Motståndarkollen: IF Elfsborg

Foto: Bildbyrån / Johan Bernström

ÖSK sitter i förarsätet och har en kvartsfinalplats i Svenska Cupen i egna händer. Men för att gå vidare till slutspelet krävs det ytterligare en nivå och ett bra resultat mot Elfsborg. Motståndet är inte bara skickligt, utan har även satt käppar i hjulet för ÖSK på löpande band de senaste åren.

Den 21 oktober 2007. Det var senaste gången som ÖSK besegrade Elfsborg på Borås Arena. 2–0 efter mål av Lars Larsen och Patrik Anttonen och ett säkrat allsvenskt kontrakt.

Nu har det snart gått 13 år sedan ÖSK tog en trepoängare i den så kallade textilstaden i Västergötland. ÖSK har dessutom fyra förluster i rad i seriesammanhang på arenan som ligger bredvid köpcentrumet Knalleland.

Tur för laget att avslutningen av gruppspelet i Svenska Cupen spelas inomhus i Rydahallen, kanske? ÖSK har dessutom ett övertag i en tajt grupp med sina fyra poäng.

3–3 mot Brage, där Borlängeklubben kvitterade med matchens sista spark, var visserligen inget optimalt resultat, men efter Elfsborgs överraskande förlust mot Oskarshamn är de svartvita en poäng före i tabellen inför avgörandet.

2–1 mot division 1-föreningen från Småland var givetvis en enorm missräkning för tränare Jimmy Thelins lag. Rasmus Alms kvittering blev inte mycket värd. Elfsborg inledde gruppspelet genom att göra processen kort med Brage i Rydahallen. 3–0 efter två mål av Per Frick och ett av Jesper Karlsson.

Just stjärnskottet Jesper Karlsson, yttern som var Elfsborgs bäste spelare långa stunder 2019, drog på sig ett rött kort efter att ha tagit strypgrepp på en oskarshamnare och är följaktligen avstängd mot ÖSK. Ett rejält avbräck för laget som även saknade bland annat Alexander Bernhardsson, Joseph Stanley Okumu och viktige anfallaren Per Frick mot Oskarshamn.

Elfsborg slutade på en åttondeplats i Allsvenskan 2019. Laget slogs länge med just ÖSK om att landa i botten av övre halvan, men boråsarnas starka form och ÖSK:s svagare motsvarighet under säsongens senare fas ledde fram till att det kom att skilja hela tio poäng mellan de två.

Jimmy Thelin fick hård kritik under sitt första år som huvudansvarig för Elfsborg, men hans filosofi fungerade bättre efter en längre inkörningsperiod. När det stämde som bäst bjöd Elfsborg på skönspel av högsta klass.

Det fick inte minst ÖSK erfara när laget var chanslöst på Borås Arena i april och hamnade i ett tidigt 3–0-underläge. Slutresultatet skrevs till 4–2 efter att Carlos Strandberg och Jake Larsson, med sitt första mål i klubben, reducerat sent. Höstreturen på Behrn Arena slutade 2–2. Johan Bertilsson kvitterade på övertid i en svängig tillställning.

Elfsborg har varit aktivt på transfermarknaden inför den nya säsongen. Föreningen har inte minst hämtat in meriterade och spelskicklige hemvändaren Johan Larsson. Men även spelare som målvakten Mathias Dyngeland, Alexander Bernhardsson, Jacob Ondrejka och Leo Väisänen har anslutit. På förlustkontot hittas viktiga, rutinerade pjäser som Kevin Stuhr Ellegaard, Jon Jönsson, Stefan Izhizaki och Jonathan Levi.

Örebro SK och IF Elfsborg har mött varandra 86 gånger i tävlingssammanhang genom tiderna. ÖSK har vunnit 32 matcher, 15 har slutat lika och vid 39 tillfällen har Elfsborg tagit alla poäng.

För ÖSK, som inte slagit Elfsborg över huvud taget på snart fyra år, räcker tre poäng i den 87:e matchen mellan lagen garanterat till avancemang i Svenska Cupen.

Elfsborg behöver vinna för att kunna att vidare i och med att ÖSK har en poäng mer och dessutom ett måls bättre målskillnad (7–4, att jämföra med 4–2). Oavgjort kan även räcka för ÖSK – förutsatt att Oskarshamn inte besegrar Brage på bortaplan.

Värt att notera är att ÖSK:s finalplats i Svenska Cupen 2015 bokades genom en 2–0-seger över inga mindre än Elfsborg i semifinalen på Behrn Arena.

Avspark i den tredje och sista gruppspelsmatchen sker klockan 16.30 i Rydahallen. Borås Arena är inte spelbar på grund av renoveringar.

Tre spelare att ha ögonen på i Elfsborg:

Per Frick
Alltid tuff, svår och jobbig att möta. Även målfarlig. Svarade för sex stycken fullträffar 2019 och två mot Brage i gruppspelspremiären nyligen. Forwarden bidrar med tyngd och styrka och älskar att göra livet surt för motståndarnas backlinje. Har skaffat sig rutin och vet hur han ska stå i straffområdet för att kunna hitta rätt. ÖSK:s defensiv måste, förutsatt att han kommer till spel, få stopp på värmlänningen.

Samuel Holmén
Den välmeriterade mittfältaren med stort Elfsborgshjärta har ett brett register och massvis av kvaliteter. Håller ihop Elfsborgs mittfält med sin fina spelförståelse och tillslag och vet vad som krävs för att lyckas på högsta nivå efter sina år utomlands och ett antal landskamper. Det gäller för ÖSK att vinna sin match i matchen på mitten.

Denniz Hümmet
23-åringen har stor potential och har gjort sig känd som en finurlig anfallare med bra förmåga att avsluta. Första säsongen i Elfsborg efter flytten från Trelleborg lossnade det inte riktigt. Det blev endast tre mål. Det finns stora möjligheter att skåningen gör desto fler 2020.

Allsvenska möten mellan lagen i modern tid:
21 oktober 2019: Örebro SK–IF Elfsborg 2–2.
24 april 2019: IF Elfsborg–Örebro SK 4–2.
22 september 2018: IF Elfsborg–Örebro SK 1–0.
8 juli 2018: Örebro SK–IF Elfsborg 1–2.
5 augusti 2017: Örebro SK–IF Elfsborg 2–2.
20 april 2017: IF Elfsborg–Örebro SK 3–0.
6 november 2016: IF Elfsborg–Örebro SK 2–1.
15 maj 2016: Örebro SK–IF Elfsborg 1–0.
21 september 2015: Örebro SK–IF Elfsborg 4–2.
31 maj 2015: IF Elfsborg–Örebro SK 2–2.
22 mars 2015 (Semifinal i Svenska Cupen): Örebro SK–IF Elfsborg 2–0.
5 oktober 2014: Örebro SK–IF Elfsborg 5–1.
24 maj 2014: IF Elfsborg–Örebro SK 1–0.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908