Årets akademisäsong: P19

Foto: Icon Photography

2019 lider mot sitt slut och vår akademi har gått på en välförtjänt semester efter att säsongen avslutades. Vi kommer tillsammans med våra akademitränare summera säsongen som varit och först ut är P19. Huvudtränare Rickard Torstensson blickar tillbaka på 2019 som en säsong med både positiva händelser och en del utvecklingsområden, som han tillsammans med tränarteamet och laget kommer ta med sig till nästa år.

Inför säsongen 2019 sattes en trupp på 18 spelare och 2 målvakter. Laget spelade totalt 45 matcher under året. Dessa matcher inkluderade A-slutspel i Ligacupen och spel i P19 Allsvenskan, där andra SEF-klubbar som exempelvis AIK, Djurgårdens IF, Hammarby IF, IK Sirius och IFK Norrköping stod för motståndet.

Akademins huvudsakliga mål är inte alltid att vinna matcher utan snarare utbildningen av spelare, där vissa individer ibland missar matcher för att de får chansen att träna med A-laget. Under året har P19 kontinuerligt haft spelare som tränat med A-laget och under hösten utökades detta samarbete då P19-spelare var representerade på A-lagsträningarna minst två gånger i veckan. Det är inte heller bara spelare som varit med när A-truppen tränat, vid utvalda tillfällen under året har även akademitränare varit på plats.

Samarbetet med ÖSK:s A-trupp är otroligt viktigt och ger de yngre spelarna chansen att utvecklas ytterligare samt testa sig mot allsvenska spelare. Det är också viktigt eftersom både spelare och tränare under året är involverade i U21-matcher, där spelare från A-laget och akademin spelar matcherna tillsammans. Vid vissa tillfällen har det även varit P19 som har ansvarat för U21-matcherna.

Under sommaren lämnade tre spelare truppen. Oscar Lennerskog tog klivet över till division 1-klubben Skövde AIK och Nadir Ayéva lånades ut till den lokala division 1-klubben Karlslunds IF. Niclas Bergmark blev belönad för sitt hårda arbete och flyttades upp till A-truppen under sommaren. Väl där fortsatte han utvecklas och fick spela fyra allsvenska matcher från start och hoppa in i tre. Två av dessa matcher var på bortaplan mot topplagen Hammarby IF och Djurgårdens IF inför fullsatta arenor. Debutmatchen på hemmaplan blev mot Östersunds FK den 25 september då han hoppade in i den 77:e matchminuten. Niclas Bergmark spelade även 10st landskamper med Sveriges P17-landslag och var med under EM-slutspelet på Irland i maj där Sverige spelade i samma grupp som England, Frankrike och EM-vinnarna Holland.

Noel Milleskog och Herman Ragnarsson har båda fått möjlighet under året att besöka klubbar ute i Europa. Noel besökte Porto och Reading under sommaren och under december fick han möjligheten att resa tillbaka till Portugal men då för att besöka Benfica. Herman Ragnarsson resten även han till England och Reading för provspel. En enorm erfarenhet för våra spelare och kul att vi kan ge dem den möjligheten.

På tränarsidan är utbildning en viktig del och huvudtränare Rickard Torstensson är kvalificerad UEFA A/UEFA Elite Youth A tränare och är även involverad i pojklandslag som assisterande förbundskapten/tränare. Tränare Bernhard Nilsson är kvalificerad UEFA Pro/UEFA Elite Youth A tränare och är involverad i många uppdrag inom Örebro Läns Fotbollsförbund tillsammans med målvaktstränare Anton Edselius, som även har kvalificeringen UEFA B/Målvaktsutbildning Nationell A. Akademin och P19 har även en fysansvarig, Caique Müller, som anslöt till klubben i augusti från Brasilien där han fått sin utbildning inom fotbollsfysik och utvecklat en bred kompetens inom området.

P19 ser tillbaka på året som framgångsrikt med en spelare som blivit uppflyttad till A-truppen under årets gång och många spelare som har fått chansen att visa upp sig för tränarteamet i A-laget och i nationellt seriespel. Nu påbörjas förberedelserna inför 2020 – ett år som både spelare och ledare ser fram emot.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908