Motståndarkollen: Kalmar FF

Foto: Bildbyrån / Johan Bernström

ÖSK fortsätter förberedelserna inför en oviss säsongsstart. En revanschsugen allsvensk konkurrent i Kalmar FF bjuder upp till kamp – i Linköping.

Det sura uttåget ur Svenska Cupen och sen förlust mot Elfsborg har lagts till handlingen och den senaste tiden har överskuggats av Coronavirusets utveckling i samhället.

Infektionen har spridit sig och skapat så pass stora problem i både världen och Sverige att den allsvenska säsongen med största sannolikhet kommer att skjutas på framtiden.

Naturligtvis blir fotboll en väldigt liten och oviktig sak i sammanhanget, men likväl gäller det för ÖSK att blicka framåt och jobba vidare för att bli bättre.

Mitt på tisdagen drabbar laget samman med Kalmar FF i Linköping. Matchen spelas i Östergötlands största stad, på Linköping Arenas konstgräs, för att reseavståndet ska vara fördelaktigt för båda klubbarna.

Kalmar hade, precis som ÖSK, allting i egna händer gällande att boka plats i cupens kvartsfinalspel. Men AIK sprang förbi genom sin 3–1-seger över smålänningarna på Skytteholms IP och tog hem gruppen.

Kalmar har mycket att bevisa 2020. Laget har haft en nedåtgående trend i ett par år – både på och vid sidan av planen. Tabellplaceringarna har blivit sämre och sämre samtidigt som det även varit enorma problem internt med dålig ekonomi och flera byten på både tränar- och andra ledande poster inom klubben

2019 var fruktansvärt jobbigt för KFF. Efter en skaplig inledning tappade laget successivt mer och mer i slagkraft. Massvis av skador hjälpte så klart inte till och efter den blytunga 3–2-förlusten mot Falkenberg i näst sista omgången avgick hårt kritiserade tränaren Magnus Pehrsson.

Ett nytt nederlag, 3–0 mot Sirius, senare stod det klart att Kalmar tvingades kvala sig kvar efter att ha slutat på 14:e plats. Kollektivet tog sig dock samman och avfärdade Brage med sammanlagt 4–2.

När det nya fotbollsdecenniet nu tar sin början är det ett ytterst revanschsuget Kalmar som kommer till spel. Det har hänt mycket i och runt klubben under vinteruppehållet.

Framgångsrike KFF-ikonen Nanne Bergstrand är tillbaka som tränare. Minst lika hyllade profilen Rasmus Elm har lagt skorna på hyllan medan spelare som Viktor Agardius, Jesper Manns, Herman Hallberg och Måns Söderqvist inte fått förlängda kontrakt.

På nyförvärvssidan återfinns bland andra förre ÖSK-backen Sebastian Ring, målvakten Tobias Andersson och återvändande mittfältaren Svante Ingelson från Udinese på lån. I sommar kommer dessutom stjärnan Erik Israelsson tillbaka till Guldfågeln Arena.

I nuläget finns inga tydliga uppgifter gällande hur Kalmar kommer att formera sig mot ÖSK på onsdagen, men Edvin Crona och viktige anfallaren Geir André Herrem saknades senast mot AIK.

Avspark i mötet mellan Örebro SK och Kalmar FF, som svarat för flera imponerande insatser på försäsongen, sker klockan 13.00 tisdagen den 17 mars på Linköping Arena. Det blir dock, i och med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, spel utan publik.

Matchen visas däremot på NA.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med start strax före avspark.

Tre spelare att ha ögonen på i Kalmar FF

Nils Fröling
Anfallaren, som är född 2000, slog igenom med besked och var en av få ljuspunkter i Kalmar förra säsongen. Talangen är både tuff, stark och skicklig och har en förmåga att skapa chanser genom att sätta press på motståndarnas backlinje. Det blev fem mål 2019. Lita på att stockholmaren, med fem U21-landskamper i bagaget, vill göra fler nu.

Sebastian Ring
Tidigare ÖSK-spelaren är tillbaka i svensk fotboll efter en utflykt till Grimsby i engelska fjärdedivisionen League Two. Har samlat på sig viktiga erfarenheter och hoppas kunna visa att han är ännu bättre än vad han var när han lämnade ÖSK. Har ett bra tillslag som han vill kunna använda för att ställa till det för sin gamla klubb.

Viktor Elm
Mellanbroder Elm är en ytterst kompetent fotbollsspelare med många strängar på sin lyra. Bidrog stort med sitt mångsidiga kunnande och hjärta för föreningen när Kalmar hamnade i bryderier förra säsongen. Kan spela på flera positioner och har ett och annat ess i rockärmen. Det fick ÖSK känna på i bortamötet med Kalmar förra säsongen när han elegant skruvade in en frispark och räddade poäng åt sitt KFF.

Allsvenska möten mellan lagen i modern tid:
12 augusti 2019: Kalmar FF–Örebro SK 1–1.
29 april 2019: Örebro SK – Kalmar FF 1–1.
27 augusti 2018: Kalmar FF–Örebro SK 0–1.
22 maj 2018: Örebro SK–Kalmar FF 2–1.
1 oktober 2017: Örebro SK–Kalmar FF 1–0.
3 juni 2017: Kalmar FF–Örebro SK 0–1.
16 oktober 2016: Örebro SK–Kalmar FF 2–1.
2 maj 2016: Kalmar FF–Örebro SK 3–2.
28 september 2015: Örebro SK–Kalmar FF 2–1.
4 maj 2015: Kalmar FF–Örebro SK 3–0.
15 september 2014: Örebro SK–Kalmar FF 2–0.
4 maj 2014: Kalmar FF–Örebro SK 2–0.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908