Motståndarkollen: Malmö FF

Foto: Bildbyrån / Mathilda Ahlberg

Örebro SK fortsätter att spela en huvudroll i utgången av allsvenska guldstriden och avslutar 2019 års säsong mot Malmö FF. Målsättningen är att förstöra möjligheten för skåningarna att vinna Lennart Johanssons pokal.

På lördagen är det dags att sätta punkt för säsongen. Örebro SK kommer, med all sannolikhet, att sluta på en niondeplats.

Men det finns ändå massvis att spela för i mötet med stjärnspäckade Malmö FF på Behrn Arena. Gästerna blir den fjärde guldkandidat som ÖSK möter på knappt en månad. Efter tre förluster mot Hammarby, AIK och Djurgården, med en målskillnad på mindre smickrande 1–10 totalt, vill laget visa för sin hemmapublik att kvaliteten finns för att verkligen utmana lagen högre upp i tabellen.

Något annat som motiverar är att inte ge Malmö chansen att få fira SM-guld inför örebroarna efter matchens slut. För att MFF över huvud taget ska kunna bli seriens bästa lag krävs det att Djurgården, som ligger tre poäng före, förlorar mot IFK Norrköping.

Bakom blåränderna, som ÖSK var ett par nummer mindre än i somras, är det en stenhård kamp mellan Malmö och Hammarby. Båda står på 62 poäng, men Malmö har ett måls bättre målskillnad, plus 35, än vad Bajen har. Hammarby möter Häcken på ett kokande Tele2 Arena.

AIK må visserligen inte längre kunna vinna guld, men laget jagar fortsatt en Europaplats och står på 60 poäng inför sista omgången. En tillställning mot jumbon GIF Sundsvall står på menyn på Friends Arena. Oavsett vad som sker på Östgötaporten i Norrköping är Malmös ambition givetvis att hålla både Hammarby och AIK efter sig och säkra silvermedaljen.

Malmö FF har växlat upp efter en svagare start på serien. Truppen i sig är ytterst bred, föga förvånande sett till klubbens ekonomiska resurser, och det finns massvis av skicklighet och potential av olika slag i alla lagdelar.

MFF har en lika hög högstanivå som de har en lika hög lägstanivå och har en förmåga att plocka poäng även när allt inte stämmer i spelet. Däremot har Uwe Röslers mannar nyligen gått på två plumpar mot toppkonkurrenter från Stockholm som gör att laget inte längre har mästartiteln i sina egna händer. 0–1 mot Djurgården hemma på Stadion den 25 augusti och 0–2 mot Hammarby på Tele2 Arena så sent som för drygt två veckor sedan.

Vid sidan av flera planenliga segrar i Allsvenskan har Malmö svarat för flera starka prestationer i det Europa League-gruppspel som laget kvalificerade sig för i somras. 1–1 mot rivalen FC Köpenhamn var ordentligt i underkant, för att ta ett exempel.

I måndags visade laget klass när AIK maldes ned med 2–0 på hemmaplan. Totalt har det blivit 18 segrar, åtta oavgjorda och endast tre förluster under 2019.

Att laget har både kreativitet, offensivlusta och spelare som kan kliva fram syns tydligt i statistiken. Omtalade ikonen Markus Rosenberg, som väntas göra sin sista allsvenska match någonsin på Behrn Arena, toppar den interna skytteligan med sina elva mål och har dessutom gjort fyra assister.

Sedan följer Anders Christiansen på nio fullträffar medan Sören Rieks har svarat för åtta. Arnor Traustason, Guillermo Molins och Marcus Antonson har stått för sex mål vardera.

Ett avbräck för Malmö är att just väldigt skicklige och sevärde Anders Christiansen, som avgjorde mötet med ÖSK genom sitt fräcka 2–1-mål efter att Marcus Antonssons och Filip Rogic hittat nätet för respektive lag, saknas på lördag och i ett antal veckor framåt efter att ha skadat sig på nytt mot AIK.

I övrigt är laget skadefritt och Uwe Rösler har ett ”lyxproblem” i att ta ut en startelva och 18 man i truppen, enligt egen utsago på föreningens webbplats.

