Motståndarkollen: Nyköpings BIS

ÖSK:s täta matchande fortsätter. Nu väntar ett kortare avbrott från Allsvenskan och i stället styrs kosan till Södermanland. Laget kliver in i Svenska Cupen mot Nyköpings BIS som ÖSK har en gruvlig revansch att utkräva på efter blytunga förlusten mot division 1-klubben i turneringen i vintras.

Den 24 februari 2019 är en dag som alla ÖSK-supportrar helst vill glömma. Laget svarade för ett riktigt bottennapp och föll överraskande med 1–0 mot Nyköpings BIS på Rosvalla IP:s konstgräs i Svenska Cupens gruppspel. Nederlaget satte käppar i hjulet för ett avancemang till kvartsfinal.

Nästan prick ett halvår senare är det dags för ÖSK att besöka arenan, som ligger ett par kilometer från den sörmländska stadens centrum, på nytt. Den här gången är det andra förutsättningar som gäller. Lagen möts i en direkt avgörande match i den andra kvalomgången och en plats i cupens gruppspel 2020 finns i potten.

Nyköping, vars schema är lika fullspäckat som ÖSK:s för tillfället, har en allt annan än gynnsam tabellsituation i division 1 norra. Laget står på 14 poäng, ligger näst sist efter 19 omgångar och slåss med bland andra Örebroklubbarna Rynninge IK och BK Forward om att undvika nedflyttning till den fjärde nivån i det svenska seriesystemet.

Det har varit stor ruljans i Bissarnas trupp i sommar. Nyköping har plockat in inte mindre än fem spelare. Målvakten Cameron Hogg och fyra utespelare i Marcus Enström, Albin Sporrong, Kevin Custovic och Fabian Kizito. Samtliga är högaktuella för en plats i startelvan mot ÖSK, enligt föreningens webbplats.

Skicklige anfallaren Jason Romero, som sänkte ÖSK med ett fräckt skott från distans i februari, har dock lämnat klubben för konkurrenten Umeå FC. Nyköping tvingas även avvara viktige, mångsidige offensive Oscar Karlsson, med allsvenska meriter från Gefle IF, som är avstängd medan Joakim Juhlin och William Weidersjö är skadade.

Nyköping kommer till cupmötet med en skapligt positiv känsla trots sin sits i tabellen. Utöver starka prestationer i turneringens senaste upplaga mot såväl ÖSK som IFK Göteborg och Gais svarade laget för en fin insats i senaste division 1-matchen mot Akropolis. Nyköping spelade ut suveräna serieledaren långa stunder på Rosvallas konstgräs, men fick ändå nöja sig med 1–1. Oscar Karlsson kvitterade med kvarten kvar.

Amerikanske tränaren Brian Clarhaut har hyllat spelet flera gånger på sistone, även om resultaten sällan gått lagets väg. Nyköping har släppt in hela 42 mål och har som en följd av sin svaga defensiv en målskillnad på 20 minusmål. Notera dessutom att Oscar Karlsson och Jason Romero sammanlagt stått för 10 av de 22 mål som Bissarna har gjort i division 1 hittills i år. Ingen av dem kommer till spel mot ÖSK.

Brian Clarhaut har varit tydlig med att en ny cupknall är möjlig. Men det är inget tvivel om att ÖSK gör entré på konstgräset som storfavorit. Det är dock ett måste att ta jobbet fullt ut i minst 90 minuter för att det ska gå vägen och drömmen om den första titeln genom historien och spel i Europa ska leva vidare över årsskiftet.

Den snöpliga förlusten för knappt ett halvår sedan finns kvar färskt i minnet. För snart ett år sedan slog Nyköping dessutom ut allsvenska GIF Sundsvall i kvalet till gruppspelet. Nyköping, som ordnade en ny drabbning med ÖSK genom att besegra Vasalund efter straffar i första omgången av cupen tidigare i somras, har ingen press på sig och allt att vinna.

Avspark i det andra mötet mellan Nyköpings BIS och Örebro SK i tävlingssammanhang, i alla fall i modern tid, sker idag onsdagen den 21 augusti klockan 18.30 på Rosvalla IP:s konstgräs. För ÖSK finns det inget annat än att gå segrande ur striden.

Tre spelare att ha koll på i Nyköpings BIS:
Enis Ahmetovic
Den, trots sina endast 27 år, rutinerade mittfältaren har stora kvaliteter och erfarenhet från spel i Superettan med Landskrona Bois. Kan spela på flera olika positioner, har ett bra tillslag och ger alltid allt för laget. Gjorde ett fint intryck mot ÖSK i februari och vet vad som krävs för att ställa till det för ett lag som spelar på högre nivå. Det vore inte förvånande att få se Enis Ahmetovic, som har spenderat stora delar av sin karriär i Nyköpings BIS men gått på IFK Norrköpings fotbollsgymnasium, i åtminstone en serie uppåt i framtiden igen.

Pontus Nordenberg
24-åringen har gjort ett 30-tal allsvenska matcher för Åtvidaberg och gjorde faktiskt sin debut i finrummet mot ÖSK den 25 april 2014. Ytterbacken, som även har varit proffs i Vikingur Olafsvik på Island och har representerat Sveriges U21-landslag, har många styrkor och tvekar inte att trycka till i närkamperna. Det är viktigt för ÖSK att hantera hans breda register av egenskaper i båda riktningar.

Marcus Enström
Har gjort sig känd som en spelare som är skicklig i defensiven och ska göra Nyköping mer stabilt på egen planhalva. Är användbar som både försvarare och mittfältare. Tuff och jobbig att möta. Är ett av fem nyförvärv som Nyköping har gjort i sommar. Djurgårdsfostrade 22-åringen fick inte spela mot sin förra klubb Akropolis senast och lär vara väldigt sugen på att visa vad han går för mot ÖSK.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908