Motståndarkollen: IK Brage

Foto: Bildbyrån / Daniel Stiller

Svenska Cupen rullar vidare i hög fart och för Örebro SK väntar en ny nyckelmatch på lördagen. IK Brage, som var en hårsmån från att ta klivet upp i Allsvenskan trots att ha förlorat i kvalet, bjuder upp till kamp i en drabbning som har förutsättningar att bli underhållande.

Frågan är om ett lag har varit så nära spel i Sveriges högsta serie utan att för den sakens skull ha kvalificerat sig sportsligt?

Nog svider det en aning för anrika IK Brage att det inte blev en återkomst till Allsvenskan efter 26 år utanför finrummet. De grönklädda dalmasarna imponerade stort och slutade till sist på en tredjeplats i Superettan efter stor dramatik. En poäng bakom tvåan Varberg.

I kvalmötena med Kalmar FF var Brage dock numret för litet och föll med sammanlagt 4–2.

Så långt, absoluta inga konstigheter. Men efter att Östersund sedan förlorade sin elitlicens fick Brage frågan om att ersätta de hårt kritiserade jämtarna i Allsvenskan. Dagen före julafton fick laget däremot en ruskigt otacksam present av kolkaraktär i julstrumpan på kansliet. Förbundet drog tillbaka sitt beslut – och vips var Östersund återigen allsvenskt medan Brage fick besked att det blir spel i Superettan även 2020.

Ovissheten har givetvis påverkat Borlängeklubbens förutsättningar gällande att bygga en slagkraftig trupp som nu har riktat in sig på att nå uppflyttning i år i stället.

Brages lag ser, det inte optimala utgångsläget inför säsongen till trots, dock fortsatt riktigt spännande ut. Det är ett kollektiv blandat av unga, lovande talanger, meriterade spelare med sina bästa år framför sig och ett par rutinerade herrar som tränas av karismatiske Klebér Saarenpää.

Brage gjorde flest mål, 54 till antalet, i andradivisionen förra året. Det finns massvis av kvalitet och offensivlusta i laget. Christian Kouakou och Anton Lundin svarade gemensamt för så gott som hälften av Brages alla fullträffar. 15 respektive elva var. Spelarna har dragit till sig intresse från större klubbar, men ändå valt att stanna i Brage.

Kreative Leonard Pllana har anslutit från Gais för att ge anfallet ytterligare styrka medan betydelsefulla kuggar som Seth Kanteh Hellberg och Kristian Andersen också är kvar.

Det blir en riktig sexpoängsfajt för laget, som inte riktigt räckte till utan förlorade mot Elfsborg med 3–0 i gruppspelets första match, mot ÖSK. En seger är ett måste om drömmen om avancemang i turneringen ska leva vidare.

– Matchen mot Elfsborg var tuff. De var bra, samtidigt som vi gjorde dem bra. Vi som lag måste höja oss ett par snäpp om vi vill vara med och slåss om poäng mot allsvenskt motstånd. Tuffar vi till oss i duellspelet och minimerar misstagen kommer vi förhoppningsvis stå för en bra insats mot ÖSK, säger Brages mittback Alexander Zetterström till klubbens webbplats.

Kollegan Mattias Liljestrand är ett frågetecken, enligt samma artikel. En riktig smäll kom nyligen när det stod klart att viktige försvararen Carlos Garcia blir borta på obestämd tid.

ÖSK, som Benjamin Hjertstrand värvats in till från just de kommande motståndarna, har endast mött Brage två gånger i tävlingssammanhang på 2000-talet. Båda kamperna tog sin plats i Superettan 2013. ÖSK gick segrande ur striden med 1–0 på klassiska Domnarsvallen på våren efter att Mohammed Saeid gjort det enda mål. Returmötet i Örebro på hösten slutade 1–1 efter att Brages Marko Mihajlovic kvitterat Magnus Wikströms ledningsmål.

Avspark den andra omgången av Svenska Cupens gruppspel i mötet mellan Örebro SK–IK Brage sker klockan 16.30 lördagen den 29 februari på Behrn Arena.

Tre spelare att ha ögonen på i IK Brage:

Christian Kouakou
Snabb, smart, skicklig med bollen – utöver förmågan att skapa chanser åt både sig själv och sina lagkamrater och vara klinisk i avsluten. 24-åringen från södra Stockholm tillhör den absoluta toppen i Superettan och har kapacitet för att göra stora avtryck även mot allsvenskt motstånd. Det blev 15 mål och en framspelning för anfallaren 2019. Bli inte förvånade om Christian Kouakou, som gjorde allsvensk debut för AIK redan 2011, fortsätter att leverera mål och poäng och lyfter till nya höjder i karriären.

Anton Lundin
En mångsidig spelare med ett ytterst brett register. Är bra på att göra mål, elva stycken 2019, och har även en vass passningsfot. Ger alltid 100 procent och gör ett gediget jobb över hela planen. Utvecklas hela tiden och lär inte bli sämre framöver. ÖSK behöver hantera honom på rätt sätt för att öka möjligheterna att slå Brage.

Kristian Andersen
Brage fick mycket beröm för sitt frejdiga och positiva spel förra säsongen. En som har en stor del i framgångarna är Kristian Andersen. Mittfältaren är en viktig länk som håller ihop systemet och bidrar med sin fina bollbehandling och sina välslagna passningar. Dansken kan även göra mål. 2019 blev det fem stycken för den spelintelligente 25-åringen som nu siktar på att varva upp produktionen ännu mer.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908