Motståndarkollen: Degerfors IF

Foto: Bildbyrån / Johan Bernström

En rejäl krydda sätter extra smak på Örebro SK:s genrep inför Svenska Cupen. Degerfors IF bjuder upp till kamp i ett prestigefyllt länsderby på Behrn Arena och vill röra om i grytan genom att bryta en trist trend.

Anhängare som var aktiva från 1948 till 1966 alternativt på 1990-talet minns säkerligen den rivalitet som skapades mellan ÖSK, från staden Örebro, och Degerfors, brukssamhället i östra länet vars landskapstillhörighet dock är Värmland, satte tonen för respektive supporterskap.

Lagen har spelat mot varandra i allsvenskt sammanhang 39 gånger och det fotbollsmässiga publikrekordet på dåvarande Eyravallen slogs i början av oktober 1961 när 20 066 personer såg ÖSK gå vinnande ur striden med 2–0.

Då ÖSK och Degerfors inte har varit lika frekventa kålsupare i modern tid på grund av att ÖSK, bortsett från 2005, 2006 och 2013, varit hemmahörande i en högre division har de allra starkaste känslorna kanske lagt sig en aning, men det innebär inte att spår av vad som en gång var en väldigt laddad relation inte finns kvar.

Övergångar mellan lagen har blivit omtalade bland fansen i båda lägren och det far inte sällan en och annan gliring, av olika innebörd, mellan Närkes residensstad och orten som ligger strax utanför Karlskoga. Träningsmatcher mellan lagen har fått större betydelse än vad karaktären på tillställningarna brukar få annars.

Sett ur ett sportsligt perspektiv har Degerfors svarat för imponerande resultat på sistone. Klubben har knappast de största resurserna, men har etablerat sig och även utmanat om topplatserna i Superettan.

2019 slutade laget femma med sina 51 poäng och var fyra pinnar från att åter få spela allsvensk fotboll på Stora Valla efter 22 år utanför svensk fotbolls absoluta finrum.

En stor faktor bakom Degerfors framgångar går att hitta i ingen annan än ÖSK-nyförvärvet Erik Björndahl. Anfallaren var hänsynslös och tryckte dit 20 mål på 29 matcher. Under sina två säsonger noterades Erik Björndahl för hela 39 fullträffar iklädd den rödvita tröjan.

29-åringen har dock, som tidigare nämnt, lämnat klubben. Tappet av succétränaren Stefan Jacobsson och kreative mittfältaren Nikola Ladan svider också. Duon skrev på för seriekonkurrenten Gais. Laget tränas 2020 av ikonerna Tobias Solberg och Andreas Holmberg. Profilstarke sportchefen Patrik Werner är en nyckelfigur.

Viktige försvararen Oliver Ekroth förlängde dock sitt kontrakt efter många om och men.

I samband med Erik Björndahls flytt till Örebro fick Degerfors samtidigt in en återvändare från just ÖSK i Johan Bertilsson. 31-åringen har ett förflutet i Degerfors sedan tidigare. Offensiva pjäser i Villiam Dahlström, skyttekung i FC Gute i Division 2, och Victor Edvardsen, som provtränade med ÖSK, har också anslutit.

Degerfors har massvis av spelare med både Örebro- och ÖSK-koppling. Utöver Johan Bertilsson finns bland andra Christoffer Wiktorsson, Marcus Astvald och Ferhad Ayaz i truppen.

Så här ställs laget upp mot ÖSK (enligt klubbens webbplats):
Ismael Diawara – Gustav Granath, Oliver Ekroth, Sebastian Ohlsson – Erik Lindell, Jacob Ortmark, Christos Gravius, Marcus Astvald – Johan Bertilsson, Villiam Dahlström – Victor Edvardsen.

Avbytare: Jeff Gal (mv), Christoffer Wiktorsson, Linus Olsson, Tufve Östlund, Joel Okon Daniel, Erik Grandelius, Adam Carlén, Emil Portén, José Segura Bonilla.

Degerfors, som har tagit sex medaljer och gjort 29 säsonger i Allsvenskan, har vunnit tre av sina försäsongsmatcher och hoppas nu bygga vidare på starten genom att ge ÖSK en knäpp på näsan.

Det finns dessutom, utöver all prestige i derbysammanhang, ett trendbrott i potten. Degerfors har inte besegrat ÖSK i tävlingssammanhang sedan 1996 och kommer till Örebro med 1–0-förluster de två senaste försäsongerna i ryggen. Att spela på tidigare Eyravallen är dock laget vant vid. Det har blivit flera matcher på konstgräset de senaste åren då Stora Vallas gräsmatta inte varit redo i april.

Avspark i matchen mellan Örebro SK och Degerfors sker klockan 14.00 lördagen den 15 februari 2020 på Behrn Arena.

Tre spelare att ha koll på i Degerfors IF:

Johan Bertilsson
Rutinerade forwarden, som även kan spela på det offensiva mittfältet, visade att han har en högsta nivå under sin sejour i ÖSK. Kreativ, smart och har en förmåga att skapa chanser både åt sig själv och åt andra. Vill garanterat visa var skåpet ska stå mot sitt gamla lag.

Ismael Diawara
Örebrokille som gjort avtryck mellan stolparna i flera lag i staden genom sitt stabila men samtidigt utåtagerande målvaktsspel. Har tagit stora kliv i Degerfors och har potential att bli ännu bättre.

Christos Gravius
En klok mittfältare som varit utlånad från AIK i flera år nu. Bidrar på båda sidor av planen och har vuxit ut till en viktig byggsten i Degerfors pussel. Har alla möjligheter att gå väldigt långt i sin karriär.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908