Motståndarkollen: Östersunds FK

Allsvenskan rullar vidare i hög fart. Nu är planen att ÖSK ska följa upp skalpen mot Djurgården på bortaplan genom att ta säsongens första seger på Behrn Arena. Ett såväl finansiellt som sportsligt pressat Östersunds FK bjuder upp till kamp på söndagen.

ÖSK tog revansch efter den snöpliga premiärförlusten mot AIK tidigare i veckan. Laget vände ett underläge mot Djurgården och vann med 2–1 i Stockholm. Svartvitts första seger mot Djurgården på över fem och ett halvt år och den senaste i huvudstaden sedan september 2015.

När det är dags att sätta punkt för midsommarhelgen och spela den tredje omgången väntar en helt annan typ av utmaning. Tidigare så hyllade Östersunds FK, vars gloria av flera olika anledningar har fallnat, gästar Närkes residensstad på söndagseftermiddagen.

Östersund fick tillbaka sin licens för spel i Allsvenskan i sista stund strax före jul. Men starten på den uppskjutna serien har blivit allt annat än önskad för jämtarna. Två 2–0-förluster mot Hammarby respektive Sirius och följaktligen är ÖFK poänglöst efter 180 minuters fotboll.

Det har varit en ganska rejäl omsättning i tränare Ian Burchnalls trupp inför 2020. Viktiga pjäser som Tom Pettersson, Jamie Hopcutt och Dino Islamovic har lämnat. Örebrokillen Adnan Catic, Bakr Abdellaoui, Brian Martin Pagés och tidigare inlånade Kalpi Outtara är några som har anslutit.

Östersund, som avslutade förra säsongen ytterst svag och var en hårsmån från att trilla ur Allsvenskan, har mycket att jobba med och många ställer sig frågande till hur klubben ska klara sig både sportsligt och ekonomiskt.

Men att det finns stora kvaliteter bland spelarna i ÖFK går inte att tvivla en sekund, de tunga tappen till trots. Östersund gjorde en stark insats i bortamötet med ÖSK i höstas.

ÖSK drog dock det längsta strået efter Kalpi Outtaras osannolika självmål och Agon Mehmetis snygga avgörande i 2–0-segern. ÖSK vann även på Jämtkraft Arena. 3–1 skrevs slutresultatet till efter att Johan Bertilsson, Filip Rogic och Jake Larsson hittat nätet.

I skrivande stund har Östersund inga uppgifter om skade,- och frånvaroläget på sin webbplats, men sett till att laget spelade så sent som i torsdags är det troligt att Ian Burchnall väljer att göra ett antal förändringar i sin uppställning. ÖFK:s ambition är att ta det nya decenniets första allsvenska seger och att spräcka sin målnolla.

Örebro SK och Östersunds FK har mött varandra elva gånger i tävlingssammanhang genom åren. ÖSK har vunnit åtta matcher, en tillställning har slutat lika och två gånger har ÖFK gått segrande ur striden. Avspark i det tolfte mötet mellan lagen i den tredje omgången av Allsvenskan 2020 sker klockan 17.30 söndagen den 21 juni på Behrn Arena i Örebro.

Matchen spelas, på grund av restriktioner kopplade till coronaviruspandemin, utan publik. Du kan dock stötta ÖSK genom att köpa ditt abonnemang på DPlay och se tillställningen här.

Tre spelare att ha ögonen på i Östersunds FK:

Noah Sonko Sundberg
Den unge försvararen har samlat på sig väldigt mycket rutin för sin ålder och spelar en viktig roll i att hålla ihop lagbygget. Är stark på egen planhalva och kan även vara ett hot på offensiva fasta situationer.

Charlie Colkett
En mittfältare med brett register. Skicklig på att skapa chanser åt både sig själv och sina lagkamrater och var ett orosmoment när lagen möttes senast. Det gäller för ÖSK:s defensiv att få stopp på hans kreativitet.

Simon Kroon
Förre Malmö FF-spelaren betyder mycket för Östersund – inte minst i en sådan här situation som klubben har hamnat i. Vet vad som krävs och har alla förutsättningar att bli en bärande spelare framåt för sitt lag. Vill säkert kliva fram extra mycket och sätta ÖSK-backarna på prov.

Tidigare allsvenska möten mellan lagen i modern tid
25 september 2019: Örebro SK–Östersunds FK 2–0
20 maj 2019: Östersunds FK–Örebro SK 1–3.
1 september 2018: Örebro SK–Östersunds FK 2–1.
21 april 2018: Östersunds FK–Örebro SK 0–2.
14 oktober 2017: Östersunds FK–Örebro SK 3–0.
16 april 2017: Örebro SK–Östersunds FK 2–1.
31 oktober 2016: Örebro SK–Östersunds FK 1–5.
27 april 2016: Östersunds FK–Örebro SK 2–4.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908