvarade sig stabilt.

Under slutminuterna av första halvlek höjde hemmalaget intensiteten igen och i den 44:e minuter satsade Hendriksson hårt med huvudet i straffområdet någon meter från mål men Hjertstrand kunde i sista sekunden rensa undan bollen till hörna. Minuten senare drog samme Hendriksson till med en projektil från distans som via touch svepte tätt över ribban och en ny hörna. Men kvitteringen uteblev innan halvtidsvisslan ljöd och 0-1 på resultattavlan efter 45 spelade minuter.

Inför andra halvlek genomförde ÖSK ett byte där Jack Lahne klev av och in kom David Seger. Helsingborg fortsatte att ösa på framåt och ÖSK hade svårt att hålla i bollen men släppte samtidigt inte till några farliga chanser under de inledande 10 minuterna av andra halvlek. I den 58:e minuten vaskade ÖSK fram två hörnor och den andra blev riktigt farlig. Besaras vänsterhörna nådde till slut Larsson på bortre stolpen men Jake avslutade utanför första stolpen. Med dryga timmen spelad osade det kvittering när Tsouka Dozi kom instormandes i straffområdet och stötte ett inlägg från vänster tätt utanför Janssons vänstra stolpe. Med 20 minuter kvar kom Gerzic in istället för Larsson med uppdrag att öka det svartvita bollinnehavet. Helsingborgs offensiva forcering gick något i stå under en period och ÖSK försvarade sig prickfritt och hade kontroll på händelserna.

Sista 10 minuterna trummade Helsingborg på igen. Jönsson fick ett fint läge centralt i straffområdet med sju minuter kvar men hans skott gick utanför. ÖSK försvarade sig mycket bra under återstående delen av matchen och såg ut att hålla undan. Men i matchens 95:e minut slogs ett inlägg mot Gero som nickade mot mål, Jansson gjorde en reflexräddning men bollen rakt ut och Hendriksson kom först på returen och kunde dundra in 1-1 i öppet mål med matchens sista spark. Därmed blev det snöpligt delad poäng på Olympia denna kväll.

Nästa match för ÖSK spelas på måndag 27 juli kl. 19.00 och då står Hammarby IF för motståndet på Tele2 Arena.

Statistik
Resultat: 1-1 (0-1).
Mål: Björndahl 4’, Hendriksson 90+5.
Varningar: Tsouka, Lindegaard, Björndahl, Al Hamlawi, Gero, Abubakari. Hörnor: 11-3
Byten ÖSK: Jack Lahne ut – David Seger in (46’), Jake Larsson ut – Nordin Gerzic in (69’), Dennis Collander ut – Andreas Skovgaard in (84’).
Byten Helsingborg: Assad Al Hamlawi ut – Alex Timossi in (74’), Ravy Tsouka Dozi ut – Alhaji Gero in (80’).
Domare: Glenn Nyberg, Andreas Söderkvist (ass.), Daniel Wärnmark (ass.) och Oscar Johnson (fjärde).

Startelva ÖSK

Oscar Jansson
Albin Granlund – Michael Almebäck – Benjamin Hjertstrand – Kevin Wright
Jake Larsson – Dennis Collander – Nahir Besara – Robin Book
Jack Lahne – Erik Björndahl

Startelva Helsingborgs IF
Anders Lindegaard
Ravy Tsouka Dozi – Mix Diskerud – Martin Olsson – Adam Eriksson
Assad Al Hamlawi – Mohammed Abubakari – Armin Gigovic – Max Svensson
Brandur Hendriksson – Rasmus Jönsson

Text: Niklas Sandberg & Carl Rosén

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908