ÖSK-seger i blåsig cuppremiär

På lördagen var det dags för säsongens första tävlingsmatch när ÖSK gästade division ett-laget Oskarshamns AIK i första gruppspelsmatchen av Svenska Cupen. Lagkaptenen Nordin Gerzic gav ÖSK ledningen på frispark efter ungefär en halvtimmes spel. I andra halvlek fyllde Jake Larsson på med 0-2 på straff och Robin Book utökade till 0-3. Oskarshamn reducerade till 1-3 genom Omagbeni innan Erik Björndahl spikade slutresultatet till 1-4 på straff.

På ett blåsigt och regnigt Ernemar IP i Oskarshamn inledde ÖSK under lördagen tävlingssäsongen. Matchens första chans skapade de till dagen helsvarta ÖSK-laget i den tredje minuten. Björnquist tog sig runt på högersidan och slog ett inspel snett inåt bakåt till Björndahl. ÖSK:s centrala anfallare fick dock bollen aningen bakom sig och avslutet gick utanför. Minuten senare skickade Larsson iväg ett dundrande skott som touchade målvaktens fingerspetsar, gick i ribban och ut. Book fångade upp returen men målvakten var med på noterna och räddade på nytt till en hörna som blev resultatlös.

I den 11:e minuten tilldömdes Oskarshamn straffspark och Jansson gult kort efter att en hemmaspelare gått omkull i straffområdet. Eliassi la upp bollen på straffpunkten och överraskade genom att skjuta efter en väldigt kort ansats. Jansson tog dock revansch på sig själv efter fällningen. Han kastade sig åt rätt håll och parerade straffen. Drygt fem minuter efter straffmissen fick Eliassi ett nytt läge. Han avlossade då ett lurigt skott mot bortre krysset. Jansson såg bollen passera men kunde andas ut när bollen touchade ribban och gick ut.

Den pigga ÖSK-starten mattades av betänkligt, möjligen påverkat av den starka motvinden i första halvlek. Efter en halvtimme fick laget ny kraft. Björndahl kombinationsspelade först fint med Wright och tog sig in i straffområdet. Nyförvärvet fick dock bollen aningen långt ifrån sig och målvakten stegade snabbt ut och räddade skottet. Strax därefter tryckte sig Larsson in i straffområdet till höger och serverade bollen till Book som tog emot och avslutade mot bortre krysset. Bollen touchade ribbans underkant och studsade ner precis utanför mållinjen innan den rensades undan av Oskarshamnsspelare.

I den 33:e minuten fick ÖSK frispark någon meter utanför straffområdet, till vänster. Lagkaptenen Gerzic tog hand om bollen och måttade upp ansatsen. Han skruvade sedan bollen över muren och in i mål bakom en chanslös målvakt. 0-1 till ÖSK. Uddamålsledningen stod sig tills pausvilan.

Den andra halvleken hann bara pågå i ett par minuter innan domaren valde att avbryta spelet, på grund av den starka vinden. Detta skedde strax efter att kapten Gerzic hade stora svårigheter att få bollen att ligga still inför en hörna. Efter en stunds uppehåll kom spelet igång igen och det dröjde inte länge innan Book fälldes i straffområdet och domaren aviserade att det var dags för dagens andra straffspark. Larsson slog en betydligt bättre straff än Eliassi vilket innebar 0-2 på resultattavlan. Ett gäng minuter senare var Larsson nära att bli tvåmålsskytt. Han tog sig in i straffområdet på en fri yta till höger men kom ur vinkel och avslutet som passerade målvakten rensades undan framför mållinjen. Med en halvtimme kvar att spela fick Book bollen i straffområdet mitt i en klunga av spelare. Han visade prov på fina fötter när han lyfte bollen förbi närmaste försvarare och kunde sen med en klassisk tåfjutt lägga in 0-3.

Både Book och Collander fick fina chanser att utöka ÖSK:s målskörd men misslyckades med avsluten. I den 76:e minuten reducerade istället Oskarshamn till 1-3 när Omagbeni skarvade in ett inlägg från vänster. Minuten senare var ÖSK nära en snabb replik när Björndahl fick foten på ett inlägg, men bollen gick i en båge över målvakten och studsade ut via ribbans överkant. I den 84:e frispelades Book av Gerzic, och i samma ögonblick som han skulle skjuta blev han fälld. Domaren blåste i pipan för eftermiddagens tredje straffspark. Den här gången fick Björndahl chansen och han var lika säker som Larsson. 1-4 till ÖSK. Det saknades inte chanser för ytterligare mål i matchens slutskede men ÖSK fick nöja med fyra gjorda.

Nästa match för ÖSK spelas nästkommande lördag den 29 februari kl. 16.30 Då kommer IK Brage på besök till Behrn Arena.

Statistik
Resultat:1-4 (0-1)
Mål: Gerzic (33’), Larsson (straff 51’), Book (61’), Omagbeni (76’), Björndahl (straff 85’)
Varningar: Jansson
Byten Oskarshamns AIK: Dobrijevic ut - Askar in (67’)
Byten ÖSK: Amin ut - Björkman in (86’), Book ut - Ajdarevic in (87’)
Domare: Joakim Östling

Startelva Oskarshamns AIK
Gustav Nyberg
Albin Olsson - Anton Agebjörn - Daniel Hultqvist - Ylli Podrimcaku
Luka Dobrijevic - Oskar Steijdahl - Edvin Svalling
Flamur Dzelili - Dudu Omagbemi - Peiman Eliassi

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Daniel Björnquist - Albin Granlund - Andreas Skovgaard - Kevin Wright
Dennis Collander - Nordin Gerzic - Simon Amin
Jake Larsson - Erik Björndahl - Robin Book

Text: Carl Rosén & Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908