Förlust på nationalarenan

Foto: Bildbyrån / Simon Hastegård

På lördagen var det dags för säsongens näst sista bortamatch när ÖSK gästade Friends Arena och AIK. Efter första halvlek var ställningen 0-0 trots några chanser för båda lagen. Tidigt i andra halvlek nickade Goitom in 1-0 till AIK. Hemmalaget hade flera lägen att utöka ledningen, medan ÖSK hade någon enstaka chans att kvittera. På tilläggstid spikade Goitom slutresultatet till 2-0.

Under lördagen reste ÖSK för andra gången denna vecka till huvudstaden för bortamatch i Allsvenskan. Efter förlusten mot Hammarby i måndags väntade nu istället AIK på nationalarenan Friends Arena. AIK inledde matchen piggt, men det var ÖSK som skapade den första heta chansen i femte matchminuten. Dimitriades föll på egen planhalva vilket gav Larsson chansen att ensam avancera fram emot Linnér. Jake fick bollen en aning för långt ifrån sig och petade bollen förbi Linnér men utanför ena stolpen. Efter den fartfyllda matchinledningen sänktes bolltempot. Båda lagen rullade lugnt bollen på mittplan, men anfallsförsöken strandade i den sista tredjedelen.

I den 33:e minuten spelade sig AIK till ett fint läge. Efter ett inlägg hittade bollen slutligen fram till Lundström i bortre ytan av straffområdet. AIK-spelaren la upp bollen på vänsterfoten och drog till men bollen var långt ifrån att träffa målet. Strax därefter skapade AIK en trippelchans. Jansson räddade först ett distansskott men returen studsade ut till en annan AIK-spelare som också sköt. ÖSK-målvakten räddade även det skottet. Bollen rullade återigen till hemmaspelare i ytan kring straffområdesgränsen och ett tredje skott kom. Denna gång hjälpte dock Björnquist till att freda det svartvita målet genom att kasta sig och täcka med överkroppen.

Med fem minuter kvar till paus var AIK på väg att ställa om i en kontring. Kasim jobbade dock förtjänstfullt i defensiven och bröt på mittplan. Bollen hamnade vid Wrights snabba fötter och ÖSK:s engelsman dribblade sig förbi några AIK-spelare och tog sig framåt i banan innan han valde att skjuta. Bollen gick tyvärr en bra bit över ribban, men som helhet ändå en fin aktion av vänsterspringaren. Sista chansen i första halvlek gick till hemmalaget. Ett högerinägg skarvades vidare mot bortre ytan där Lorentzson med en vältajmad nick avvärjde precis framför huvudet på Goitom. 0-0 i paus.

Några minuter in i andra halvlek fick ÖSK en hörna från höger. Gerzic slog den mot första stolpen där Lorentzson dök upp och skarvade bollen med huvudet. Nicken gick förbi Linnér men precis utanför bortre stolpen. I den 54:e minuten byggde AIK upp ett anfall på högerkanten. Ett inlägg slogs in i straffområdet och där gick Goitom upp i luften. AIK-anfallaren mötte bollen perfekt med huvudet och nicken gick via stolpens insida och vidare in i mål. 1-0 till AIK.

Drygt kvarten efter ledningsmålet var AIK nära att utöka. Elyounoussi löpte sig fri och avancerade fram mot målet på vänstersidan av straffområdet. Norrmannen chippade bollen över Jansson och seglade mot det öppna målet, men gick i ribbans överkant och vidare ut till inspark för ÖSK. Med tio minuter kvar var det på nytt nära ett andra mål för hemmalaget. Efter snabbt komnbinationsspel slogs ett inlägg mot boxen där Larsson kastade sig och nickade, men bollen gick några decimeter utanför den första stolpen.

I den 84:e minuten skapade ÖSK lagets bästa chans efter paus. Broberg slog ett högerinlägg mot första stolpen där Larsson mötte med ett tillslag. Skarven var bra och passerade Linnér men gick även denna gång på utsidan av den bortre stolpen. ÖSK fick sju extra minuter på sig att kvittera när klockan passerat 90 minuter. De svartvita var dock aldrig nära och istället kunde Goitom spika slutresultat med ett andra mål efter en AIK-kontring. Matchen slutade därmed 2-0 till AIK.

Nästa match för ÖSK spelas måndagen den 21 oktober kl. 19:00. Då kommer IF Elfsborg på besök till Behrn Arena.

Statistik
Resultat: 2-0 (0-0)
Mål: Goitom (54’, 90+6’)
Varningar: Salétros, Bertilsson
Hörnor: 4-3
Publik: 12427
Byten AIK: Salétros ut - Rashidi in (78’), Sigthorsson ut - Mets in (89’), Lundström ut - Granli in (89’)
Byten ÖSK: Björnquist ut - Bertilsson in (67’), Kasim ut - Bergmark in (71’)
Domare: Glenn Nyberg, Daniel Wärnmark (ass.), Joakim Amri Nilsson (ass.) och Rambod Beigi (fjärde)

Startelva AIK
Oscar Linnér
Panajotis Dimitriadis - Per Karlsson - Rasmus Lindkvist
Robert Lundström - Sebastian Larsson - Enock Kofi Adu - Tarik Elyounoussi - Anton Salétros
Henok Goitom - Kolbeinn Sigthorsson

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Martin Lorentzson - Michael Almebäck - Albin Granlund - Kevin Wright
Martin Broberg - Nordin Gerzic - Yaser Kasim
Daniel Björnquist - Viktor Prodell - Jake Larsson

Text: Carl Rosén

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908