Motståndarkollen: Hammarby IF

Foto: Bildbyrån Johan Bernström

På mindre än en månad väntar tre Stockholmsresor för Örebro SK och möten med lika många guldkandidater. Först ut väntar ett ytterst anfallsskickligt och målglatt Hammarby. En stentuff utmaning för ÖSK – som vantrivts stort i huvudstaden de senaste åren och nu vill skrämma bort spöket en gång för alla.

ÖSK och Stockholm har inte gått hand i hand på flera år. Faktum är att laget inte har vunnit en match i huvudstaden, borträknat triumfen i Svenska Cupen mot Akropolis i augusti 2018, på över fyra år.

Den 13 september 2015 besegrade ÖSK just Hammarby med 2–1 på Tele2 Arena efter att mål av Pär Ericsson och Astrit Ajdarevic vänt ett underläge. Sedan dess har laget visat upp sig i tio gånger i huvudstaden i Allsvenskan, drabbningen med Brommapojkarna förra säsongen inräknad, och inte lyckats vinna någon av striderna.

Ett trendbrott vore önskat på måndagskvällen på Södermalm. Inte bara för att jaga iväg Stockholmsspöket utan även för att det skulle innebära att laget passerar Elfsborg och återtar den viktiga åttondeplatsen i tabellen.

För att kunna göra den 20 mil långa resan till Örebro med glädje i sinnet efter slutsignalen kommer det dock att krävas en enormt bra insats av laget.

Ett kompetent, brett och sylvasst Hammarby är i mycket god form och har hittat rätt efter en desto ojämnare inledning på säsongen.

Det har endast blivit en förlust på de senaste tolv omgångarna och Bajen kommer till mötet med ÖSK med tre segrar i rad från en period med ytterst tätt matchande. I onsdags slogs Sirius tillbaka med 3–1 i Uppsala och ett par dagar tidigare vanns prestigederbyt över AIK med 2–1.

Laget har gjort hela 60 mål på 25 matcher, vilket ger ett snitt på omkring 2,4 fullträffar per match. Nyligen EM-kvaluttagne Muamer Tankovic toppar både den interna och hela seriens skytteliga genom sina 14 mål.

Sedan följer Nikola Djurdjic på nio mål medan Alexander Kacaniklic och Imad Khalili hittat nätet vid sju tillfällen. Samma antal har det även blivit för Vidar Örn Kjartansson, som dock lämnade klubben i somras.

Att Hammarby är otroligt starka framåt och kan hota på massvis av sätt går det inte att tvivla en sekund på. Målproduktionen är överlägset bäst i Allsvenskan och överglänser alla toppkonkurrenters motsvarighet med råge.

Men defensiven har inte alltid varit lika stabil. Laget har alternerat mellan tre målvakter i Gianluca Curci, Johan Wiland och Davor Blazevic under säsongen och släppt in så många som 35 mål. Det är en huvudförklaring till varför laget, inför den 26:e omgången, ”endast” ligger fyra och har sex poäng upp till serieledande ärkerivalen Djurgården.

Tilltänkte förstemålvakten, rutinerade Johan Wiland, kommer inte till spel mot ÖSK. Davor Blazevic väntas ta plats mellan stolparna i stället. Viktige mittfältaren Jeppe Andersen saknas på grund av avstängning medan forwarden Aron Johannsson vilas. Glädjande för Hammarby är dock att betydelsefulle Junior är tillbaka efter en långtidsskada.

Vårens möte mellan lagen blev en svängig, underhållande och föga förvånande målrik historia. Hammarby gick fram till 3–0 sent i den andra halvleken efter mål av David Fällman, Nikola Djurdjic och Imad Khalili. ÖSK gav sig inte utan reducerade två gånger om genom Viktor Prodell och Filip Rogic. Hammarby höll dock undan med blotta förskräckelsen och vann med 3–2 på Behrn Arena.

Det skiljer fem placeringar och 18 poäng mellan lagen inför matchen på måndagen. Hammarby har 50 pinnar på sitt konto och ÖSK har skrapat ihop 32 stycken. Bajens målskillnad är även klart bättre än vad ÖSK:s är. 25 plusmål, 60–35, att jämföra med ÖSK:s fyra minusmål, 35–39.

Hammarby IF och Örebro SK har mötts 65 gånger i seriesammanhang genom historien. Hammarby, som sakta men säkert har etablerat sig i toppen efter uppflyttningen från Superettan 2014, har vunnit 29 gånger, elva matcher har slutat lika och ÖSK har varit starkast vid 25 tillfällen.

Avspark i dett 66:e mötet mellan lagen sker klockan 19.00 måndagen den 30 september inför en högljudd och välfylld kuliss på Tele2 Arena på Södermalm i Stockholm.

Notera även att ÖSK, utöver svårigheterna i huvudstaden som helhet, har haft det tufft mot Hammarby på senare tid. Laget har fem förluster i rad mot de grönvitklädda och har inte vunnit mot Bajen på nästan tre och ett halvt år i tävlingssammanhang.

Tre spelare att ha ögonen på i Hammarby

Muamer Tankovic
14 mål och ensam ledare av skytteligan. Totalt 21 poäng. Det är ofrånkomligt att säga något annat än att 24-åringen, som värvades från AZ Alkmaar sommaren 2017, har tagit position som en av Allsvenskans absolut bästa spelare. Offensivt kanske den klart mest lysande stjärnan. Har massvis av kvaliteter och är ständigt ett hot för sina motståndare genom sin intelligens, förmåga att skjuta och effektivitet. Öppnar även möjligheter för andra. Det blir en svår, men samtidigt oerhört inspirerande utmaning för ÖSK att hantera honom.

Nikola Djurdjic
Den rutinerade anfallaren är en annan viktig faktor som lägger grunden för Hammarbys fantastiska offensiv. Ligger ständigt på gränsen, är otroligt jobbig att möta och ingjuter mod i sina lagkamrater genom att visa vägen och alltid ge allt. Vet även var målet står och kan hitta nätet från absolut ingenstans. Betyder mycket för Hammarby.

Darijan Bojanic
En kreativ mittfältare som verkligen har kommit till sin rätt och fått det att lossna på Södermalm. Har ett lika bra tillslag som speluppfattning och tvekar inte att ta för sig. Kan både spela fram lagkamraterna och göra mål själv. Det syns tydligt i hans poängsammanställning (fyra mål och sju assister). Här gäller det för ÖSK att inte bjuda på några onödiga ytor och bromsa styrkan i hans kvaliteter.

Allsvenska möten mellan lagen i modern tid:
5 maj 2019: Örebro SK–Hammarby IF 2–3.
20 augusti 2018: Hammarby IF–Örebro SK 2–0.
13 maj 2018: Örebro SK–Hammarby IF 1–2.
21 augusti 2017: Örebro SK–Hammarby IF 0–3.
8 juli 2017: Hammarby IF–Örebro SK 3–1.
12 september 2016: Hammarby IF–Örebro SK 1–1.
9 maj 2016: Örebro SK–Hammarby IF 3–2.
13 september 2015: Hammarby IF–Örebro SK 1–1.
30 april 2015: Örebro SK–Hammarby IF 2–2.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908