Ungt ÖSK imponerade och vann stort mot Linköping

I årets första match ställdes ÖSK under lördagen mot FC Linköping City. Nyförvärvet Erik Björndahl gav ÖSK ledningen på straff, något som blev det enda målet i första halvlek. Inför andra halvlek genomfördes ett stort antal byten. En av inhopparna, Noel Milleskog utökade till 2-0. Olle Brorsson fyllde på med 3-0 innan Milleskog blev tvåmålsskytt när han spikade slutresultatet 4-0.

Efter två och en halv spelfria månader var det under lördagen dags för ÖSK att inleda försäsongsmatchandet. För motståndet stod FC Linköping City, till vardags hemmahörande i division 1. ÖSK var nära att få en smakstart på säsongen. Redan i första spelminuten fick provspelaren Bjarkason yta på vänsterkanten. Islänningen avancerade framåt och slog ett fint inlägg som Björndahl var nära att få foten på i boxen. Istället slutade situationen med en resultatlös ÖSK-hörna.

Halvleken fortsatte med stundtals småtrevligt spel, även om riktigt heta målchanser saknades. ÖSK dominerade spelet, men gästerna var inte ofarliga. Almebäck löpte in i bollbanan för ett tungt skott framför Jansson och styrde undan till hörna. Med dryga halvtimmen spelad var ÖSK på nytt nära att ta ledningen. Björndahl frispelades men målvakten kom snabbt ut och parerade ÖSK-anfallarens avslut. Returen studsade ut till Collander som sköt direkt men även det skottet blockerades och rullade ut till hörna. Några minuter senare löpte Bjarkason perfekt i djupled och fick en hög passning som han skickligt plockade ner i steget. Fri med målvakten drogs han ned av en försvarare. Domaren blåste i pipan och pekade mot straffpunkten. Björndahl la upp bollen och rullade sen säkert in 1-0 i första matchen i den svartvita tröjan. Bjarkason var sen nära att hitta Björndahl med ett inspel från vänster men anfallaren kom hundradelen försent och fick nöja sig med ett mål i första halvleken av debutmatchen. 1-0 till ÖSK i paus.

Manager Axel Kjäll hade på förhand flaggat för många byten under matchen och det var ett i stor utsträckning nytt svartvitt lag med många akademispelare som vandrade in på planen efter pausvilan. Bjarkason, en av få som fick fortsätta efter paus, såg fortsatt pigg ut och hade chansen att utöka ÖSK-ledningen men målvakten gjorde en fin räddning. Ayeva fångade upp andrabollen, vred runt och avslutade mot bortre stolpen. Skottet gick tätt utanför.

En kvart in på andra halvlek stod Jansson för en fin räddning när en Linköpingsspelare krutade iväg ett skott från vänsterposition strax utanför straffområdet. I den 64:e minuten byggde ÖSK upp en anfall på högersidan. Efter fint triangelspel fick Milleskog bollen i straffområdet och tryckte distinkt in 2-0 lågt intill den första stolpen. Med ungefär en kvart kvar av matchen fick ÖSK frispark till vänster om offensivt straffområdet. Ajdarevic slog frisparken med fin båge och i straffområdet dök Olle Brorsson upp och skarvade bollen vidare mot mål. Målvakten reagerade för sent och det var 3-0 till ÖSK.

ÖSK slog sig inte till ro utan fortsatte framåt. I den 83:e minuten gick Ayeva i djupled och tryckte sig förbi en försvarsspelare. Han föll sedan i straffområdet men domaren vinkade avvärjande och lät spelet fortsätta. Ayeva kunde resa sig upp, spela bollen bakåt till en fristående Milleskog som i sin tur säkert rullade in 4-0. Linköping stack upp ett par gånger i jakt på ett tröstmål men Jansson stod för flera fina ingripanden. ÖSK:s nolla förblev intakt och första matchen säsongen 2020 slutade 4-0.

Nästa match för ÖSK spelas på fredag den 24 januari kl. 16.00. Då kommer Jönköpings Södra på besök till Behrn Arena.

Statistik
Resultat: 4-0 (1-0)
Mål: Björndahl (straff 33’), Milleskog (64’, 83’), O. Brorsson (77’)
Domare: Enzo Vesprini

Startelva ÖSK första halvlek
Oscar Jansson
Albin Granlund - Michael Almebäck - Helmer Andersson - Kevin Wright
Dennis Collander - Daniel Björkman - Benjamin Hjertstrand
Robin Book - Erik Björndahl - Bjarki Bjarnason

Startelva ÖSK andra halvlek
Oscar Jansson
Anton Ingves - Helmer Andersson - Daniel Björkman - Oscar Windahl
Alfred Ajdarevic - Joel Andersson Segerlind - Dino Salcinovic
Noel Milleskog - Nadir Ayeva - Bjarki Bjarkason

Text: Carl Rosén

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908