Motståndarkollen: IFK Norrköping

I fem av sju återstående matcher av den allsvenska säsongen ställs ÖSK mot rena guldkandidater och lag som kämpar om Europaspel. Först ut: Ett bortamöte med sevärda ärkerivalen IFK Norrköping – som ÖSK inte besegrat i Östergötland på över åtta år.

Den 25 maj 2011. Det var senaste gången som Örebro SK tog tre poäng på Östgötaporten, som klassiska Idrottsparken i Norrköping numera heter sedan ett par år tillbaka. Patrik Anttonen och Valdet Rama gjorde målen i 2–0-segern.

Sedan dess har det hänt väldigt många saker. Anrika IFK Norrköping, som i början av 2000-talet åkte hiss mellan första- och andradivisionen, har sakta men säkert tagit position som en av de ledande föreningarna i Sverige efter det lika överraskande som imponerande SM-guldet 2015. ÖSK har varit nere och vänt ett år i Superettan, byggt upp en stabilare grund att stå på och har nu som målsättning att göra samma resa som det kommande motståndet.

Även 2019 är IFK Norrköping med och slåss i toppen i allra högsta grad. Inför lördagens möte med ÖSK ligger laget visserligen ”bara” på en sjundeplats, men avståndet till konkurrenterna ovanför är inte ointagligt på något sätt. Pekings ambition är att slåss om medaljer och en ny chans att ta sig ut i Europa.

I Norrköpings breda, namnkunniga trupp skedde det flera förändringar i samband med sommarfönstret. Skyttekungen Jordan Larsson, som avgjorde vårens drabbning med ÖSK på Behrn Arena genom sitt 2–1-mål på nick efter Alexander Franssons ledningsmål och Carlos Strandbergs kvittering, såldes till Spartak Moskva. Lojale trotjänarmålvakten David Mitov-Nilsson lämnade för GIF Sundsvall.

I motsatt riktning flyttade förre ÖSK-profilen Maic Sema som för första gången i karriären spelar för klubben från sin hemstad och blev målskytt i debuten i Europa League-kvalet mot israeliska Hapoel Beer Sheva. Uppskattade Christopher Telo anslöt också på nytt till IFK. Även Andreas Vaikla har återvänt till IFK för att försöka utmana suveräne Isak Pettersson om platsen mellan stolparna.

IFK har, trots ett tungt tapp i Jordan Larsson, massvis av kvalitet i sitt lag och många olika alternativ på olika positioner.

En som dock saknas mot ÖSK är tidigare svartvita anfallsstjärnan Kalle Holmberg som är skadad. Det finns även ett frågetecken för majestätiske mittfältaren Simon Therns medverkan. Ytterligare några spelare lider av småskavanker och är tveksamt startande, enligt ett uttalande av tränaren Jens Gustafsson på klubbens webbplats.

Just Jordan Larsson toppar alltjämt IFK:s interna skytteliga med sina elva mål. Bäst bland spelarna som finns i dagens trupp är Christoffer Nyman som svarat för sju fullträffar. Resterande 19 mål i Allsvenskan är fördelade på flera olika spelare.

IFK Norrköping, som startade om efter landslagsuppehållet med en sur 1–0-förlust mot Malmö FF, har vunnit de två senaste mötena och har fem matcher i rad utan förlust mot ÖSK.

ÖSK, som kan minnas tillbaka med glädje på övertidskvitteringen av Filip Rogic som säkrade avancemang i Svenska Cupen den 3 mars 2018 på ett kylslaget konstgräs i Norrköping men inte jubla lika mycket åt Daniel Sjölunds avgörande i sista minuten i Allsvenskan nästan åtta månader senare, har inte gått segrande ur striden på de sju senaste drabbningarna med IFK på Östgötaporten.

Trots att det endast skiljer en placering åt mellan lagen i tabellen är det värt att notera att avståndet är så stort som elva poäng i Norrköpings favör. Sjuan IFK har 40 poäng och ÖSK 29 stycken. Motståndets målskillnad är också klart bättre. 17 plusmål, 37–20, att jämföra med ÖSK:s enda minusmål, 35–36.

Örebro SK och IFK Norrköping har mött varandra 101 gånger genom historien i tävlingssammanhang. ÖSK har vunnit 26 matcher, 31 har slutat lika och vid 44 tillfällen har IFK Norrköping dragit det längsta strået.

Avspark i den 102:a tillställningen mellan Örebro SK och IFK Norrköping sker klockan 16.00 lördagen den 21 september på Östgötaporten i Norrköping.

Tre spelare att ha koll på i IFK Norrköping:
Isak Pettersson
En målvakt som har allt som krävs för att bli ett namn på den allra största toppen i världsfotbollen i framtiden. Är inte den störste burväktaren, med sina 181 centimeter, men har en stor pondus, äger sitt straffområde och även en oerhört fin reaktionsförmåga. Har svarat för många riktigt bra räddningar mot ÖSK genom åren och bestulit laget på poäng. Spelat samtliga minuter i Allsvenskan 2019 och endast släppt in 20 mål. Det kommer att krävas kvalitetsavslut för att få hål på 22-åringen från Halmstad.

Simon Thern
En ytterst skicklig mittfältare med brett register. Bra i alla delar av planen och kan lösa såväl svåra situationer i defensiven som bidra till lagets långa stunder sprudlande offensiv. Otroligt smart och tvekar inte att dra nytta av sina fina passningar och skott. En väldigt kompetent spelare som lätt tillhör de absoluta bästa i Allsvenskan.

Christoffer Nyman
Norrköpingssonen återvände till klubben i sitt hjärta efter ett äventyr i Tyskland i vintras. Är både snabb, stark och tuff – och vet absolut var målet står. 27-åringens arbetsmoral är enorm och han betyder väldigt, väldigt mycket för laget. Här får ÖSK:s backlinje, precis som många gånger tidigare i mötena med IFK, något att bita i.

Tidigare möten i tävlingssammanhang mellan lagen i modern tid:
16 maj 2019: Örebro SK–IFK Norrköping 1–2.
4 november 2018: IFK Norrköping–Örebro SK 3–2.
7 april 2018: Örebro SK–IFK Norrköping 1–1.
3 mars 2018: IFK Norrköping–Örebro SK 2–2 (Svenska Cupen).
30 oktober 2017: IFK Norrköping–Örebro SK 2–0.
2 juli 2017: Örebro SK–IFK Norrköping 4–2.
7 augusti 2016: IFK Norrköping–Örebro SK 3–1.
22 maj 2016: Örebro SK–IFK Norrköping 2–2.
9 augusti 2015: Örebro SK–IFK Norrköping 1–3.
5 april 2015: IFK Norrköping–Örebro SK 1–1.
26 oktober 2014: IFK Norrköping–Örebro SK 2–0.
6 juli 2014: Örebro SK–IFK Norrköping 2–2.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908