Motståndarkollen: Mjällby AIF

Foto: Bildbyrån / Krister Andersson

ÖSK går in i en tuff period med tre viktiga matcher inom loppet av en vecka. Först ut är en drabbning med succénykomlingen Mjällby på ett Behrn Arena där ÖSK vill förbättra sitt poäng- och målfacit.

En klassisk klubb kommer på besök till Närkeslätten för första gången sedan våren 2014 på måndagskvällen.

Karaktärsstarka Mjällby AIF, hemmahörande i lilla orten Hällevik strax utanför Sölvesborg i Blekinge, har ett ytterst svängigt decennie i färskt minne. 2010 tog sig föreningen upp i Allsvenskan och var under flera år en fruktad motståndare som ställde till det många gånger för ÖSK samtidigt som en etablering i serien blev verklighet.

För sex år sedan trillade Mjällby dock ur Allsvenskan och det dröjde inte länge innan laget slogs för sin existens i Division 1. Efter att ha säkrat kontraktet med minsta möjliga marginal 2016 inleddes resan mot finrummet på nytt. Mjällby vann den södra divisionen 2018 och både övertygade och överraskade enormt genom att vinna Superettan det efterföljande året.

Starten på återkomsten till högstaligan kunde inte heller blivit så mycket bättre. Laget har imponerat stort med sin välfungerande trebackslinje, en stabilitet på mitten som gör det svårt att luckra upp linjerna och offensiva krafter som mynnar ut i snabba omställningar.

Laget gick dock på en nit i nykomlingsmötet med Varberg senast, 1–0-förlust efter ett avgörande på stopptid, men ligger likväl på en fin åttondeplats med sina 13 poäng i en haltande tabell.

Det som allra mest sticker ut är de starka segrarna på Strandvallen mot Hammarby med 2–1 och Häcken med 3–1. Men Mjällby har även varit skickligt på främmande mark och besegrat både Helsingborg och Östersund. I Svenska Cupen gick laget så långt som till semifinal där det blev en snöplig förlust mot Malmö FF efter straffsparksläggning.

Värvningar av skickliga spelare som Viktor Agardius, Jonathan Tamimi, David Batanero, Besard Sabovic, Moses Ogbu, Mamudo Moro och hungrige återvändaren Jacob Bergström i takt med att flera yngre namn vuxit till sig ytterligare har gett Mjällby en ordentlig skjuts energi- och fotbollsmässigt.

Tränaren Marcus Lantz har en bred trupp med många alternativ att tillgå, men någon information gällande skade- och frånvaroläget går inte att finna på klubbens webbplats i skrivande stund.

Mjällbys åttondeplacering innebär att det skiljer tre hack ned till tolvan ÖSK med fyra poäng mellan lagen. Mjällbys målskillnad är även bättre än vad ÖSK:s är. Ett plusmål, 9–8, att jämföra med ÖSK:s tre minusmål, 5–8.

ÖSK och Mjällby har inte mötts på nästan sex år. Men båda matcherna 2014 slutade med en 1–0-seger för ÖSK på såväl Behrn Arena som Strandvallen.

ÖSK som är på jakt efter att förbättra sitt facit på hemmaplan som endast innehåller fyra poäng, en seger och ett mål på fyra försök hittills under 2020, har drabbat samman med gulsvarta MAIF 13 gånger genom historien. ÖSK har vunnit sex gånger, Mjällby lika många och en tillställning har slutat lika.

Avspark i den 14:e matchen lagen emellan i Allsvenskans nionde omgång sker måndagen den 20 juli klockan 19.00 på Behrn Arena. Alltjämt blir det en tom och trist inramning då publik inte är tillåten på grund av den rådande coronaviruspandemin.

Tre spelare att ha ögonen på i Mjällby AIF:

Mamudo Moro
Den ghananske anfallaren, som plockades in från Helsingborg, har redan tagit stora kliv under sin tid i Mjällby. Är ett riktigt hot i offensiven genom sitt breda register och öppnar även möjligheter för sina lagkamrater. Toppar den interna skytteligan med sina tre fullträffar.

David Löfquist
En rutinerad egen produkt med ett hjärta som klappar stenhårt för sitt Mjällby. Har erfarenheter från såväl internationell toppfotboll som att vara med och styra upp en pressad gulsvart skuta i Division 1. Vet vad som krävs och är användbar över hela banan. Enormt viktig – såväl på som utanför planen.

Jacob Bergström
25-åringen är en herre som alltid spelar uppoffrande. Ger sig aldrig, går i bräschen och är även vass när det kommer till att skapa lägen. Otroligt jobbig att möta för motståndarförsvararna och tvekar aldrig på att smälla till någon i en närkamp. Har, precis som David Löfquist, gjort två mål hittills.

Möten mellan lagen i modern tid:
9 augusti 2014: Mjällby AIF–Örebro SK 0–1.
8 april 2014: Örebro SK–Mjällby AIF 1–0.
6 augusti 2012: Örebro SK–Mjällby AIF 0–1.
7 april 2012: Mjällby AIF–Örebro SK 0–0.
22 augusti 2011: Örebro SK–Mjällby AIF 0–2.
26 juni 2011: Mjällby AIF–Örebro SK 2–1.
16 augusti 2010: Mjällby AIF–Örebro SK 1–0.
10 juli 2010 (Svenska Cupen): Örebro SK–Mjällby AIF 0–3.
29 mars 2010: Örebro SK–Mjällby AIF 0–2.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908