Motståndarkollen: Varbergs BoIS FC

Foto: Bildbyrån / Krister Andersson

Ett ÖSK i behov av flera trendbrott ställs mot en nykomling som öppnat sensationellt starkt. Förhoppningen är att lyckas besegra Varbergs BoIS och spräcka såväl mål-, som segernollan på hemmaplan.

Varbergs BoIS är inte som vilken allsvensk nykomling som helst. Efter 1–0-segern mot Kalmar FF på karaktäristiska men ack så blåsiga Påskbergsvallen i måndags klev laget upp på tredje plats med sina tio poäng.

Så bra har ingen uppstickare inlett sin säsong i högstaligan – på 44 år. Det är dessutom den 95 år gamla klubbens första allsvenska sejour någonsin.

Varberg överraskade stort och tog klivet upp i finrummet efter att ha slutat tvåa i Superettan förra hösten, med ÖSK-mittfältaren Robin Book som en då ledande kugge.

Starten kunde nog inte blivit särskilt mycket bättre för profilstarke tränaren Joakim Perssons inte alltför namnkunniga lag. Varberg, som knappast har de bästa förutsättningarna ekonomiskt och av många tippas åka ur serien, har hyllats för sitt uppoffrande spel, sina snabba omställningar och sin stundtals bländande offensiv.

Det har blivit segrar mot Helsingborg, Falkenberg och ovan nämnda Kalmar, ett oavgjort resultat mot självaste Malmö FF på bortaplan och två aningen otursamma förluster mot IFK Göteborg och Hammarby.

Tilltänkte skyttekungen Astrit Seljmani skadade sig tidigt men väntas komma till spel i söndagens möte med ÖSK på Behrn Arena. Hans skor har dock fyllts mer än väl av spelare som Alexander Johansson och Gustaf Norlin under konvalescensen.

Trion Seljmani, Johansson och Norlin har tillsammans gjort sex av Varbergs tio mål så här långt . Det är två fler än vad hela ÖSK mäktat med.

Just att få fart på målskyttet är en av ÖSK:s ambitioner inför matchen. Laget har ännu varken hittat nätet eller vunnit på hemmaplan under 2020. För att bryta de trista sviterna gäller det dock att ta sig förbi Varbergs svårpasserade central- och backlinje med superrutinerade Stojan Lukic som sista utpost mellan stolparna.

ÖSK ligger nu på 14:e plats, som innebär kval för överlevnad i Allsvenskan, i en haltande och tajt tabell och står på sex poäng. Upp till Varberg skiljer det så många som elva placeringar men också endast fyra pinnar. Varbergs målskillnad är klart bättre än ÖSK:s. Fyra plusmål, 10–6, att jämföra med ÖSK:s två minusmål, 4–6.

Örebro SK och Varbergs BoIS har endast mött varandra tre gånger genom historien. Senast lagen drabbade samman var i februari 2015 i Svenska Cupens gruppspel. En svängig tillställning slutade 3–3 i Örebro. I Superettan 2013 vann ÖSK dock båda matcherna. 3–1 i Närke och 2–1 i Halland.

Avspark i den fjärde matchen mellan föreningarna och den första någonsin i Allsvenskan sker klockan 14:30 söndagen den 12 juli på Behrn Arena i Örebro. Alltjämt blir inramningen tom och trist utan publik på läktarna i den sjunde omgången.

Tre spelare att ha ögonen på i Varbergs BoIS:

Gustaf Norlin
Steget från Skövde AIK i Division 1 till Allsvenskan har varit så gott som smärtfri. En kreativ spelare som kan vålla problem för sina motståndare på flera olika sätt och har en näsa för att göra mål.

Astrit Seljmani
23-åringen skapade stora rubriker under 2019. Han bidrog stort till Varbergs allsvenska avancemang genom sina 15 mål och inledde även 2020 starkt före sin skada. Lär vara sugen på att återta sin plats i anfallet genom att göra en bra insats mot och sänka ÖSK.

Robin Tranberg
Mittfältaren, bördig från Stockholm, har fått sitt riktiga genombrott i Allsvenskan 27 år gammal. Håller ihop Varbergs koncept och är användbar över hela banan. Även stark på huvudet och viktig på fasta situationer. Här måste ÖSK vinna sin match i matchen.

Tidigare möten mellan lagen:
21 februari 2015: Örebro SK–Varbergs Bois 3–3 (Svenska Cupen)
25 augusti 2013: Varbergs Bois–Örebro SK 1–2 (Superettan)
29 april 2013: Örebro SK–Varbergs Bois 3–1 (Superettan)

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908