Motståndarkollen: FC Linköping City

För tredje gången i rad inleder Örebro SK sitt försäsongsmatchande mot Linköping City. Division 1-klubben har tagit stora steg sedan senast lagen möttes och vill nu ge universitetsstaden i Östergötland ett elitlag på herrfotbollssidan igen.

Så var det äntligen dags för Örebro SK att rulla igång säsongen anno 2020. Laget kommer att drabba samman med ett välbekant motstånd i sin första träningsmatch på Behrn Arena.

FC Linköping City, som i flera år tränades av Örebroprofilen Melke Alan som nu är rådgivare i klubben, ställer sig på andra sidan – för tredje året i rad.

Laget, som stått upp bra i de tidigare mötena med ÖSK och länge lett båda matcherna innan orken tröt och det blev förlust med 6–2 respektive 4–2, svarade för ett imponerande 2019.

Linköping var en hårsmån från att nå kvalplatsen till Superettan under sin andra säsong i Division 1 norra, men fick se sig besegrat av ÖSK-anfallaren Isaac Boyes dåvarande Umeå FC på mållinjen. Klubben, som startades så sent som 2013 efter en sammanslagning av FK Linköping och FC Syrianska Linköping och fick börja i Division 3, landade på en tredjeplats med 53 poäng genom ett frejdigt anfallsspel och en långa stunder stabil defensiv med en säker sista utpost i Michael Hartmann.

Just den amerikanske målvakten Michael Hartmann har lämnat klubben. Linköping har presenterat en intressant värvning i Frej-spelaren Henrik Millbert, men i övrigt verkar truppbygget pågå för fullt.

Förra säsongen stack allsvenskt meriterade spelare som Lawson Sabah och Levon Pachajyan, som även har representerat Armeniens landslag, ut. Interna skytteligan vanns av brasilianske forwarden Michel Morais som noterades för 14 fullträffar. Linköping har dock inte uppdaterat truppen på sin webbplats inför 2020. Vilket manskap som mönstras mot ÖSK är därför högst ovisst i skrivande stund.

Det finns en stor osäkerhetsfaktor som tynger Linköping City för tillfället. Det är oklart om klubbens manager Khalid Neshati kommer att få vara med under 2020. 41-åringen riskerar nämligen att stängas av ett helt år efter att betett sig på ett olämpligt sätt i samband med derbymötet med Norrköpingsklubben Sylvia i höstas. Ett slutgiltigt besked i frågan väntas i början av februari.

Oavsett vilka spelare som kommer att ikläda sig föreningens blåa tröjor idag eller i nya serien Division 1 södra som Linköping City kommer att vara hemmahörande i framöver finns det en sak som är säker: Att klubbens mål är att åter ge universitetsstaden, Sveriges åttonde största med knappt 110 000 invånare, ett elitlag på herrfotbollssidan igen.

Linköpings FC:s damer har glänst på såväl klassiska Folkungavallen som på desto nyare Linköping Arena i flera år, men staden har inte haft fotboll på högsta nivå av herrkaraktär sedan IF Saabs och BK Derbys glansdagar på 1970-talet. Linköping Citys uttalade mål är att nå Allsvenskan inom en rimlig framtid. Tas de första stegen mot spel i åtminstone andradivisionen 2021 en lördag i mitten av januari i Örebro?

Avspark i mötet mellan Örebro SK och FC Linköping City sker klockan 13.00 lördagen den 18 januari 2020 på Behrn Arena.

Tidigare möten mellan lagen:

19 januari 2019: Örebro SK–FC Linköping City 6–2 (0–1)
Målskyttar, ÖSK: Kennedy Igboananike 3, Nahir Besara 2, Michael Omoh. Linköping City: Esat Jashari 2.

18 januari 2019: Örebro SK–FC Linköping City 4–2 (1–2)
Målskyttar, ÖSK: Rodin Deprem, Martin Broberg, Filip Rogic, Helmer Andersson. Linköping City: Carlos Yael, Fredrik Alm.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908