Motståndarkollen: IK Sirius

Med ett enormt stöd i ryggen reser Örebro SK till en arena i en stad som framkallar goda minnen. Ett oerhört viktigt möte med IK Sirius står på menyn på klassiska, om än under stor ombyggnation, Studenternas IP i Uppsala.

13 mål, chanser i massvis, svängningar och höga underhållningsvärden. ÖSK:s två senaste drabbningar med Sirius på bortaplan har innehållit det mesta. Båda gångerna har ÖSK dessutom gått segrande ur striden.

4–3 i september 2017 efter att ha tappat en 3–1-ledning sent innan Filip Rogic avgjorde genom att fullborda sitt hattrick. 4–2 på vad som kanske var årets ditintills finaste dag i maj 2018. Hundratals svartvita supportrar skapade en mäktig kuliss och sjöng fram sitt lag till vinsten och en befäst topplacering. Filip Rogic visade vägen på nytt genom att göra 3–1 och Nahir Besara stängde butiken genom att spika slutresultatet till 4–2 med knappt tio minuter kvar.

Minnesbilderna från Uppsala är givetvis glada och positiva sett ur ÖSK-perspektiv. När lagen nu tar sig an varandra i den välkända studentstaden, Sveriges fjärde största stad räknat i befolkningsmängd, i Allsvenskans 21:a omgång finns det förutsättningar för att skapa en lördag att komma ihåg länge. Vädret spås på nytt bli vackert och flera hundra ÖSK-anhängare väntas stötta sitt lag på plats.

Men att ta en tredje bortaseger i rad mot Sirius kommer att bli allt annat än enkelt. De blåsvarta är ett av flera som jagar ÖSK i tabellen och har svarat för två starka insatser i följd mot det stundande motståndet.

Den 27 maj vann Sirius med 2–0 på Behrn Arena efter att ha svarat för en disciplinerad prestation mot ett offensivt trubbigt ÖSK kryddad med egen effektivitet. Adam Ståhl och förre ÖSK-spelaren Mohammed Saied gjorde målen. Sirius första seger i tävlingssammanhang mot ÖSK på nästan 50 år och den första genom historien på bortaplan.

2018 års möte mellan lagen i Örebro slutade 0–0 – vilket resultatet inte borde ha blivit sett till möjligheterna som båda lagen skapade. ÖSK vann dock en träningsmatch, som även den spelades på Behrn Arena, med 3–2 mot Sirius i januari.

Sirius fick, precis som ÖSK, kämpa för att ta sig vidare i Svenska Cupen tidigare i veckan. Upplänningarna var dock riktigt illa ute efter att ha hamnat i underläge mot division 1-klubben Karlstad BK i förlängningen. Med sista sparken lyckades Tim Björkström kvittera i den 121:a (!) minuten innan Sirius drog det längsta strået i straffläggningen.

I Allsvenskan har Sirius fyra förluster i rad. Laget har blandat och gett efter sommaruppehållet. Två resultat som sticker ut är dock 2–1-segern över IFK Norrköping och 1–1 mot Malmö FF på främmande mark.

Sirius ligger på 13:e plats och står på 18 poäng. Två poäng till godo till Falkenberg på kvalplatsen för överlevnad och fyra pinnar ned till AFC Eskilstuna under nedflyttningsstrecket. Sirius har inte vunnit hemma på över tre månader – och jagar följaktligen ett dubbelt trendbrott mot ÖSK.

Sirius tvingas avvara ett gäng viktiga spelare på lördagen. Daniel Jarl, Jesper Arvidsson, Stefano Vecchia och förre ÖSK-publikfavoriten Robert Åhman Persson missar alla den betydelsefulla matchen. Återkommer gör dock namn som Kebba Ceesay, Axel Björnström och nyförvärvet André Österholm.

Inför matchen i den 21:a omgången av Allsvenskan 2019 befinner sig ÖSK fyra placeringar och lika många poäng före Sirius med sina 22 jämfört med 18 poäng. ÖSK har även en klart bättre målskillnad. Fyra minusmål, 28–32, att ställa mot Sirius 16 minusmål, 20–36. Notera att Philip Haglund och Sam Lundholm stått för fem fullträffar var och följaktligen utgör hälften av Sirius totala målproduktion hittills.

ÖSK och Sirius har mötts elva gånger i seriespel, mellan 1975 och 2016 stötte lagen inte på varandra alls när det fanns poäng i potten, där ÖSK har vunnit sex tillställningar, tre har slutat lika och Sirius segrat två gånger.

Avspark i den tolfte tävlingsmatchen mellan lagen sker 16.00 på Studenternas IP, som genomgår en större ombyggnation, lördagen den 24 augusti i Uppsala som under flera decennier saknade elitfotboll på herrsidan innan Sirius klev upp i Superettan hösten 2013.

Tre spelare att ha koll på i IK Sirius:
Philip Haglund
En kraftfull, mångsidig anfallare med stor rutin, enorm arbetsmoral – och en förmåga att göra mål. Det har inte minst ÖSK fått erfara genom åren. Är stark och ständigt ett hot i luftrummet. Stockholmaren, som bland annat även representerat Brommapojkarna, IFK Göteborg och Hammarby tidigare, har fina ledaregenskaper och gör sina lagkamrater bättre. Betyder mycket både på och utanför planen.

Sam Lundholm
Den offensive spetsspelaren är både snabb, smart och vet var målet står. Svårläst med sina irrationella egenskaper. Har tagit stora kliv under säsongen och är, som ovan nämnt, en bidragande orsak till att Sirius ligger på rätt sida nedflyttningsstrecket. Här gäller det för ÖSK att hänga med i svängarna och inte ge 25-åringen några större ytor i anfallsväg.

John Alvbåge
Den profilstarke målvakten är en av flera i Sirius som har en koppling till ÖSK. Har gjort flera säsonger i Örebro, bland annat tillsammans med Sirius nuvarande tränare Mirza Jelecak. Sina 37 år och stora erfarenhet är aspekter värda mycket i en jobbig sits i tabellen som Sirius har. Fått säsongen spolierad av skador i mångt och mycket, men har kommit tillbaka på senare tid. Har en hög högstanivå och höll inte minst nollan på Behrn Arena i våras.

Allsvenska möten mellan lagen i modern tid:
27 maj 2019: Örebro SK–IK Sirius 0–2.
25 september 2018: Örebro SK–IK Sirius 0–0.
7 maj 2018: IK Sirius–Örebro SK 2–4.
25 september 2017: IK Sirius–Örebro SK 2–4.
29 maj 2017: Örebro SK–IK Sirius 2–1.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908