Årets akademisäsong: P17

Foto: Icon Photography

Vi fortsätter att summera akademisäsongen som varit och idag är det Carola Söberg, huvudtränare för P17, som går igenom året. Säsongen har varit händelserik och utvecklande på väldigt många sätt för ÖSK:s P17-lag och totalt har 40 matcher spelats där träningsmatcher, seriespel, Ligacupen samt Gothia Cup är inräknade.

Under våren 2019 spelade ÖSK P17 A-slutspel i Ligacupen mot IF Brommapojkarna, AIK, IFK Norrköping, Jönköping Södra och Degerfors IF. Vi gick tyvärr inte vidare till sluspel men fick redan tidigt på försäsongen otroligt bra matcher mot bra motstånd.

Vi spelade under vårsäsongen i P17 Allsvenskan Södra och slutade på nedre halvan, vilket gjorde att höstens seriespel blev i nedflyttningsserien tillsammans med övriga sex lag under strecket. Resultatmässigt gjorde laget väldigt bra ifrån sig och vi säkrade platsen för Allsvenskt spel 2020 redan innan alla matcher var färdigspelade. Den kanske största erfarenheten var att vi fick uppleva känslan av att spela tävlingsmatcher av hög tävlingskaraktär, där det per automatik blir en större press på spelarna att prestera när laget faktiskt kan åka ut om det vill sig illa. Det är en utmaning i sig att klara av att prestera när det gäller som mest. I en miljö där prestation och utveckling går först fick laget även uppleva att det leder till bra resultat på lång sikt. Allt som allt en värdefull erfarenhet som många i truppen kommer ha nytta av i framtiden.

Under sommaren spelades Gothia Cup i Göteborg och ÖSK P17 var inbjudna, tillsammans med 24 andra lag från 11 olika länder, att spela i klassen Gothia Puma Trophy (B17). Gruppen bestod av FC Cavalier (Jamaica), Halmstads BK och Östersunds FK. Vi åkte med 18 spelare och hade en stark trupp som bestod av spelare födda 2002 och 2003, samt två överåriga spelare födda 2001. Vi vann vår grupp och gick vidare till A-slutspel där vi fick möta IF Elfsborg i en åttondelsfinal och gick även vinnande ur den matchen efter ett avgörande på straffar. I kvartsfinalen tog det tyvärr stopp mot Trelleborgs FF, matchen slutade 0-1.

Sammanlagt en enorm prestation av hela laget rakt igenom turneringen. Vi spelade den typ av fotboll som laget och klubben arbetar för varje dag i vår verksamhet, som även följdes upp av bra resultat och en stark grupp. Laget jobbade hårt och målmedvetet tillsammans genom hela veckan.

Genomgående under året har vi jobbat med olika typer av spelsystem, men där principerna alltid varit samma. Spelarna har fått lära sig att vara flexibla i taktiken och hantera beslut utifrån den informationen de upplever på planen. Vårt träningsupplägg ger spelarna möjlighet att utvecklas inom vårt arbetssätt och på så sätt ge en igenkänning till match. Vi återkopplar ofta med hjälp av video, både från träning och match för att få spelarna att förstå varför vi gör olika saker.

Vi jobbar dagligen med att förbereda spelarna för en elitkarriär och vad som krävs för att bli en elitspelare. Bygga och utveckla spelarna både som fotbollsspelare men också som människor. Vi vill ge spelarna möjligheten att vara kreativa och ”äga sin egen utveckling” genom att lära sig förstå helheten. I detta blir en annan viktig aspekt att jobba med laget och bygga en vi-känsla, där det är viktigt att spelarna känner delaktighet, både i laget och för klubben i stort. Vi har lagt stort fokus vid hur vi kan göra varandra bättre genom tydliga och konkreta beteenden, både på och utanför planen. Här har spelarna tagit stora kliv i sin utveckling vilket också visar sig tydligt i prestationen på planen.

Efter den avslutande seriesäsongen för P17 så började direkt förberedelserna inför säsongen 2020. Detta innebar att nya trupper formades inför novembers gruppspel i Ligacupen och spelarna flyttades upp i respektive åldersgrupp inför kommande säsong. Vi hade då en trupp på totalt 25 spelare (22+3 MV) innehållande spelare födda 2003, 2004 och 2005.

Vi arbetade fram en målsättning för hur vi ville att dessa fyra veckor skulle upplevas och vilken ton vi ville sätta inför kommande säsong. Vi hade som utgångspunkt att alla som var tillgängliga för spel skulle få speltid och med hög konkurrens på alla positioner gav det oss en kvalitet på träningarna som var otroligt hög och jämn.

Lottningen i gruppspelet blev mot BK Forward, Karlstad BK och Degerfors IF där vi gick obesegrade ur gruppspelet med tre vinster och speltid på samtliga tillgängliga spelare. Som en återkoppling till vårt målsättningsarbete kunde vi även se att vi uppnått samtliga av de punkter vi tog fram.

Sammanfattningsvis kan vi stolt tillägga att flera spelare från P17 har representerat landslaget i olika sammanhang under året och även distriktslaget, bland annat under utvecklingslägret i Halmstad. Vi vet att förbundskapterna har ögonen på många av våra spelare och hur de utvecklas och tar kliv i vår akademi-miljö. Vi har även haft flera spelare från truppen som tränat med A-laget och fått möjligheten att känna på hur det är på absoluta toppen i Sverige.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908