Det är lätt att lyfta fram Malmös styrka i anfallsväg. Men det gäller också att ha koll på att laget har haft en oerhörd stabilitet i defensiven med Johan Dahlin som trygg sista utpost. 16 insläppta mål på 29 matcher är bäst facit i Allsvenskan. ÖSK satte stundtals riktigt bra press på de himmelsblåa på Stadion och kan, trots att det blev en snöplig förlust, ta med sig mycket från drabbningen.

Notera att ÖSK har tre förluster i rad och endast har vunnit en match mot Malmö sedan återkomsten till Allsvenskan 2014. 2017 vände ÖSK på steken i Örebro och tog tre poäng efter Nahir Besaras 2–1-avgörande på övertid. Andreas Vindheim och Nordin Gerzic hade gjort mål dessförinnan.

2018 års möte på Behrn Arena slutade 2–1. En viss Carlos Strandberg, som även hittade nätet i Malmös 4–0-överkörning av ÖSK i Skåne på hösten, gjorde MFF:s båda mål medan Filip Rogic språngnickade in en retur efter Kennedy Igboananikes missade straffspark.

Det skiljer sju placeringar och 29 poäng mellan ÖSK och Malmö i tabellen. Malmö har skrapat ihop 62 poäng, att jämföra med ÖSK:s 33 stycken. Motståndarnas målskillnad är också klart bättre. 35 plusmål, 51–16, att jämföra med ÖSK:s elva minusmål, 40–51.

ÖSK och Malmö FF, de sistnämnda är det framgångsrikaste laget i svensk fotboll genom tiderna med 20 SM-guld och en överlägsen förstaplats i maratontabellen, har mött varandra 102 gånger i tävlingssammanhang genom tiderna. ÖSK har vunnit 18 matcher, 36 har slutat lika och vid 48 tillfällen har MFF gått segrande ur striden.

Avspark i den 103:e matchen, varav den 101:a i allsvenskt sammanhang, mellan Örebro SK och Malmö FF sker klockan 13.00 den 2 november på Behrn Arena och avslutar 2019 års säsong för de svartvita. Malmö har tre matcher i Europa League och ett Svenska Cupen-möte med division 1-klubben Värnamo kvar innan det blir vila för laget.

Tre spelare att ha koll på i Malmö FF:

Markus Rosenberg
Den meriterade 37-åringen är fortsatt verkligen att räkna med. Oerhört tuff att möta, spelar alltid, och går inte sällan över, gränsen. Är både älskad och hatad. Bidrar med energi och rutin och får sina lagkamrater att växa. ”Super-Mackan” kan göra mål från absolut ingenstans och är ständigt ett hot. Tvekar heller inte att sätta upp sina kollegor i bra lägen. Elva mål och fyra assist, totalt 15 poäng, på 26 matcher är ett imponerande facit. Gör dessutom sin sista allsvenska match på Behrn Arena på lördagen.

Arnor Traustason
En irrationell och snabb yttermittfältare med stora kvaliteter. Har en elegant bollbehandling. Öppnar ytor både för sig själv och andra och är nästintill omöjlig att handskas med långa stunder på grund av sitt breda register. 14 poäng, sex mål och åtta assister, ger indikationer om hans betydelse för Malmös offensiv. Här gäller det för ÖSK att sätta stopp.

Oscar Lewicki
Vid sidan av Malmös skickliga och många dominerande spelare i offensiven är det ett måste att framhålla en mittfältare med sina främsta styrkor på en annan del av planen. Riktigt bra med bollen, har en förmåga att lugna ned spelet och delta i uppbyggnaden ihop med försvararna. Har en förmåga att vinna kamperna med motståndarnas innermittfält och på så sätt ge sitt lag en fördel. Klokhet och tuffhet är två av många positiva egenskaper.

Allsvenska möten mellan lagen i modern tid:
6 juli 2019: Malmö FF–Örebro SK 2–1.
1 november 2018: Malmö FF–Örebro SK 4–0.
21 juli 2018: Örebro SK–Malmö FF 1–2.
10 september 2017: Örebro SK–Malmö FF 2–1.
1 maj 2017: Malmö FF–Örebro SK 2–1.
1 augusti 2016: Örebro SK–Malmö FF 0–3.
11 juli 2016: Malmö FF–Örebro SK 1–0.
18 juli 2015: Örebro SK–Malmö FF 1–1.
11 juli 2015: Malmö FF–Örebro SK 2–2.
13 augusti 2014: Malmö FF–Örebro SK 3–2.
16 april 2014: Örebro SK–Malmö FF 1–2.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908