Motståndarkollen: BK Häcken

Foto: Bildbyrån / Mathias Bergeld

Ett formstarkt Örebro SK drabbar samman med ett skickligt och sevärt BK Häcken. ÖSK är på jakt efter nya poäng, ännu fastare mark och vill även bryta en trend mot motståndarna från Hisingen som slåss om såväl de ädlaste medaljerna som spel i Europa.

På söndagseftermiddagen väntar en riktigt intressant match. Örebro SK med gott självförtroende och en allt mindre skadelista tar sig an ett kompetent, välspelande och ambitiöst BK Häcken på Behrn Arena.

BK Häcken har, sin vana trogen de senaste åren, bjudit på riktigt bra fotboll långa stunder, plockat poäng på löpande band och krigar verkligen i toppen inför mötet i den 20:e omgången i Närkes residensstad.

Klubben från ön Hisingen i de västra delarna av Göteborg, som ligger på femteplats, vann dessutom Svenska Cupen i våras. Laget gjorde processen kort och vann finalen mot AFC Eskilstuna på Bravida Arena med 3–0.

Det ledde fram till en ny chans att kvala till Europa League. Trots ett starkt 0–0-resultat borta mot AZ Alkmaar räckte det inte till avancemang. Holländska storklubben vann med klara 3–0 på Hisingen och avancerade följaktligen till turneringens nästa omgångar.

Men att Häcken är ett lag med stora kvaliteter, variation i spelet och har både en uppsjö av talang och rutin i sin trupp är inget som går att tvivla det minsta på. Det fick ÖSK också erfara när lagen möttes för en dryg månad sedan.

Häcken var ett nummer större än de svartvita och gick segrande ur striden med 3–0 på hemmaplan. Daleho Irandust, Alexander Jeremejeff och ÖSK-bekantingen Paulinho stod för målen som samtliga kom i den andra halvleken inför en oväntat stor publik som mestadels innehöll ungdomar som skulle delta i Gothia Cup veckan efter.

Andreas Alm, vars lag som har sju poäng upp till serieledande Djurgården i skrivande stund, har massvis av skickliga spelare att tillgå och den hårda konkurrensen är både utvecklande och tvingar alla att hela tiden vilja bli bättre för att få vara med.

Sett till avbräcken som Häcken drabbats av inför söndagens tillställning är tränaren nog väldigt tacksam över sina många alternativ. Viktige ytterbacken Goodswill Ekpolo och ovan nämnde stjärnan och offensive spjutspetsen Paulinho är avstängda. Försvararen Kari Arkivuo är fortsatt skadad vilket även reservmålvakten Jonathan Rasheed varit ett längre tag.

Alexander Jeremejeff, som leder den interna skytteligan med åtta gjorda mål, har sålts till Dynamo Dresden i tyska andradivisionen. Målkungen har dock ersatts av en lovande, spännande spelare i Gustaf Nilsson, med ett förflutet i Falkenberg, som värvats från Vejle i Danmark. Häcken räknar med att 22-årige forwarden kommer att göra debut mot ÖSK, skriver klubben på sin webbplats.

Det är även värt att känna till att elegante Nasiru Mohammed, såld till Levski Sofia i Bulgarien, och irrationelle Mervan Celik lämnat Häcken tidigare i somras.

Häcken kommer närmast från ett 1–1-resultat i en rafflande match mot toppkonkurrenten Malmö FF. Laget har en av de absolut bästa defensiverna i Allsvenskan med en stabil sista utpost i Peter Abrahamsson. 16 insläppta mål är facit efter 19 matcher.

Förra säsongens möten mellan ÖSK och Häcken var av svängig karaktär. Filip Rogic kvitterade sent för ÖSK på Bravida Arena och skrev slutresultatet till 1–1 efter Alexander Faltsetas nickmål. Häcken drog det längsta strået i Örebro efter Paulinhos 2–1-avgörande. Innan dess hade Nasiru Mohammed gett Häcken ledningen och ÖSK utjämnat genom ett omdiskuterat självmål.

