Motståndarkollen: Lillån FK

ÖSK ligger inte på latsidan under landslagsuppehållet. På torsdagskvällen väntar kvartsfinal i distriktscupen. Laget reser norrut för ett stadsderby mot division 4-klubben Lillån FK.

Allsvenskan har runt två veckors ledigt då EM-kval och andra typer av landskamper lurar runt hörnet. Innebär det att ÖSK, som har flera spelare som ska representera sina länder de kommande dagarna, vilar? Absolut inte.

Det vankas fotbollsfest i de norra delarna av Örebro när Lillån FK bjuder upp till kamp i kvartsfinalen av Myresjöhus Cup, som distriktscupen heter av sponsormässiga skäl i år, på Lillåvallens gräsplan.

Motståndet är hemmahörande i division 4 och ligger på sjunde plats med sina 21 poäng. Men laget är fortsatt i högsta grad inblandat i nedflyttningsstriden i det som av Nerikes Allehandas sportredaktion kallats ”Närkes egen allsvenska” i många år.

Det skiljer endast två poäng ned till IFK Örebro på den negativa kvalplatsen. Till nästjumbon Kumla BK är dock avståndet så stort som åtta pinnar. Fyra omgångar återstår av serien.

Lillån tog sig vidare till cupkvartsfinalen genom att vinna ett prestigemöte i norr av Örebrokaraktär mot division 7-föreningen Hovsta IF efter straffläggning. ÖSK lyckades i sin tur avfärda Stene IF, trots motståndets vilda kämpande och fina målvaktsspel, med 8–3 i sin åttondelsfinal.

En spelare som verkligen sticker ut i Lillån är Senad Berisha. Anfallaren, med meriter från spel i betydligt högre divisioner och som även är en futsalspelare av rang, har gjort 14 mål i division 4. Patrik Junghagen har svarat för nio fullträffar.

Lillån har en tung 1–0-förlust mot Sturehov i färskt minne. Laget väntas få möta ett ÖSK vars uppställning består av en blandning av rutinerade allsvenska kuggar och yngre, lovande spelare från akademin. Då Lillån spelar en viktig match mot Latorp redan på lördag är det heller inte omöjligt att tränaren Dragan Djordjevic väljer att rotera en hel del under tillställningens gång.

Värt att notera är att Lillån, i sin roll av lag från en lägre division, kommer att få chansen att slå fem bonusstraffar enligt det praxis som råder i distriktscupen. Maximalt tre av dessa får tillgodoräknas. Straffsparkarna slås antingen före avspark eller i halvtidsvilan. Det är upp till de grönvitklädda att välja tidpunkt själva.

Avspark i kvartsfinalen i Myresjöhus Cup sker 18:15 torsdagen den 5 september på Lillåvallen. För vinnaren av Lillån FK och Örebro SK väntar Vretstorp i semifinal senare i höst.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908