Motståndarkollen: Jönköpings Södra IF

Foto: Bildbyrån / Johan Bernström

Örebro SK:s försäsong rullar vidare. Laget inleder helgen genom att drabba samman med Jönköpings Södra. En välbekant motståndare drar igång sitt 2020 på Behrn Arena och har ett tydligt mål: Att hålla en hög nivå hela vägen och ta klivet upp i Allsvenskan igen.

Efter en stark 4–0-seger, där inte minst många yngre spelare imponerade stort i andra halvlek, mot ambitiösa Division 1-klubben Linköping City tar ÖSK nästa steg i processen att hitta grunder och ramar som ska leda fram till ett framgångsrikt och vägvinnande spel när det väl är dags för tävlingsmatcher.

På fredagseftermiddagen väntar en, i alla fall på pappret, klart tuffare utmaning. Jönköpings Södra gästar Örebro i vad som blir Superettanlagets första träningsmatch för året.

De grönklädda smålänningarna är några som ÖSK känner väl sedan tidigare. Så sent som 2016 och 2017 möttes lagen i allsvenskt sammanhang totalt fyra gånger med tre svartvita segrar och ett kryss som facit.

Jönköping åkte snöpligt ur högsta serien efter att förlorat kvalet mot Trelleborg 2017 och hade ett tufft första år i andradivisionen. 2019 presterade laget, som ditvärvade tränaren Andreas Brännström verkligen har fått fason på, desto bättre. J-Södra var inblandat i uppflyttningsstriden ända fram till sista omgången.

Länge såg en allsvensk kvalplats ut att vara säkrad. Men Eric Johana Omondi sköt hoppet om en återkomst till finrummet i sank genom att göra 2–2 för sitt Brommapojkarna, som trots det åkte ur Superettan, i den 94:e minuten på Stadsparksvallen.

Just Eric Johana Omondi är ett av nyförvärven i Jönköping. Den som kan sitt ÖSK minns nog mycket väl hur anfallaren sänkte laget på Behrn Arena genom att göra matchens enda mål för BP den 11 augusti 2018. En viktig spelare som lämnat är dock Alexander Jallow som flyttat till IFK Göteborg,

Jönköping har en intressant mix mellan äldre, etablerade namn, bland dem lika skicklige som tråkigt nog skadedrabbade målvakten Anton Cajtoft, ÖSK-bekantingen Erik Moberg och trotjänaren Fredrik Fendrich, och lovande, hungriga talanger som redan satt stora avtryck och är på uppgång. På sin webbplats är klubben dock tydlig med att byggandet av truppen pågår för fullt.

Andreas Brännström konstaterar även att Jönköping åker med 18 spelare, vilka inte presenterats, till Närke och att det kommer att bli flera byten under matchens gång. Ambitionen med matchen är att få ett kvitto på att tankarna runt spelidéen börjar sitta och att det syns på planen. Ett litet extra fokus kommer att ligga på presspelet, konstaterar tränaren.

Jönköpings Södras målsättning är att ta sig tillbaka till och etablera sig som en stabil klubb i Allsvenskan inom en snar framtid. Föreningens förhoppning är att de första stegen mot drömmen tas med mersmak mot ÖSK.

Avspark i matchen mellan Örebro SK och Jönköpings Södra sker klockan 16.00 fredagen den 25 januari på Behrn Arena.

Tre spelare att ha ögonen på i Jönköpings Södra:

Erik Moberg
Den förre publikfavoriten på Behrn Arena, som gjorde sig känd för sitt uppoffrande och totalt orädda agerande i straffområdet, är en viktig pjäs i Jönköpings defensiv. Rutinerad, klok, stark på huvudet – och med en exemplarisk inställning och moral.

Edin Hamidovic
En mångsidig anfallare med stora kvaliteter. Sedan flytten till Småland har det verkligen lossnat för 26-åringen. Totalt blev det 15 mål 2019. Det är viktigt att han fortsätter att leverera om J-Södra ska kunna gå upp i Allsvenskan.

Amir Al-Ammari
Den irrationelle mittfältaren slog igenom med dunder och brak 2019. Sju mål framåt blev facit för Jönköpingssonen som var en stor, bidragande faktor till lagets långa stunder oerhört fina anfallsspel. 22-åringen, som representerar Iraks U23-landslag, går en ljus framtid till mötes och kommer att bli minst lika viktig för J-Södra i år.

Tidigare möten mellan lagen i modern tid:
13 augusti 2017 (Allsvenskan): Jönköpings Södra–Örebro SK 1–2.
4 april 2017 (Allsvenskan): Örebro SK–Jönköpings Södra 2–1.
27 oktober 2016 (Allsvenskan): Jönköpings Södra–Örebro SK 1–1.
11 april 2016 (Allsvenskan): Örebro SK–Jönköpings Södra 2–1.
7 augusti 2013 (Superettan): Örebro SK–Jönköpings Södra 3–1.
27 juli 2013 (Superettan): Jönköpings Södra–Örebro SK 2–0.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908