Motståndarkollen: GIF Sundsvall

Foto: Bildbyrån / Nils Jakobsson

ÖSK jagar sin tredje seger i rad när Allsvenskan startar om – både för stunden och mot tidigare mardrömsmotståndet GIF Sundsvall. Jumbon, för vilken Tony Gustavsson gör debut som tränare, är på jakt efter ett monumentalt trendbrott på alla sätt.

I många år var GIF Sundsvall, trots sina allt som oftast låga placeringar och strider om nytt kontrakt, allt annat än ett favoritobjekt för Örebro SK.

ÖSK gick massvis av år utan seger mot Sundsvall och förlorade de flesta mötena. För att sätta saker i ett perspektiv var ÖSK:s 2–1-seger på NP3 Arena i Västernorrland senast lagets första trepoängare på främmande mark mot de blåklädda Giffarna sedan sena oktober 2008 då Eric Bassomberg avgjorde genom sitt 2–1-mål på övertid.

Jake Larsson gjorde båda målen i den andra halvleken i tillställningen den 11 maj. David Haro Iniestas reduceringsmål skapade dock nerv. Men ÖSK höll undan och tog en lika viktig som skön seger.

När det kommer till matcher mellan lagen på Behrn Arena bröt ÖSK en nästan lika trist svit nästan exakt på dagen för ett år sedan. Filip Rogics förlösande avgörande på nick i så gott som sista sekvensen säkrade ÖSK:s första triumf i Örebro mot Sundsvall på över fem år. 3–0-vinsten i Superettan 2013 var senaste gången det begav sig innan.

GIF Sundsvall, som nu har tre matcher i följd utan seger mot ÖSK, har dock större bekymmer än att de har tappat det mentala övertag som kanske fanns innan. Det tidigare så hyllade kollektivet har haft en blytung säsong. Viktige assisterande tränaren Ferran Sibila lämnade för IFK Göteborg, skadeproblemen har haglat och ännu tuffare har klubbens ekonomiska situationen utvecklat sig till.

Efter hela 15 (!) allsvenska matcher i rad utan trepoängare, med endast fyra kryss, fick omtyckte tränaren Joel Cedergren lämna sitt uppdrag. Den tillförordnade lösningen, Henrik Åhnstrand och Andreas Pettersson, lyckades inte leda laget till något mer än en 2–0-förlust mot IFK Göteborg i sista matchen före landslagsuppehållet. Sundsvall parkerar på sista plats inför omstarten av Allsvenskan.

I mötet med ÖSK på lördag gör meriterade Sundsvallssonen Tony Gustavsson, med ett förflutet som bland annat huvudtränare i Hammarby och Degerfors och som mångårig assisterande tränare till Pia Sundhage i USA:s framgångsrika damlandslag, debut längs sidlinjen.

Uppdraget är enkelt: Att, till vilket pris som helst, rädda klubben kvar i svensk fotbolls finrum.

Förutsättningarna för Tony Gustavsson kunde helt klart ha varit bättre. Ett pressat Giffarna har tvingats sälja nyckelspelare i målvakten William Eskelinen och stjärnanfallaren Linus Hallenius till danska Århus respektive Apoel Nicosia på Cypern. Som ersättare mellan stolparna har klubben plockat in skicklige David Mitov-Nilsson medan förre ÖSK-bekantingen Maic Sema gick i motsatt riktning till IFK Norrköping. Sundsvall har även värvat in rutinerade duon Dennis Olsson och Johan Blomberg, back respektive mittfältare, och två anfallsspanjorer i Marc Mas Costa och Pol Roigé Rodriguez.

Det tidigare så ansträngda skadeläget tycks ha ljusnat en aning lagom till Tony Gustavssons tränarpremiär. Förmodligen saknas dock David Myrestam och det finns ett antal ytterligare frågetecken i truppen. Ett ordentligt tapp för Giffarna är att betydelsefulle mittfältaren Juanjo Ciércoles är avstängd.

Linus Hallenius toppar, sin flytt till trots, fortsatt den interna skytteligan med sina sex mål. Av spelarna som finns till förfogande är Peter Wilson vassast framåt med sina tre fullträffar, tätt följd av Tobias Eriksson som har hittat nätet två gånger. Tillsammans har trion stått för mer än hälften, 11 av 20, av Sundsvalls totala, svaga målproduktion.

Jumbon GIF Sundsvall, som är fyra poäng bakom Falkenberg som innehar kvalplatsen för fortsatt överlevnad i serien, har skrapat ihop tolv poäng. Laget befinner sig åtta hack bakom ÖSK i tabellen och har 16 poäng upp till lördagens antagonist.

Notera även att Giffarnas målskillnad är klart sämre än de svartvitas motsvarighet. 16 minusmål, 20–36, att jämföra med ÖSK:s, 35–36.

Lagen har drabbat samman 26 gånger i tävlingssammanhang genom tiderna. ÖSK har vunnit åtta matcher, nio har slutat oavgjort och lika många gånger har Sundsvall gått segrande ur striden. Vid händelse av en tredje vinst i följd mot Giffarna jämnar ÖSK ut balansen i historieboken.

Avspark i Allsvenskans 23:e omgång 2019 sker klockan 13.30 imorgon, lördagen den 14 september, på Behrn Arena i Örebro.

Tre spelare att ha koll på i GIF Sundsvall:
David Batanero

Den långa stunder majestätiske och ytterst sevärde mittfältaren har ett brett register och har visat sina kvalitéer mot inte minst ÖSK genom åren. Spelskicklig, smart, har såväl bra passningsfot som tryck i skottet och skapar även ytor för andra. Om Gif Sundsvall ska överleva den här svåra situationen behöver spanjoren kliva fram ännu mer.

Omar Eddahri
En kreativ yttermittfältare som har gjort livet surt för ÖSK tidigare. Vem minns inte hans två mål när han helt på egen hand vände 2–1-underläge till 3–2-seger för AFC Eskilstuna på Behrn Arena 2017? Har, precis som många av sina kollegor, varit skadedrabbad under säsongen, men sägs vara redo för spel nu. Har en otroligt hög högstanivå och är i sina bästa stunder en riktig toppspelare. Kan bli en joker i striden om nytt kontrakt i höst.

Pa Konate
Mångsidige ytterbacken är både snabb, spelintelligent och följaktligen svår att handskas med på båda sidor av planen. Det blir en utmaning för ÖSK att stoppa hans offensiva ruscher, få undan de vassa inspelen och dessutom ligga steget före honom när laget ställer om.

Tidigare allsvenska möten mellan lagen i modern tid:
11 maj 2019: GIF Sundsvall–Örebro SK 1–2.
15 september 2018: Örebro SK–GIF Sundsvall 2–1.
2 april 2018: GIF Sundsvall–Örebro SK 0–0.
27 augusti 2017: GIF Sundsvall–Örebro SK 2–1.
17 maj 2017: Örebro SK–GIF Sundsvall 0–2.
16 september 2016: Örebro SK–GIF Sundsvall 3–3.
18 april 2016: GIF Sundsvall–Örebro SK 3–1.
15 augusti 2015: GIF Sundsvall–Örebro SK 1–0.
20 april 2015: Örebro SK–GIF Sundsvall 1–3.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908