2-2 i händelserik match mot Elfsborg

Foto: Bildbyrån / Johan Bernström

 I den näst sista hemmamatchen för säsongen ställdes ÖSK under måndagen mot IF Elfsborg på Behrn Arena. Elfsborg tog rättvist ledningen genom Levi, men Jake Larsson kvitterade strax före paus med ett straffmål. I andra halvlek räddade Oscar Jansson en straffspark, innan Ishizaki gav gästerna ledningen på nytt från straffpunkten. ÖSK fick dock sista ordet genom en kvittering på tilläggstid av Johan Bertilsson. Matchen slutade därmed 2-2.

Under måndagskvällen inledde ÖSK den sista tiondelen av Allsvenskan med hemmamatch mot IF Elfsborg. I den svartvita startelvan fick såväl Helmer Andersson som Niclas Bergmark chansen.

Gästerna från Borås skapade matchens första målchans i den femte minuten. Levi lurade Andersson i straffområdet och tofflade bollen mot bortre stolpen men Jansson kunde se den passera på utsidan och lägga upp bollen för inspark. Elfsborgs högerytter fick därefter ett andra läge efter ÖSK-slarv på mittplan men sköt då i burgaveln. I den 15:e minuten blev det dock tredje gången gillt. ÖSK var på nytt generösa och slog en misslyckad diagonalpassning genom eget straffområde. Levi fångade upp bollen, vrickade sig förbi en försvarare och placerade säkert in 0-1 bakom Jansson. Några minuter efter målet var Karlsson nära att utöka men Jansson räddade Elfsborgsspelarens låga avslut. Elfsborg fyllde på med folk i anfall efter anfall och nästa läge fick ytterbacken Kaib som tryckte fram på vänsterflanken och avlossade ett tungt skott som gick rakt på Jansson. ÖSK var ofarliga framåt och det var flera gånger nära ett andra mål för gästerna. Efter en dryg halvtimme ställde Elfsborg om i en snabb kontring. Bollen spelades fram till Karlsson som fri tog sig in i straffområdet till vänster, men lyckades inte träffa målet med avslutet. I den 33:e minuten fick ÖSK lagets första läge. Larsson hakades upp strax utanför offensivt straffområde och domaren blåste frispark. Gerzic la upp bollen och stegade upp ansatsen. ÖSK-kaptenen lyfte sedan bollen över muren men också över ribban och det blev inspark för Elfsborg.

I den 40:e minuten tog sig ÖSK fram mot offensivt straffområde och Larsson fick skottläge. Skottet var bra men blockerades till hörna. Hörnan slogs som en variant mot Bertilssons fötter men även hans skott täcktes på vägen mot målet. I den 43:e minuten försökte Gerzic chippa bollen in i straffområdet. Bollen tog på en gulsvart hand och domaren signalerade för straffspark. Larsson klev fram till straffpunkten och tryckte säkert in kvitteringen till 1-1. Det oavgjorda resultatet stod sig in till halvtidsvilan.

Elfsborg var nära att få en smakstart på andra halvlek. I den 47:e minuten slogs ett högerinlägg mot Hümmet i boxen. Anfallaren drog till direkt med en volley men Jansson reflexräddade på linjen. Några minuter senare tilldömdes Elfsborg en straffspark. Även denna gång berodde avblåsningen på hands och Almebäck fick gult kort för förseelsen. Karlsson slog straffen lågt men Jansson kastade sig åt rätt håll och räddade med handen. Returen rensades till hörna.

ÖSK-spelet tog så småningom fart tack vare fler svartvita löpningar utan boll. De tekniska misstagen försvann dock inte vilket bidrog till ett böljande spel med många omställningar.

I den 65:e minuten byggde ÖSK upp ett fint anfall centralt. Prodell skarvade bollen till Bertilsson som släppte i sidled till Granlund. ÖSKs finländare sökte skott men Elfsborgsförsvarare täckte och istället spelade han bollen till en fristående Larsson precis utanför straffområdet. Jake dunkade iväg kvällens hårdaste skott men det var tyvärr aningen felriktat och gick på fel sida målställningen. Tre minuter senare samspelade Prodell och Larsson på nytt och den förstnämnda avslutade lågt men målvakten Rönning täckte till hörna.

Med tjugo minuter kvar kom Elfsborg i en flygande kontring och bollen spelades in centralt till Alm. Elfsborgs inhoppare fick bollen lite för långt ifrån sig och Jansson kunde avvärja. ÖSK-målvakten fick i samma moment en smäll på handen men kunde snart resa sig. Med fem minuter kvar skulle domaren på nytt peka på straffpunkten. Återigen var det på grund av hands och på nytt gult kort till ÖSK-spelare i form av Andersson. Inhopparen Ishizaki fick chansen och gjorde inget misstag. Han slog bollen hårt mitt i målet och det var 1-2.

I den första av tre tilläggsminuter lyfte Granlund ett långt och högt inlägg som såg ut att plockas ner av Rönning. Målvakten tappade dock bollen som studsade ner till Bertilsson. Med en volley fick han bollen förbi två Elfsborgsspelare och in i nät. Kvitterat till 2-2 framför Kubanerna. I matchens sista anfall var ÖSK nära att skapa en gyllene läge för att avgöra matchen men bollen rensades ut ur boxen i sista stund. Matchen slutade därmed 2-2.

Elfsborgs Jimmy Thelin inledde presskonferensen efter matchen. Han var mycket nöjd med Elfsborgs prestation, men konstaterade att man kunde gått till halvtidsledning om man haft mer skärpa i avsluten. I andra halvlek tyckte han att det blev en öppen och svängig match som hade kunnat sluta hursomhelst.

ÖSK:s Axel Kjäll tyckte att ÖSK spelade för svårt innan paus och hade besvär med Elfsborgs presspel. Han ansåg att hemmalaget efter paus fick effekt av ett rakare spel, som dock samtidigt medförde att man själva blev mer sårbara för kontringar. Axel passade på att berömma Janssons insats mellan stolparna samt den unga duon Andersson och Bergmark.

Nästa match för ÖSK spelas på måndag den 28 oktober kl. 19.00. Då väntar Djurgårdens IF som motståndare på Tele 2 Arena.

Statistik
Resultat: 2-2 (1-1)
Mål: Levi (15’), Larsson (straff 43’), Ishizaki (straff 85’), Bertilsson (90+1’)
Varningar: Almebäck, Hümmet, Nielsen, Andersson, Gerzic
Hörnor: 6-7
Publik: 3814
Byten ÖSK: Kasim ut - Lorentzson in (69’), Bergmark ut - Mehmeti in (77’)
Byten IF Elfsborg: Levi ut - Alm in (45’), Hümmet ut - Frick in (74’), Gojani ut - Ishizaki in (74’)
Domare: Magnus Lindgren, Niklas Nyberg (ass.), Daniel Yng (ass.) och Enzo Vesprini (fjärde)

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Albin Granlund - Michael Almebäck - Helmer Andersson - Kevin Wright
Niclas Bergmark - Nordin Gerzic - Yaser Kasim
Jake Larsson - Viktor Prodell - Johan Bertilsson

Startelva IF Elfsborg
Tim Rönning
Fredrik Holst - Stian Gregersen - Gustav Henriksson - Rami Kaib
Jonathan Levi - Simon Olsson - Sivert Heltne Nielsen - Robert Gojani - Jesper Karlsson
Deniz Hümmet

Text: Carl Rosén & Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908