Motståndarkollen: IF Elfsborg

Foto: Bildbyrån / Jörgen Jarnberger

Vid sidan av striderna om SM-guld och allsvensk överlevnad kan en annan kamp runt ett streck avgöras när Örebro SK drabbar samman med IF Elfsborg. ÖSK vill inte bara ge sig själva chansen att sno den viktiga åttondeplatsen – utan har även som mål att bryta en trist trend mot Boråslaget.

Det skrivs och rapporteras, med all rätt sett till dess respektive betydelse, mycket mer om de lag som är inblandade i såväl topp- som bottenstriden i Allsvenskan i massmedia i takt med att ligan har dragit igång på nytt efter landslagsuppehållet.

Men fajten om en annan viktig tabellplacering kan avgöras redan på måndagskvällen på Behrn Arena. Ett niondeplacerat Örebro SK behöver besegra IF Elfsborg för att fortsatt ha en rimlig chans att sluta åtta i serien.

En placering som skulle innebära ett bättre utfall än 2018 och även garantera en extra, avgörande match på hemmaplan i Svenska Cupens gruppspel 2020 mot, med all säkerhet, just Elfsborg.

Som om det inte vore nog med att ha ovannämnda ingredienser som kryddor letar ÖSK även efter ett vägvinnande recept som kan spräcka den tråkiga svit, åtminstone sedd ur svartvita ögon, som Elfsborg har byggt upp mot laget.

ÖSK, som ligger fyra poäng bakom sin kommande motståndare inför matchen i den 28:e omgången, har nämligen inte vunnit mot Elfsborg sedan den 15 maj 2016 då Erik Moberg nickade in matchvinnande 1–0 i den 95:e minuten på Behrn Arena. Laget har endast tagit en av senaste möjliga 18 allsvenska poäng och har tre förluster i rad mot de gulsvarta boråsarna.

Vårens möte i Västergötland, på Borås Arena ett inkast från välkända köpcentrumet Knalleland, blev ingen rolig historia för ÖSK. Elfsborg utnyttjade ett ostrukturerat försvarsspel och rusade fram till en tidig 3–0-ledning. ÖSK ryckte upp sig sent och gjorde två reduceringsmål signerade Carlos Strandberg och Jake Larsson. Men det hjälpte föga då Elfsborg gjort 4–0 dessförinnan och följaktligen vann med 4–2.

Lagen har även möts i två träningsmatcher under 2019. Båda gångerna har Elfsborg dragit det längsta strået. 2–0 på försäsongen på Borås Arena och 2–1 på neutral plan på Visingsö i samband med sommaruppehållet efter att Rodin Deprem hittat nätet för ÖSK.

Elfsborg reser till Närke med en positiv vind i ryggen. Laget har tagit sju poäng på de senaste tre matcherna. En imponerande 2–1-seger borta mot Häcken följdes upp av en kvittering i slutskedet och 1–1 mot AIK och sedan en utklassning av Falkenberg med 4–0.

Elfsborg, som blandat och gett under säsongen och bitvis fått kritik för sin låga lägstanivå, har hittat kontinuitet på senare tid och som ett brev på posten har det lossnat mer och mer både spelmässigt och i offensiven. Sevärda duon Per Frick och Jesper Karlsson delar ledningen i den interna skytteligan med sju mål vardera. Andra spelare, utöver Pawel Cibicki som lämnat klubben efter att lånesejouren tagit slut, som sticker ut framåt är Jonathan Levi och Deniz Hümmet som svarat för fyra respektive tre fullträffar.

Elfsborg, som i flera år var en ständig guldkandidat och aspirant på Europaplatser, saknar dock ett par viktiga spelare mot ÖSK. Rutinerade försvararen Jon Jönsson och minst lika meriterade mittfältaren Samuel Holmén är båda skadade. Även Joseph Okumu och Filip Schyberg tvingas stå över, enligt föreningens webbplats.

Det skiljer fyra poäng mellan ÖSK och Elfsborg med nio pinnar kvar att spela om. ÖSK står på 32 poäng, att jämföra med Jimmy Thelins mannars 36 stycken. Trots att ÖSK och Elfsborg har gjort lika många mål är måndagskvällens gästers målskillnad aningen bättre än ÖSK:s. Fyra minusmål, 38–42, ställt mot åtta motsvarigheter, 38–46.

Örebro SK och IF Elfsborg har mötts 85 gånger i tävlingssammanhang. ÖSK har vunnit 32 matcher, 14 har slutat lika och vid 39 tillfällen har Elfsborg tagit alla poäng. Avspark i den 86:e matchen lagen emellan i den 28:e omgången av Allsvenskan 2019 sker klockan 19.00 måndagen den 21 oktober på Behrn Arena i Örebro.

Värt att notera: I 2018 års tillställning på Behrn Arena vände Elfsborg ett 1–0-underläge till seger med 2–1 i slutskedet. Dubbel målskytt, med knappt två minuter mellan respektive nätkänning, var ingen annan än en inhoppande Viktor Prodell. Återstår att se om anfallaren blir hjälte även nu – men den här gången iklädd ÖSK-tröjan.

Tre spelare att ha koll på i Elfsborg:
Jesper Karlsson
En kreativ, mångsidig offensiv spelare som kan hantera flera olika positioner med bravur. Är poängbäst i Elfsborg med sina sju mål och fem assister. Ständigt ett hot och skapar ytor åt både sig själv och sina lagkamrater. 21-åringen kan göra mål på massvis av olika sätt. Vem minns inte hans eleganta cykelspark för hemstadens Falkenbergs FF mot ÖSK på Behrn Arena 2016? Bli inte förvånade om Jesper Karlsson blir Boråsklubbens nästa stora försäljning utomlands.

Per Frick
Tuff, svår, jobbig att möta – och även målfarlig. Forwarden bidrar med tyngd och styrka och älskar att göra livet surt för motståndarnas backlinje. Har skaffat sig betydande rutin och vet hur han ska stå i straffområdet för att kunna överlista målvakterna. Det blir en utmaning för ÖSK:s defensiv att hålla koll på Per Frick, neutralisera honom och följaktligen få Elfsborgs offensiv att tappa i slagkraft.

Simon Strand
Ytterbacken har stora kvaliteter. Imponerade mot ÖSK i Dalkurd 2018 och har byggt vidare på en fin fjolårssäsong i Allsvenskan. Är nyttig över hela banan, har en bra fart och en fin passningsfot. Tvekar heller inte att gå in och smälla på i närkamper för att gå i bräschen och visa vägen. Har dragit på sig så många som elva varningar i år och vid händelse av ett nytt gult kort väntar en fjärde avstängning för säsongen.

Allsvenska möten mellan lagen i modern tid:
24 april 2019: IF Elfsborg–Örebro SK 4–2.
22 september 2018: IF Elfsborg–Örebro SK 1–0.
8 juli 2018: Örebro SK–IF Elfsborg 1–2.
5 augusti 2017: Örebro SK–IF Elfsborg 2–2.
20 april 2017: IF Elfsborg–Örebro SK 3–0.
6 november 2016: IF Elfsborg–Örebro SK 2–1.
15 maj 2016: Örebro SK–IF Elfsborg 1–0.
21 september 2015: Örebro SK–IF Elfsborg 4–2.
31 maj 2015: IF Elfsborg–Örebro SK 2–2.
22 mars 2015 (Semifinal i Svenska Cupen): Örebro SK–IF Elfsborg 2–0.
5 oktober 2014: Örebro SK–IF Elfsborg 5–1.
24 maj 2014: IF Elfsborg–Örebro SK 1–0.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908