Motståndarkollen: Djurgårdens IF

Foto: Bildbyrån / Johan Bernström

Ingen trepoängare i Stockholm på över fyra år och ingen vinst mot Djurgården på över fem år. På måndagskvällen är Örebro SK:s ambition att bryta dessa tunga trender och sätta käppar i hjulet för de blårandigas drömmar om SM-guld inför en fullsatt kuliss.

20 oktober 2014. Det var den senaste gången Örebro SK, då nykomling i högsta serien, besegrade Djurgårdens IF i tävlingssammanhang. 3–0 skrevs slutresultatet till på Tele2 Arena efter mål av Alhassan ”Crespo” Kamara, Marcus Pode och Kalle Holmberg.

Fem år senare har ÖSK förlorat samtliga möten utom ett mot laget med anor från Östermalm i huvudstaden. Förra höstens drabbning på Behrn Arena slutade 1–1 då de svartvita firade sin 110-årsdag. Nordin Gerzic kvitterade i den andra halvleken efter att Djurgården tagit ledningen kort före paus efter att Filip Rogic olyckligt satt bollen i eget nät.

Djurgården, som inte förlorat i Örebro sedan maj 2010, har varit det lag som ÖSK haft absolut jobbigast att hantera i modern tid. Hemmapremiären i början av april är en match som ÖSK bara ville dra ett stort streck över. DIF dominerade från start till mål, spelade ut ÖSK efter noter långa stunder och vann skottstatistiken med förkrossande 23–4.

Att gästerna ”endast” vann med 3–0 fick nästan ses som smickrande för ÖSK och utan en storspelande Oscar Jansson hade siffrorna, som blev verklighet tack vare ytterbacken Aslak Fonn Wittrys dubbla fullträffar och anfallaren Mohamed Buya Turays nickmål, blivit betydligt större.

Prestationen var inte godkänd någonstans, men att förlora mot Djurgården under 2019 är ÖSK absolut inte ensamt om. Kim Bergstand och Thomas Lagerlöfs mannar har uppträtt oerhört stabilt, haft en väldigt hög lägstanivå och tagit poäng konsekvent.

Inte minst har Djurgården varit otroligt bra på att hålla rent i eget straffområde. Med hyllade härföraren Marcus Danielson i spetsen har motståndarlagen haft väldigt svårt att komma till. 17 insläppta mål på 28 matcher är ett imponerande facit och 48 fullträffar framåt gör att målskillnaden är utomordentlig.

Mohamed Buya Turay toppar den interna skytteligan med sina 13 mål och ligger även tvåa i hela Allsvenskans motsvarighet. Bakom följer Örebrosonen Jonathan Ring, storebror till förre ÖSK-spelaren Sebastian Ring och som har ett förflutet i klubbens ungdomsled, med sju gjorda mål.

Fredrik Ulvestad och ovan nämnde Marcus Danielson har svarat för fyra strutar var. Sena stjärnvärvningen Emir Kujovic har spetsat till konkurrensen ytterligare i anfallet och hittat nätet vid tre tillfällen hittills.

Kvaliteterna och jämnheten har gjort att DIF, som förfogar över en bred trupp med massvis av skicklighet både defensivt och offensivt, sitter i förarsätet i den spännande kampen om vilket lag som ska ta hem Lennart Johanssons pokal.

Visserligen gick ett ruskigt formstarkt Hammarby förbi i tabellen på bättre målskillnad efter söndagens 2–1-seger över Östersund, men om Djurgården slår ÖSK räcker det med en poäng i avslutningsmatchen mot IFK Norrköping för att säkra klubbens första SM-guld sedan 2005. Oavsett vad de andra toppkonkurrenterna (Malmö FF och AIK möter varandra ikväll) hittar på i sina sista matcher.

I mötet i den 29:e omgången mot ÖSK saknas ett par viktiga namn i långtidsskadade duon Erik Berg (tidigare Johansson) och Jacob Widell Zetterström samt Edward Chilufya och Nicklas Bärkroth.

