Motståndarkollen: Oskarshamns AIK 

Foto: Bildbyrån / Suvad Mrkonjic

Äntligen är det dags. Örebro SK kliver in i Svenska Cupens gruppspel genom en drabbning med division 1-klubben Oskarshamns AIK på bortaplan. Motståndet slog ut Helsingborg i kvalomgången och har nu som ambition att sätta käppar i hjulet för ytterligare ett allsvenskt lag.

På lördagen stundar ett ögonblick som alla i och runt ÖSK längtat efter. Tävlingssäsongen ska till att starta.

För ÖSK innehåller premiären i Svenska Cupens gruppspel en längre resa till en stad i östra Småland med knappt 20 000 invånare för ett möte med Oskarshamns AIK.

Det har varit ett par svängiga år för klubben. 2018 var Oskarshamn så nära en uppflyttning till Superettan som det går att komma. Laget vann hemma på Arena Oskarshamn med 4–2 i den första kvalmatchen mot Varberg. Men en 2–0-förlust i returen på Påskbergsvallen innebar ett nederlag på grund av färre gjorda bortamål och en fortsatt tillvaro i division 1 södra.

2019 blev helt motsatt för lagen. Varberg övertygade året igenom och tog sig skrällartat hela vägen till Allsvenskan. 2020 spelas allsvensk fotboll för första gången på Påskbergsvallen. Premiärhistoria skrivs på Påskbergsvallen lördagen den 11 april – mot just ÖSK.

Oskarshamn, då? Laget hade en ruskigt tuff säsong och tvingades till sist kvala sig kvar. Lokalkonkurrenten IFK Berga avfärdades dock förhållandevis enkelt. En höjdpunkt under ett tufft år var däremot segern över Helsingborg i kvalet till Svenska Cupens gruppspel. Laget vände ett underläge mot det, visserligen reserv- och juniorbetonade, allsvenska motståndet och vann med 2–1 efter mål av Erik Persson och Christoffer Christensson.

Nu ställs laget, vars hemstad annars är mer känd för ishockeylaget IK Oskarshamn som sensationellt kvalade sig upp i högstaligan SHL i fjol, mot ÖSK, Elfsborg och Brage i turneringen.

Oskarshamn, som har värvat flera spelare och möblerat om ordentligt i truppen för att hitta större stabilitet än förra säsongen, är känt för att vara ett tufft lag som inte tvekar att gå in i duellerna och som är starkt på fasta situationer.

I senaste avsnittet av Studio ÖSK varnade ÖSK-managern Axel Kjäll för Oskarshamns luriga, långa inkast och lyfte fram att det gäller att hantera andra typer av förutsättningar än vad som är brukligt i allsvenskt sammanhang.

Matchen spelas på konstgräsplanen Ernemar IP, som rustats upp ordentligt för att klara förbundets krav för ett arrangemang i cupen, i stället för ordinarie Arena Oskarshamn. Lördagens skådeplats ligger en felträff från Östersjön och det skulle inte vara överraskande om en och annan vindpust kommer på besök.

Oskarshamn, som svarat för flera fina insatser och senast slog just IFK Berga i sina träningsmatcher, saknar ett flertal viktiga pjäser. Mittfältsstjärnan Filip Jägerbrink, Malte Persson, James Sinclair, Viktor Krüger och Olle Lindqvist är några som inte är tillgängliga mot ÖSK, enligt lokaltidningen Barometern.

Oskarshamn tränas av meriterade walesaren John Allen och Peiman Eliassi, en av lagets nyckelspelare, säger så här till Barometern:

– Vi måste gå ut och njuta.

Peiman Eliassi framhåller även att Oskarshamn inte får visa ÖSK för stor respekt.

Avspark i matchen i den första omgången av gruppspelet i Svenska Cupen mellan Oskarshamns AIK och Örebro SK sker klockan 14.30 lördagen den 22 februari 2020 på Ernemar IP i Oskarshamn. Omkring 100 ÖSK-supportrar väntas stötta sitt lag på plats.

Tre spelare att ha ögonen på i Oskarshamns AIK

Dudu Omagbemi
Den 34-årige anfallaren har en meritlista som innehåller spel på högsta nivå i Polen, Ungern, Finland – och Indien. Har vunnit ligatiteln i Polen, med Wisla Krakow, och i Ungern, med Debrecen. Har även ett imponerande målsnitt genom åren. Ett intressant nyförvärv som Oskarshamn hoppas ska kunna fortsätta att producera.

Peiman Eliassi
Mittfältaren, som har gjort flera säsonger i Superettan med Ljungskile, är inne på sin andra sejour i klubben. Betyder mycket med sin mångsidighet och sin rutin och har visat god försäsongsform.

Anton Agebjörn
Det har blivit många säsonger i Oskarshamn för den snart 26-årige mittbacken. Bidrar med lugn och trygghet i ett i övrigt ganska ungt lag. Det gäller för ÖSK att ta sig förbi honom.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908