Häcken bröt då en fyra matchers lång svit utan seger i Örebro och trepoängaren senast på egen mark var lagets första sedan 2010 mot ÖSK på Hisingen (2012, 2014 och 2015 vann Häcken matcherna mot ÖSK på Ullevi respektive Gamla Ullevi). Nu är det ÖSK, som inte har vunnit mot Häcken på över tre år, som har revansch att utkräva.

Notera att trots att det bara skiljer tre placeringar mellan lagen, Häcken är femma och ÖSK åtta, är avståndet hela tolv poäng. Häcken har skrapat ihop 34 poäng jämfört med ÖSK:s 22. Motståndarnas målskillnad är också klart bättre. 13 plusmål, 29–16, ställt mot ÖSK:s tre minusmål, 27–30.

Örebro SK och BK Häcken har mötts 32 gånger genom historien i tävlingssammanhang. ÖSK har vunnit 13 matcher, åtta har slutat lika och Häcken har triumferat elva gånger. Avspark i den 33:e matchen mellan lagen sker 15.00 söndagen den 18 augusti på Behrn Arena.

Tre spelare att ha koll på i BK Häcken:
Daleho Irandust
Ett jättelöfte med stor, bred repertoar. Snabb, lurig, irrationell och med ett fint spelsinne som ständigt utvecklas. Har gjort livet surt för ÖSK tidigare – både i Örebro och på Hisingen. Gick i bräschen när Häcken vann senast mot ÖSK genom att göra ett snyggt solomål och en framspelning. En nyckel för ÖSK är att få stopp på 21-åringen. Daleho Irandust spås, med all rätt, en lysande fotbollsframtid och trivs som fisken i vattnet hos ett Häcken som gillar att äga bollen mycket.

Alexander Faltsetas
Mittfältaren är, tillsammans med kollegor som Peter Abrahamsson, Rasmus Lindgren, Joona Toivio och Erik Friberg, navet som håller ihop Häcken och gör laget svårt att trycka ned på egen planhalva. Rejäl, tuff och med stort hjärta. Smart och drar ofta nytta av sin rutin. Men 32-åringen är även bra med bollen, har ett bestämt tillslag och är stark i luftrummet. Klev fram och satte i Häcken i förarsätet mot ÖSK på Bravida Arena 2018 genom just sitt huvudspel.

Ahmed Yasin
Förre ÖSK-profilen har haft en ojämn proffskarriär och pendlat i prestationsnivå. Men iklädd Häckens gulsvarta tröja har 28-åringen verkligen hittat rätt och verkar trivas utomordentligt både på och utanför planen. Har stora kvaliteter, inte minst offensivt, och har tagit ytterligare kliv och byggt vidare på sin succésejour i Häcken från sommaren 2017 efter att ha återvänt till klubben från AIK. Örebroaren har även bra koll på ÖSK och hoppas kunna såra sitt tidigare lag med sin snabbhet och förmåga att skapa chanser från sin ytterposition.

Möten mellan lagen i modern tid:
13 juli 2019 (Allsvenskan): BK Häcken–Örebro SK 3–0.
5 augusti 2018 (Allsvenskan): Örebro SK–BK Häcken 1–2.
29 juli 2018 (Allsvenskan): BK Häcken–Örebro SK 1–1.
31 juli 2017 (Allsvenskan): BK Häcken–Örebro SK 1–1.
26 april 2017 (Allsvenskan): Örebro SK–BK Häcken 0–0.
5 mars 2017 (Svenska Cupen): Örebro SK–BK Häcken 1–1.
14 augusti 2016 (Allsvenskan): BK Häcken–Örebro SK 0–1.
17 juli 2016 (Allsvenskan): Örebro SK–BK Häcken 0–0.
29 augusti 2015 (Allsvenskan): Örebro SK–BK Häcken 2–0.
10 maj 2015 (Allsvenskan): BK Häcken–Örebro SK 2–0.
1 november 2014 (Allsvenskan): Örebro SK–BK Häcken 5–2.
13 juli 2014 (Allsvenskan): BK Häcken–Örebro SK 4–1.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908