ÖSK tog tre sköna poäng mot Östersund

Foto: Bildbyrån / Johan Bernström

I den 25:e omgången av Allsvenskan tog ÖSK under onsdagskvällen emot Östersunds FK på Behrn Arena. ÖSK stod för en svag första halvlek, där Östersund istället dominerade utan att lyckas göra mål. Efter paus tog ÖSK ledningen genom ett självmål och i matchens slutskede spikade Agon Mehmeti slutresultatet. 2-0 till ÖSK och tre poäng utan att spelmässigt imponera.

I säsongens tredje sista hemmamatch väntade Östersunds FK som motståndare för ÖSK. I det svartvita laget var Kevin Wright tillbaka från start på vänsterflanken. Matchens första läge skapade gästerna från Jämtland. Efter fint kombinationsspel fick yttern Kroon bollen centralt och la upp bollen för skott, men fick halvträff och Jansson kunde enkelt rädda. I den tolfte minuten fick Östersund en hörna från höger. Bollen slogs mot bortre ytan där Islamovic nådde högt. Nicken var bra men Jansson sträckte ut och parerade till en ny hörna för gästerna som blev resultatlös.

ÖSK-spelet var statiskt och idéfattigt. De svartvita var knappt i närheten av offensivt straffområde under den första kvarten och hade också svårigheter att etablera något ordnat spel längre ned i banan. Istället var det Östersund som fortsatte skapa målchanser. Efter en flygande kontring fångade Islamovic upp bollen i andravågen efter en rensning. Anfallaren bröstade ned bollen och skickade iväg ett dundrande volleyskott. Jansson stod fastfrusen på linjen men kunde andas ut när projektilen passerade på, från ÖSK-håll sett, rätt sida av målramen. Några minuter senare försökte han med ett skott från mittplan när Jansson var långt ute, men även denna gång slutade situationen med inspark för ÖSK-målvakten.

Det skulle dröja till det 43:e minuten innan ÖSK skapade lagets första målchans. Almebäck slog en fin passning genom Östersunds mittfält till Broberg som avancerade centralt. Med flera passningsalternativ valde han att släppa bollen till vänster. Bertilsson bröt in och avlossade med högerfoten. Skottet var dock väldigt tamt och Keita som stått mer eller mindre sysslolös framför den östra läktaren fick äntligen känna på bollen. Innan pausvisslan ljöd hann Östersund med ytterligare ett anfall. Ett inlägg hittade fram till anfallaren Kadiri som sköt hårt, men Jansson gick åt rätt håll och boxade bort bollen. 0-0 i paus efter en halvlek som inte värmde i höstkylan.

Andra halvlek inleddes på ett liknande sätt. Ett stillastående ÖSK bollade mest på egen planhalva. I den 51:a minuten löpte Hörberg in i straffområdet och fick bollen i steget. Jansson var dock på tårna och tog sig snabbt ut och räddade Östersundsytterns skott. Åtta minuter senare hittade ett vänsterinlägg fram till Kadiri som tog emot och avslutade i ryggen på täckande ÖSK-försvarare. Axel Kjäll försökte skaka liv i sitt manskap genom ett tidigt byte då Mehmeti ersatte Prodell.

I den 61:a minuten tog sig Wright runt på vänstersidan och slog ett inlägg mot bortre stolpen. Där befann sig ingen ÖSK-spelare utan bara gästernas ytterback Outtara. Han misslyckades dock kapitalt med rensningen. Bollen styrdes in i eget mål och det var 1-0 till ÖSK. Ungefär tio minuter efter självmålet vände Östersunds inhoppare Hopcutt upp utanför straffområdet och avlossade ett tungt skott med högerfoten. Jansson var dock välplacerad och räddade till hörna.

I tillägg till det tidiga bytet i anfallslinjen gav Axel Kjäll speltid till framtidsduon Helmer Andersson och Niclas Bergmark. Östersund i poängnöd försökte trycka på framåt, vilket öppnade ytor för ÖSK-kontringar. En sådan ledde fram till inlägg från Bertilsson mot Mehmeti men inhopparens nick gick strax över ribban. I den 86:e minuten fick gästernas kapten Pettersson bollen i straffområdet och vände runt, men avslutet blev en strumprullare som inte träffade mål.

I den 89:e minuten slog Jansson en lång utspark till Broberg på fri yta. I höjd med straffområdet tittade han upp och passade bollen i sidled till Mehmeti som mötte med tillslag. Bollen passerade vid sidan av Keita och in i mål till 2-0 till ÖSK. Östersund gjorde ett tappert försök på tilläggstiden men lyckades inte trycka in någon reducering. ÖSK vann matchen och tog tre sköna poäng trots att spelet ikväll lämnade en del i övrigt att önska.

På presskonferensen efter matchen inledde gästernas tränare med ordet. Östersunds Ian Burchnall var nöjd med bortalagets insats. Han tyckte att gästerna följde matchplanen väl och hade bra kontroll över matchen, men konstaterade att självmålet var ganska symboliskt för Östersunds läge just nu. Ian nämnde också att laget i jakten på en kvittering blev sårbara bakåt vilket också resulterade i Mehmetis avgörande mål.

ÖSK:s manager Axel Kjäll konstaterade att ÖSK hade svårt att hantera Östersunds presspel i uppspelsfasen under stora delar av matchen. Även om prestationen spelmässigt inte var vad han och laget hade önskat var han nöjd med att man kunde kamma hem tre poäng med kamp. Axel berömde på presskonferensen också särskilt insatserna av Oscar Jansson och trion inhoppare som alla satte avtryck i matchbilden och bidrog till tre poäng.

Nästa match för ÖSK spelas på måndag den 30 september kl. 19.00. Då väntar Hammarby IF som motståndare på Tele 2 Arena.

Statistik
Resultat: 2-0 (0-0)
Mål: Självmål (61’), Mehmeti (89’)
Varningar: Almebäck, Kasim, Ssewankambo, Granlund, Kroon
Hörnor: 0-6
Publik: 3412
Byten ÖSK: Prodell ut - Mehmeti in (57’), Almebäck ut - Andersson in (70’), Kasim ut - Bergmark in (77’)
Byten Östersunds FK: Kroon ut - Hopcutt in (61’), Kadiri ut - Turgott in (67’), Mensiro ut - Amin in (76’)
Domare: Patrik Eriksson, Daniel Ekman (ass.), Niklas Nyberg (ass.) och Enzo Vesprini (fjärde)

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Daniel Björnquist - Michael Almebäck - Albin Granlund - Kevin Wright
Martin Broberg - Nordin Gerzic - Yaser Kasim
Jake Larsson - Viktor Prodell - Johan Bertilsson

Startelva Östersunds FK
Aly Keita
Samuel Mensiro - Noah Sonko Sundberg - Tom Pettersson - Kalpi Wilfried Outtara
Felix Hörberg - Isak Ssewankambo - Dino Islamovic - Charlie Colkett - Simon Kroon
Jordan Attah Kadiri

Text: Carl Rosén & Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908