Notera att det skiljer sju placeringar och 29 poäng mellan lagen inför matchen. Andraplacerade Djurgården, som tog en riktig skalp borta mot IFK Göteborg efter Mohammed Buya Turays 1–0-mål i förra veckan, har skrapat ihop 62 poäng och nian ÖSK 33. Djurgårdens målskillnad är också klart bättre än vad ÖSK:s är. 31 plusmål, 48–17, att jämföra med ÖSK:s åtta minusmål, 40–48.

Djurgården har vunnit 18 matcher, kryssat fem gånger och förlorat vid fyra tillfällen i år. I höst har laget tvingats ge vika i derbyna mot AIK och Hammarby, men har likväl det bästa utgångsläget högst upp i tabellen av antagonisterna i Stockholm.

Örebro SK och Djurgårdens IF har mötts 89 gånger i tävlingssammanhang genom tiderna. ÖSK har vunnit 24 matcher, 18 har slutat lika och Djurgården har gått segrande ur så många som 47 strider.

Avspark i den 90:e tillställningen lagen emellan i den 29:e omgången av Allsvenskan 2019 sker klockan 19:00 måndagen den 28 oktober 2019 på Tele2 Arena.

Värt att ha koll på är att ÖSK, även utöver svårigheterna mot Djurgården, verkligen inte har trivts i Stockholm på sistone. Lagets senaste seger i Sveriges största stad togs den 13 september 2015 genom 2–1 mot Hammarby på just Tele2 Arena. Det är hög tid att skrämma bort huvudstadsspöket nu.

Tre spelare att ha koll på i Djurgården:
Mohammed Buya Turay
En anfallare som ständigt spelar på gränsen, stundtals över den, och är oerhört jobbig att möta. Är skicklig på att positionera sig rätt i straffområdet och kan göra mål på flera olika sätt. Skapar även möjligheter åt andra. 24-åringen leder inte bara den interna skytteligan, utan har gjort fem mål på sina fyra matcher mot ÖSK. Tre stycken på två framträdanden för AFC Eskilstuna 2017, ett för Dalkurd på lika många insatser 2018 och han stängde vårens möte mellan ÖSK och Djurgården på Behrn Arena med sitt 2–0-mål.

Marcus Danielson
Mittbackens utveckling var det nog inte många som kunde förutspå inför säsongen. Håller ihop med försvarslinjen med sin pondus, storlek och förmåga att vinna duellerna. Inger en stor trygghet och bidrar enormt, oavsett om det har varit Tommi Vaiho eller Per Kristian Bråtveit som stått mellan stolparna, till Djurgårdens eminenta defensiv. Dessutom alltid ett offensivt hot på fasta situationer – vilket både hans fyra mål i Allsvenskan och fullträff i landslagsdebuten i EM-kvalet mot Malta ger indikationer om.

Astrit Ajdarevic
Tidigare ÖSK-stjärnan har, efter en lite turbulent start med skadeproblem, kommit in i Djurgårdens sätt att spela och styrt och ställt på mittfältet. Har stora kvaliteter och en riktig uppsida i sin fina bollbehandling, starka tillslag och inställning som även får lagkamraterna att växa. Letar alltjämt efter sitt första allsvenska mål i den blårandiga tröjan. 29-åringen vill nog lika gärna göra det mot sin förra klubb som han vill undvika att dra på sig sin tredje varning och bli avstängd i sista omgången.

Allsvenska möten mellan lagen i modern tid:
8 april 2019: Örebro SK–Djurgårdens IF 0–3.
28 oktober 2018: Örebro SK–Djurgårdens IF 1–1.
17 maj 2018: Djurgårdens IF–Örebro SK 2–0.
16 september 2017: Djurgårdens IF–Örebro SK 4–1.
7 maj 2017: Örebro SK–Djurgårdens IF 0–4.
2 oktober 2016: Djurgårdens IF–Örebro SK 3–2.
3 april 2016: Örebro SK–Djurgårdens IF 0–2.
27 juli 2015: Örebro SK–Djurgårdens IF 0–1.
4 juli 2015: Djurgårdens IF–Örebro SK 2–0.
20 oktober 2014: Djurgårdens IF–Örebro SK 0–3.
30 maj 2014: Örebro SK–Djurgårdens IF 0–1.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908