Motståndarkollen: AIK

Foto: Bildbyrån / Johan Bernström

Ingen seger i Stockholm på de elva senaste försöken och ingen trepoängare mot AIK på bortaplan på nästan nio och ett halvt år. Nu reser ÖSK till huvudstaden för andra gången på en vecka med ambitionen att bryta båda trenderna och sätta käppar i hjulet för Gnagets jakt på SM-guld.

Stockholmsspöket skakade om ÖSK ordentligt så sent som i måndags. Trots en imponerande start och en hel del goda intentioner räckte laget inte riktigt till mot Hammarby. Förlustsiffrorna skrevs till smärtsamma 5–1 på Tele2 Arena.

I den 27:e omgången av Allsvenskan 2019 får ÖSK en ny chans att skrämma bort de onda andar som tycks samlats runt laget när huvudstaden besökts de senaste säsongerna. Ett möte med regerande mästarna AIK står på menyn på Friends Arena på lördagseftermiddagen.

ÖSK, som nu inte har vunnit i Stockholm på en bit över fyra år, inte besegrat AIK på främmande mark sedan den 4 april 2010 då Kim Olsen nickade in matchens enda mål på Råsunda och aldrig tagit full pott på den snart sju år gamla nationalarenan i Solna, har trots det positiva bilder med sig från de senaste drabbningarna med de gulsvarta.

I vårens möte på Behrn Arena vann ÖSK efter stor dramatik. Ett drömmål av Filip Rogic i den 92:a minuten till 2–1 väckte enorm glädje bland hemmasupportrarna och innebar att ÖSK tog sin första seger på över fyra och ett halvt år mot AIK. Innan dess hade samme man, som lämnade för ryska FC Orenburg i somras, gett ÖSK ledningen före Tarik Elyounoussis snabba kvittering.

Senaste besöket på Friends Arena fick också ett lyckat slut. För nästan exakt ett år sedan svarade ingen mindre än Filip Rogic för en fullträff av högsta klass och räddade oavgjort för ÖSK genom 1–1 på övertid. Naturligtvis var det ett ovälkommet störningsmoment för AIK, som ändå lyckades ta SM-guld.

AIK inledde aningen skakigt, men har blivit jämnare och stabilare allt eftersom säsongen har gått. Tränare Rickard Norling förfogar över en trupp fylld av bredd och massvis av olika kvaliteter och har inte minst byggt vidare på den defensiv som tog laget hela vägen till den ädlaste medaljen. Gnagets 20 insläppta mål överträffas endast av Malmö FF och Djurgården.

I anfallsväg har det dock inte alltid flutit på lika bra för AIK. Faktum är att laget faktiskt har gjort lika många mål som ÖSK, 38 till antalet, och är klart sämre än Malmö, Djurgården och Hammarby.

Ovan nämnde Tarik Elyounoussi leder den interna skytteligan med sina tio mål, följd av landslagsstjärnan Sebastian Larsson som har svarat för sex fullträffar. Chinedu Obasi har tryckt dit fem bollar och lagkaptenen Henok Goitom står noterad för fyra mål.

En plump i protokollet kom så sent som i den senaste omgången. AIK fick nöja sig med 1–1 mot Elfsborg i Borås och tappade mycket mark i guldstriden. Laget befinner sig sex poäng bakom serieledande ärkerivalen Djurgården med tolv pinnar kvar att kämpa om.

Resultatet var heller inte fördelaktigt för ÖSK eftersom Elfsborg gick förbi laget och tog över den betydelsefulla åttondeplatsen.

AIK, som åkte ur Europa League i sista kvalomgången mot Celtic i slutet av augusti, tvingas avvara en viktig offensiv duo mot ÖSK. Kreative mittfältsstjärnan Nabil Bahoui och mångsidige forwarden Chinedu Obasi är skadade.

Notera att det skiljer fem placeringar, AIK är fyra och ÖSK är nia, och 21 poäng mellan lagen. AIK har skrapat ihop 53 poäng och ÖSK 32. AIK:s målskillnad är även klart bättre än vad ÖSK:s motsvarighet är. 18 plusmål, 38–20, att jämföra med ÖSK:s sex minusmål, 38–44.

AIK och Örebro SK har mött varandra 102 gånger i tävlingssammanhang genom åren. AIK har vunnit 42 matcher, 32 tillställningar har slutat lika och 29 matcher har ÖSK stått som segrare i.

Avspark i det 103:e mötet mellan lagen i den 27:e omgången av Allsvenskan 2019 sker idag klockan 16:00 lördagen den 5 oktober på Friends Arena.

Tre spelare att ha ögonen på i AIK:
Tarik Elyounoussi
Den norske landslagsmannen har ett oerhört brett register. Är snabb, irrationell, rutinerad – och vet onekligen var målet står. Hans tio mål gör honom till en av de bästa skyttarna i Allsvenskan i år. Väldigt skicklig på att skapa möjligheter åt både sig själv och andra och tvekar inte att varken ge eller ta stryk i duellerna. ÖSK:s försvar får en riktig utmaning i att hantera anfallaren som gjorde mål på Behrn Arena i våras.

Sebastian Larsson
AIK:s kanske mest erfarne spelare med gedigna meriter från spel på den riktigt stora internationella scenen. Har ett fantastiskt fint tillslag, som ständigt är ett hot, förmågan att stå på rätt plats och gör sina lagkamrater bättre genom endast sin närvaro. Är även en poängspelare av rang som bidrar med såväl mål som assister.

Felix Michel
Kanske inte AIK:s mest meriterade namn på pappret, men den långe, mångsidige mittbacken, som även kan spela som innermittfältare, har tagit stora kliv sedan flytten från AFC Eskilstuna. Tuff, rejäl och svår att ta sig förbi. Men 25-åringen har även stora kvaliteter med bollen och betyder mycket i samband med fasta situationer. Har som målsättning att få stopp på ÖSK:s attacker och omställningar. Det är inte givet att Södertäljesonen får spela från start, men det saknas inte heller andra försvarare med fina egenskaper i AIK om det blir en inledning på bänken.

Tidigare allsvenska möten mellan lagen i modern tid:
19 april 2019: Örebro SK–AIK 2–1.
7 oktober 2018: AIK–Örebro SK 1–1.
18 april 2018: Örebro SK–AIK 1–1.
13 mars 2018 (Kvartsfinal i Svenska Cupen): AIK–Örebro SK 2–0.
5 november 2017: Örebro SK–AIK 1–2.
13 maj 2017: AIK–Örebro SK 1–0.
21 augusti 2016: Örebro SK–AIK 0–2.
28 maj 2016: AIK–Örebro SK 0–0.
31 oktober 2015: Örebro SK–AIK 1–1.
26 april 2015: AIK–Örebro SK 3–0.
17 augusti 2014: Örebro SK–AIK 4–2.
13 april 2014: AIK–Örebro SK 1–1.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908