Motståndarkollen: BK Häcken

Foto: Bildbyrån / Johan Bernström

ÖSK jagar säsongens första trepoängare och mål på hemmaplan. Att bryta en flera år lång segertorka mot ett skickligt BK Häcken kommer dock att bli en riktig utmaning.

Allsvenskan rullar vidare i hög fart. På torsdagskvällen siktar ÖSK på tre trendbrott: Att spräcka målnollan på Behrn Arena för 2020, ta inledande segern hemma och att även besegra BK Häcken för första gången sedan augusti 2016.

Den ambitiösa motståndarklubben bröt en egen småtrist svit så sent som i måndags. På Hisingen i Göteborg slogs Helsingborg tillbaka med 1–0 efter mål av nyförvärvet Alexander Soderlund.

Innan dess hade laget startat den kraftigt uppskjutna serien med tre oavgjorda matcher (1–1 mot Falkenberg och Malmö FF och 2–2 mot Sirius) och ett uttåg ur Svenska Cupen efter 2–1-förlusten i kvartsfinalen mot Elfsborg.

Häcken drabbades av ett riktigt avbräck i vintras när det stod klart att storstjärnan Paulinho valt att skriva på för Hammarby. Laget har dock förstärkt med flera intressanta spelare i bland andra ovan nämnde Alexander Soderlund, anfallskollegan Jasse Tuominen, mittfältaren Leo Bengtsson och Adnan Maric.

Andreas Alm har en i övrigt bred trupp, där rutinerade pjäser kompletteras av flera lovande talanger, fylld av kvalitet rakt igenom. Några namn som sticker ut lite extra är meriterade nyckelspelare som Rasmus Lindgren, Joona Toivio och Erik Friberg i sällskap av ÖSK-bekantingen Ahmed Yasin och jättelöftet Daleho Irandust.

I mötet med ÖSK saknas namn som Oskar Sverrison, Gustav Nilsson och Viktor Lundberg att tillgå, enligt klubbens webbplats.

Häcken har trivts väldigt bra mot ÖSK den senaste tiden. 2019 vann Häcken med klara 3–0 på Bravida Arena och knappa månaden senare blev det även en framgång i Örebro när de gulsvarta gick segrande ur striden med 2–1. Agon Mehmeti svarade för ÖSK:s enda mål.

ÖSK har inte vunnit mot Häcken på egen mark sedan den 29 augusti 2015. 2–0 skrevs slutresultatet till efter att Martin Broberg och Daniel Gustavsson hittat nätet.

Efter fyra avverkade omgångar skiljer det, i skrivande stund, tre placeringar mellan lagen. Häcken är sjua med sina sex poäng medan ÖSK ligger på elfte plats och har skrapat ihop fem pinnar.

Örebro SK och BK Häcken har mötts 33 gånger genom historien i tävlingssammanhang. ÖSK har vunnit 13 matcher, åtta har slutat lika och Häcken har triumferat tolv gånger.

Avspark i den 34:e matchen mellan lagen sker klockan 19.00 torsdagen den 2 juli på Behrn Arena. På grund av coronaviruspandemin spelas alltjämt de allsvenska tillställningarna utan publik.

Tre spelare att ha koll på i BK Häcken:

Daleho Irandust
Ett jättelöfte med stor, bred repertoar som fortsätter att ta kliv och har potential att bli ännu mycket bättre. Snabb, lurig, irrationell och bidrar med både mål och assister. 21-åringen spås, med all rätt, en lysande fotbollsframtid och trivs som fisken i vattnet hos ett Häcken som gillar att äga bollen mycket.

Erik Friberg
Den rutinerade mittfältaren är, tillsammans med kollegor som Peter Abrahamsson, Rasmus Lindgren, Joona Toivio och Alexander Faltsetas, en del av ryggraden som håller samman Häcken och gör laget svårt att trycka fast på egen planhalva. Erik Friberg är bra över hela banan och har många strängar på sin lyra som gör honom betydelsefull för Häcken

Goodswill Ekpolo
Försvararen, som värvades till Hisingen sommaren 2018, har gått från klarhet till klarhet. Är kvick, positionssäker, tuff – och har en inläggsfot med fin känsla. Det blir av största vikt för ÖSK att vinna matchen i matchen mot honom.

Möten mellan lagen i modern tid:
18 augusti 2019 (Allsvenskan): Örebro SK–BK Häcken 1–2
14 juli 2019 (Allsvenskan): BK Häcken–Örebro SK 3–0.
5 augusti 2018 (Allsvenskan): Örebro SK–BK Häcken 1–2.
29 juli 2018 (Allsvenskan): BK Häcken–Örebro SK 1–1.
31 juli 2017 (Allsvenskan): BK Häcken–Örebro SK 1–1.
26 april 2017 (Allsvenskan): Örebro SK–BK Häcken 0–0.
5 mars 2017 (Svenska Cupen): Örebro SK–BK Häcken 1–1.
14 augusti 2016 (Allsvenskan): BK Häcken–Örebro SK 0–1.
17 juli 2016 (Allsvenskan): Örebro SK–BK Häcken 0–0.
29 augusti 2015 (Allsvenskan): Örebro SK–BK Häcken 2–0.
10 maj 2015 (Allsvenskan): BK Häcken–Örebro SK 2–0.
1 november 2014 (Allsvenskan): Örebro SK–BK Häcken 5–2.
13 juli 2014 (Allsvenskan): BK Häcken–Örebro SK 4–1.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908